Ακμή και Μικρόβια

 

Το δέρμα λειτουργεί ως ένας μηχανισμός, ο οποίος προστατεύει τον Οργανισμό από την εισροή παθογόνων μικροοργανισμών. Επομένως, λειτουργεί ως ανάχωμα. Η λειτουργία αυτή επιτυγχάνεται με την παρουσία πολλών βακτηρίων και μικροβίων στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος.

 


 

Ακμή στο πρόσωπο

Μια κατηγορία Βακτηρίων, η οποία ενοχοποιείται πολύ συχνά για την ύπαρξη Ακμής είναι τα λεγόμενα P.Acnes. Τα Βακτήρια αυτά ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που βρίσκονται στο δέρμα μας, επιτελώντας συγκεκριμένες ενέργειες στον Οργανισμό. Ωστόσο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα εν λόγω Μικρόβια διασπούν κάποιες ουσίες, οι οποίες εμπεριέχονται στο σμήγμα και με αυτόν τον τρόπο, στην περιοχή καταστρέφεται το θυλάκιο της τρίχας του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η τοξικότητα και αναπτύσσεται Φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται ως Ακμή. Σημαντική Ακμή από τα Βακτήρια P.Acnes, υπάρχει επίσης όταν ο Οργανισμός έχει υποστεί Λοίμωξη από τα Demodex Folliculorum, τα γνωστά ως «Ακάρεα», περίπτωση όμως που χαρακτηρίζεται σπάνια και μη επιστημονικά αποδεδειγμένη.

Άλλο ένα πολύ σύνηθες μικρόβιο, που προκαλεί Ακμή και συμβάλλει σε άλλου τύπου Λοιμώξεις είναι ο Σταφυλόκοκκος, γνωστός στην ιατρική κοινότητα με την ονομασία «Staphylococcus aureus». Ο Σταφυλόκοκκος ανήκει επίσης στην κατηγορία των δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών, τα οποία όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μετατρέπονται σε παθογόνους. Πιο συγκεκριμένα, αν και βρίσκεται στο δέρμα μας, πολλές φορές πολλαπλασιάζεται σε τέτοιο βαθμό, που επηρεάζει σημαντικά στη δημιουργία της Ακμής. Παράλληλα, θεωρείται ως ένας εξαιρετικά ανθεκτικός μικροοργανισμός σε διάφορα αντιβιοτικά σχήματα, γεγονός που οδηγεί σε ιδιαίτερες ανησυχίες τους γιατρούς.

 

Dr Νικολέτα Κοΐνη MD

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine)

 

Διαβάστε Επίσης


Ακμή- Τι είναι

Τύποι Ακμής

Αίτια της Ακμής

Ορμόνες & Ακμή

Μεταβολικό Σύνδρομο και Ακμή

Θεραπεία της Ακμής

Πειθαρχία Ασθενών

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

nkmap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Απέναντι από το Νοσοκομείο «Υγεία»

Από την Έξοδο 11 της Αττικής οδού, με κατεύθυνση προς Αθήνα

Συγκοινωνίες που εξυπηρετούν στο ύψος της γέφυρας της Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως Λεωφορείο 550 και Α7 στάση Αστυνομία.

Θερμοπυλών 7, Χαλάνδρι, 15233

+30 210 610 9435 +30 211 411 1351

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ