Ορμονική Αποκατάσταση
Η Ακμή είναι ένα χρόνιο και πολυπαραγοντικό Νόσημα, που οφείλει την ύπαρξή του σε πολύ μεγάλο βαθμό στις Ορμονικές ανισορροπίες, είτε αυτές συντελούνται κατά την εφηβική ηλικία, είτε στην ενήλικη ζωή του ατόμου.
Όταν μάλιστα συνυπάρχουν και άλλα Νοσήματα στον ανθρώπινο οργανισμό όπως Σύνδρομο Cushing, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, Θυρεοειδοπάθειες, Διαβήτης ή εξωγενείς παράγοντες όπως έντονο στρες και η κακή διατροφή, τότε τα ακνεϊκά συμπτώματα ενδεχομένως θα συνεχίζουν να εμφανίζονται στον Οργανισμό, πολύ μετά το πέρας της εφηβείας.
Αιτιολογική Θεραπεία με Φυσικές (βιομιμητικές) Ορμόνες
- Διάγνωση πραγματικών αιτίων
- Θεραπεία χωρίς φάρμακα
- Χωρίς αντενδείξεις και παρενέργειες
- Οριστική θεραπευτική αντιμετώπιση
- Καθαρή και βελούδινη επιδερμίδα, χωρίς σημάδια και ουλές
- Χωρίς κανέναν εποχικό περιορισμό
- Άρση των υποκείμενων Νοσημάτων
Ο μηχανισμός δράσης των Ορμονών
Οι ανθρώπινες Ορμόνες είναι υπεύθυνες για πλήθος λειτουργιών, που σχετίζονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα της σκέψης, την ίδια στιγμή που παίζουν κομβικό ρόλο και στην αναπαραγωγική δράση του είδους. Αποτελούν ένα περίπλοκο σύστημα του οργανισμού, το οποίο αναλαμβάνει να μεταφέρει εντολές, πληροφορίες και μηνύματα μεταξύ των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων.
Παράλληλα, είναι υπεύθυνες και συνάμα απαραίτητες, ώστε τα κύτταρα κάθε ιστού να εκφράσουν γονιδιακές εντολές. Δηλαδή οι Ορμόνες καθορίζουν ποια γονίδια θα εκφραστούν και ποια όχι.
Όταν, λοιπόν, το ορμονικό σύστημα βρίσκεται σε ανισορροπία, τότε οι εντολές που μεταφέρονται είναι ελλιπείς και άρα, το σύστημα του Οργανισμού δυσλειτουργεί. Η δυσλειτουργία αυτή μεταφράζεται με διάφορα συμπτώματα που περιλαμβάνουν ενδεχόμενες διαταραχές εμμήνου ρύσεως, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, συμπτώματα Ακμής και πολλά άλλα. Ως εκ τούτου, η Ορμονική ισορροπία είναι η απαιτούμενη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία κάθε οργανισμού, καθώς διασφαλίζει τη διατήρηση του κατάλληλου ρυθμού ανάπτυξης των κυττάρων και την επιτέλεση όλων των κατάλληλων διεργασιών των ιστών.
Το πρώτο στάδιο που διενεργείται, προκειμένου να γίνει η σωστή γνωμάτευση, περιλαμβάνει τη λήψη ενδελεχούς Iατρικού ιστορικού του ασθενούς, που να αφορά σε όλα τα οργανικά του συστήματα. Η διερεύνηση αυτή αποτελεί από τα βασικότερα όπλα του θεράποντος Iατρού, προκειμένου ο τελευταίος να οδηγηθεί στη σύσταση εξετάσεων γενικού και ορμονικού ελέγχου, οι οποίες με τη σειρά τους θα φέρουν στην επιφάνεια όλες τις πιθανές ανεπάρκειες ή ανισορροπίες που υποβόσκουν και εκφράζονται τελικά με το Νόσημα της Ακμής.
Ποιες Ορμονικές διαταραχές ευθύνονται για την Ακμή;
Η περίσσεια ανδρογόνων συνδέεται σε μέγιστο βαθμό με την εκδήλωση Aκνεϊκών συμπτωμάτων.
H υπερανδρογοναιμία συνδέεται με άλλες ορμονικές παραμέτρους και ανισορροπίες, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζονται από λοιπούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η διατροφή και η ελλιπής σωματική άσκηση.
Η γλυκόζη με τη σειρά της, με τη βοήθεια της ινσουλίνης μετατρέπεται και χρησιμοποιείται ως ενέργεια από τον οργανισμό ή την αποθηκεύεται σε μορφή λίπους, δηλαδή σε διαθέσιμα αποθηκευμένη «ενέργεια».
Η Κορτιζόλη από την άλλη, είναι μία Ορμόνη, που παράγεται από τα επινεφρίδια και βοηθά σε διάφορες λειτουργίες της καθημερινότητας, όπως στο να ξυπνήσουμε το πρωί ή στο να εντεπεξέλθουμε καλύτερα σε στρεσσογόνες καταστάσεις.
H αύξηση της Κορτιζόλης, συνεπάγεται την υπερδιέγερση των σμηγματογόνων αδένων και άρα, την αυξημένη παραγωγή σμήγματος, η οποία οδηγεί σε υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των μικροβίων που βρίσκονται στο δέρμα μας, δημιουργώντας Φλεγμονή που εκδηλώνεται ως Ακμή. Στην περίπτωση δε, όπου το στρες είναι συνεχές, τα επινεφρίδια αρχίζουν να κουράζονται και να μπερδεύονται.
Ως εκ τούτου, η αυξημένη Κορτιζόλη γίνεται μια «μονιμότητα» για τον Οργανισμό και μαζί με αυτήν εκδηλώνονται ακόμη πιο εύκολα συμπτώματα Κόπωσης και Ακμής.
Τέλος, δύο πολύ σημαντικές φυλετικές ορμόνες που παίζουν κορυφαίο ρόλο σε διάφορες από τις λειτουργίες του γυναικείου σώματος, όπως η έμμηνος ρύση, είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Οι δύο αυτές ορμόνες πρέπει να βρίσκονται σε ομαλή συνάρτηση μεταξύ τους, προκειμένου να γίνει η διαδικασία της ωοθυλακιορρηξίας, την ίδια στιγμή που οι δύο αυτές ορμόνες παίζουν επίσης κομβικό ρόλο για την ανάπτυξη ή την υφεσιακή δράση των Ακνεϊκών συμπτωμάτων. Αφενός, τα οιστρογόνα ελαττώνουν και εξισορροπούν την αύξηση των ανδρογόνων, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού, εμποδίζοντας την ανάπτυξη μικροβιακής εστίας και Ακμής.
Στη μέση του κύκλου τα οιστρογόνα πρέπει να φτάσουν στα πιο υψηλά επίπεδα, ώστε να μπορέσει να παραχθεί προγεστερόνη από τον οργανισμό. Αν, λοιπόν, τα επίπεδα οιστρογόνων δε μεγιστοποιηθούν όπως θα έπρεπε, δεν παράγεται επαρκής ποσότητα προγεστερόνης, με αποτέλεσμα η ανισορροπία αυτή, να επιτρέπει την αύξηση των ανδρογόνων κι έτσι, να αναπτύσσεται Ακμή.
Οι παραπάνω Ορμονικές ανισορροπίες ανευρίσκονται μέσα από τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις.
Πώς δρα η Φυσική Αιτιολογική θεραπεία;
Στόχος της Φυσικής ορμονικής θεραπείας στην Ακμή, αποτελεί η αποκατάσταση κι επαναφορά όλων των ορμονών στα επιθυμητά, βέλτιστα επίπεδα.
Με αυτόν τον τρόπο, το σύνολο των λειτουργικών μηχανισμών των κυττάρων του δέρματος, επαναφέρεται στα φυσιολογικά επίπεδα και παύουν να δημιουργούνται ακνεϊκά στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα, η αποκατάσταση της ισορροπίας οιστρογόνων και προγεστερόνης, ώστε να αναστέλλεται η άκρατη δράση των ανδρογόνων, αποτελεί πρωταρχικό στόχο στην αντιμετώπιση της γυναικείας Ακμής.
Από την άλλη, η ρύθμιση και αναστολή των «ελεύθερων ανδρογόνων», των περίσσειων δηλαδή ανδρογόνων που κυκλοφορούν ελεύθερα στο αίμα και ευθύνονται για ακνεϊκά συμπτώματα, βοηθά στην εξάλειψη της Ακμής και των υποτροπών της. Αναφορικά με την Κορτιζόλη, η επιθυμητή ενέργεια είναι η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των επινεφριδίων και των πολλαπλών ορμονών που αυτά παράγουν, αφού έχει προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος και ουσιαστική αξιολόγηση των συμπτωμάτων και των εργαστηριακών ευρημάτων.
Αν από τον εργαστηριακό έλεγχο προκύψει ανισορροπία στα επίπεδα ινσουλίνης που παράγει ένας οργανισμός (περισσότερη ινσουλίνη από το επιθυμητό, πρόβλημα στον IGF-1, δηλαδή στον παράγοντα που ρυθμίζει την παραγωγή ινσουλίνης από τα β- κύτταρα του παγκρέατος, αντίσταση στην ινσουλίνη κ.α.), ο Γιατρός πρέπει να προβεί σε χορήγηση ειδικών αγωγών και λοιπών οδηγιών, που αφορούν στη διατροφή, προκειμένου να επιτευχθεί η επαναφορά της ινσουλίνης στα επιθυμητά επίπεδα.
Σε ποιους μπορεί να χορηγηθεί;
Θεραπείες κατά της Ακμής, με χορήγηση Φυσικών Ορμονών, μπορεί να χορηγηθούν με ασφάλεια σε κάθε ηλικιακό δείγμα και των δύο φύλων. Είτε πρόκειται για εφήβους, είτε για ενήλικες, η επαναφορά και εξισορρόπηση του συνόλου των ορμονών στα βέλτιστα επίπεδα οδηγούν στην επίλυση πολλαπλών παθογενετικών μηχανισμών, οι οποίοι επιτείνουν την ανάπτυξη της Ακμής, διακόπτοντας παράλληλα τον αρνητικό φαύλο κύκλο που τροφοδοτεί τις συνεχείς υποτροπές της Νόσου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς εξασφαλίζουν τη ριζική επαναφορά του οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο, την ίδια στιγμή που η ευοδωτική δράση της ορμονικής ισορροπίας, τους εξασφαλίζει τη γενικότερη καλή υγεία τους.
Θεραπεία της Ακμής με Φυσικές Ορμόνες
Τα πολυεπίπεδα βιοχημικά μονοπάτια που διασφαλίζουν την ορμονική ισορροπία σε κάθε ανθρώπινο οργανισμό, υπό ορισμένες συνθήκες και σε διάφορες φάσεις της ζωής του ατόμου, ενδέχεται να διαταραχθούν. Οι εν λόγω ορμονικές ανισορροπίες που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, οδηγούν στην ανάπτυξη Νοσημάτων, όπως είναι η Ακμή. Έτσι, αναζητώντας και ανευρίσκοντας κάθε πιθανή ορμονική εκτροπή από το φυσιολογικό, μπορούμε να επαναφέρουμε στοχευμένα και εξατομικευμένα τη χαμένη ισορροπία. Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο εξασφαλίζει:
- Οριστική απαλλαγή από τα ακνεϊκά συμπτώματα
- Χωρίς συνεχή φαρμακευτική επιβάρυνση
- Χωρίς τη συνθετική, ορμονική υποκατάσταση (αντισυλληπτικά χάπια)
- Συνολικότερη καλή υγεία τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο
- Καθαρή και στιλπνή επιδερμίδα, χωρίς σημάδια και ουλές
Η αγωγή περιλαμβάνει τη χορήγηση φυσικών (βιομιμητικών) Ορμονών, οι οποίες είναι ουσίες, που έχουν την ίδια ακριβώς μοριακή σύσταση με τις Ορμόνες που παράγει ο ανθρώπινος Οργανισμός.
Το δέρμα καθαρίζει, αποκτά βελούδινη αίσθηση και υγιές χρώμα. Τα συμπτώματα δεν επανέρχονται και δεν υπάρχουν σημάδια από επεμβατικές θεραπείες, τα οποία είτε ο ασθενής καλείται να αποκαταστήσει στη συνέχεια, είτε τον συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής του.
Ο ασθενής λαμβάνει ακριβείς οδηγίες σε σχέση με τη δοσολογία και τις ώρες που πρέπει να εκτελέσει τις αγωγές, οι οποίες δίνονται σε διαφορετική κάθε φορά μορφή (από στόματος ή άλλου τύπου θεραπεία), ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες των ασθενών.
Οι εν λόγω αγωγές μπορεί να χορηγούνται και συνδυαστικά με άλλες φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες μπορεί να δοθούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οξεία ή μέτρια φάση της Ακμής ενός ασθενούς.
Η θεραπεία δεν απαιτεί τη συχνή επίσκεψη στο Ιατρείο, όπως συμβαίνει συχνά με άλλες θεραπείες για την Ακμή, αλλά σε αραιά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να επαναρρυθμίζεται η δοσολογία ανάλογα με την κλινική εξέλιξη.
Δεν υπάρχει καμία Ηπατική επιβάρυνση και αλλού τύπου παρενέργεια. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η εν λόγω θεραπεία δεν έχει εποχικό περιορισμό, όπως η πλειονότητα των συμβατικών θεραπειών Ακμής, οι οποίες σταματούν σε περιόδους με έντονη ηλιοφάνεια.
Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε Επίσης