Μεταβολική θεραπεία

 

Μεταβολισμός: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Ο Μεταβολισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνουμε μέσω της τροφής, χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό ως η βασική πηγή παραγωγής ενέργειας. Αφορά στο σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που διενεργούνται στο εσωτερικό των κυττάρων μας.


Μεταβολική Θεραπεία Ακμής

 

Ο Μεταβολισμός αποτελείται από δύο διαδικασίες, που περιλαμβάνουν τον αναβολισμό και τον καταβολισμό. Κατά την πρώτη, ο οργανισμός αναλαμβάνει τη σύνθεση ουσιών (π.χ. οι υδατάνθρακες συνθέτουν οξυγόνο), δεσμεύοντας με αυτόν τον τρόπο ενέργεια στα κύτταρα. Στον καταβολισμό από την άλλη, το σώμα μας διενεργεί τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών σε μικρότερα στοιχεία (π.χ. οι πρωτεΐνες μετατρέπονται σε αμινοξέα), εκλύοντας με αυτόν τον τρόπο ενέργεια.

 

Αιτιολογική, Λειτουργική θεραπεία

  • Οριστική Λειτουργική αντιμετώπιση της Ακμής
  • Χωρίς φάρμακα
  • Κατάλληλη θεραπεία για όλες τις εποχές του χρόνου
  • Παρακολούθηση και εξ αποστάσεως

 

Μεταβολισμός και Ακμή

Η θρεπτική αξία των τροφών που λαμβάνουμε παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς συνδέονται τόσο με το ορμονικό μας σύστημα, όσο και με άλλα οργανικά συστήματα, όπως το δέρμα, το ανοσοποιητικό και το πεπτικό. Πιο συγκεκριμένα, στοιχεία όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αμινοξέα και τα ιχνοστοιχεία καθορίζουν σε μέγιστο βαθμό όλες τις βιοχημικές λειτουργίες του σώματος.  Οι λιπόφιλες βιταμίνες Α και D έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βιολογία των κερατινοκυττάρων, τα οποία είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη Ακμής. Οι βιταμίνες Α και D ανήκουν στην ομάδα των θρεπτικών ουσιών που έχει αναφερθεί ότι εμφανίζουν ορμονικές ιδιότητες, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ελέγχουν τον μεταβολισμό, την ενεργοποίηση, την αδρανοποίηση και την εξάλειψη των εξειδικευμένων κυττάρων του δέρματος. Η επίσης λιπόφιλη βιταμίνη Ε, μεταφέρεται μέσω του σμηγματογόνου αδένα στο δέρμα, όπου ασκεί ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει τη δημιουργία ακνεϊκών στοιχείων, όπως είναι οι φαγέσωρες.

Μάλιστα, έχει αποδειχτεί ότι η συνδυαστική χορήγηση της βιταμίνης Ε με το Σελήνιο, το οποίο επίσης έχει αντιφλεγμονώδη ισχυρή δράση, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ακνεϊκά συμπτώματα. Επιπλέον δύο θρεπτικά στοιχεία, που αποτρέπουν στην ανάπτυξη Ακμής είναι ο Ψευδάργυρος και τα λιπαρά οξέα Ω3, καθώς ο μεν βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού της Τεστοστερόνης, στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού, ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, την ίδια στιγμή που τα Ω3 ασκούν επίσης αντιφλεγμονώδη προστασία, υποστηρίζοντας τον φυσιολογικό και υγιή κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος. Τέλος, η βιταμίνη Κ2 έχει μέγιστη σημασία για τη μείωση της φλεγμονής των ακνεϊκών βλαβών, ενώ παράλληλα μικραίνει τους πόρους του δέρματος και αντιμετωπίζει επιτυχώς τις ουλές.

 

Μεταβολισμός και άλλα όργανα

Ακόμη κι αν η διατροφή μας όμως είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες τροφές, ανεξάρτητα από τη θρεπτική τους αξία, μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησίες, όπως αλλεργίες, πτώση του ανοσοποιητικού και δυσλειτουργίες του γαστρεντερικού. Με δεδομένο όμως ότι το γαστρεντερικό αποτελεί από τα πιο σύνθετα και βασικά συστήματα, που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της κυτταρικής ανοσίας και  του ανοσοποιητικού, κατανοεί κανείς πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της καλής υγείας του. Ανευρίσκοντας τις πιθανές εντερικές ανισορροπίες, τις διατροφικές ευαισθησίες και όλες τις ανεπάρκειες στο μικροβίωμα και τη χλωρίδα του εντέρου, μπορεί να αποκατασταθεί η όποια παρέκκλιση από το φυσιολογικό.

 

Ορμόνες και Ακμή

Όταν η διατροφή μας είναι απαλλαγμένη από λίπη, γλουτένη και γαλακτοκομικά, τότε η γλυκόζη που εγχύεται στον οργανισμό μας είναι ελεγχόμενη και ως εκ τούτου, η ινσουλίνη που παράγεται από το σώμα μας, διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές, εγείρει τον παράγοντα IGF-1, ο οποίος ρυθμίζει την παραγωγή ινσουλίνης από τα β- κύτταρα του παγκρέατος και η ινσουλίνη που κυκλοφορεί στο αίμα είναι αυξημένη.

Με δεδομένο όμως ότι η παραγωγή ινσουλίνης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την παραγωγή ανδρογόνων, καταλαβαίνουμε ότι αν τα επίπεδα ινσουλίνης παραμένουν χαμηλά, το ίδιο θα ισχύει και για τα ανδρογόνα. Αυτό σημαίνει ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των ανδρογόνων, που εκφράζονται ως συμπτώματα Ακμής και υπερβολικής τριχοφυΐας (για τις γυναίκες), μπορεί να κατασταλούν αν η διατροφή μας είναι σωστή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αντίστοιχα, τα υψηλά επίπεδα στρες που βιώνει ο οργανισμός είτε από εξωγενείς παράγοντες, όπως το άγχος, ο ελλιπής ύπνος ή η συνεχής κόπωση, είτε από την κακής ποιότητας διατροφή και την περιβαλλοντική τοξικότητα, έχουν ως αντίκτυπο την υπερβολική έκκριση της CRH. Αυτή αποτελεί μια από τις πιο βασικές Ορμόνες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο κι εγείρει τα επινεφρίδια στην υπέρμετρη παραγωγή της Κορτιζόλης, της «ορμόνης του στρες», η οποία συνδέεται επίσης με την αύξηση του σμήγματος και την εκδήλωση συμπτωμάτων Ακμής.

 

Αιτιολογική, Μεταβολική θεραπεία

Στόχος της αιτιολογικής, μεταβολικής θεραπείας αποτελεί η επαναφορά και αποκατάσταση τόσο του ορμονικού συστήματος όσο και των μεταβολικών μονοπατιών. Έτσι, αποκαθίσταται το σύνολο των κυτταρικών μηχανισμών και σταδιακά τα ακνεϊκά συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν. Παράλληλα, εξετάζονται άλλες παράμετροι όπως το μικροβίωμα του εντέρου και οι μεταβολικές οδοί του, σε συνδυασμό με την επάρκεια των βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και αμινοξέων, καθώς επίσης και οι λοιποί μηχανισμοί της κυτταρικής παραγωγής ενέργειας. Ύστερα από την εκτενή κι ενδελεχή λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και με τη βοήθεια των εργαστηριακών ευρημάτων, ο Ιατρός εκπονεί ένα πλήρες Ιατρικό πρωτόκολλο που στοχεύει στη συνδυαστική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση όλων των ανισορροπιών και παθολογικών καταστάσεων του οργανισμού του.

 

Τα οφέλη της Μεταβολικής θεραπείας

Προσεγγίζοντας, λοιπόν, την Ακμή με βάση τις οργανικές και ενδογενείς αιτίες που οδηγούν σε αυτήν, ο ασθενής μπορεί να καρπωθεί πολλαπλών οφελών, που αφορούν τόσο στην εξάλειψη των ακνεϊκών συμπτωμάτων, όσο και στην αποκατάσταση της ομοιόστασης του οργανισμού. Αντιμετωπίζοντας την Ακμή «από μέσα προς τα έξω» κι όχι μόνο συμπτωματικά, επιτυγχάνονται:

 

  • Οριστική Λειτουργική αντιμετώπιση της Ακμής
  • Χωρίς σημάδια και Ουλές
  • Χωρίς φάρμακα
  • Χωρίς τη χρήση Συνθετικών Ορμονών (αντισυλληπτικά χάπια)
  • Κατάλληλη θεραπεία για όλες τις εποχές του χρόνου
  • Παρακολούθηση και εξ αποστάσεως

 

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα υπολογίζονται με αλγόριθμους και κλάσματα βάσει των αναλύσεων και δεικτών των εξετάσεων. Είναι αυστηρά εξατομικευμένα και οι ασθενείς τα προμηθεύονται από φαρμακεία. Έτσι, η βιοχημική εκτροπή που οδηγεί σε μετάλλαξη των κυττάρων, σταδιακά αποκαθίσταται.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε Επίσης


Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (βιομιμητικές) Ορμόνες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ