Ακμή – Τι είναι

 

Η Ακμή είναι μία δερματική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από Φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων και εκδηλώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως στο πρόσωπο και στον κορμό.


akmi-ti-einai

 

Αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη δερματικά, Χρόνια και Μεταβολικά Νοσήματα, το οποίο προσβάλλει μια ιδιαίτερα ευρεία κατηγορία ανθρώπων, που βρίσκονται συνήθως στην εφηβική ηλικία. Τα τελευταία χρόνια, η Ακμή εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερους ενήλικες και μάλιστα με ανοδικές στατιστικές τάσεις.

Το Νόσημα της Ακμής συνδέεται με ποικίλους παράγοντες, όπως είναι οι Βακτηριακές Λοιμώξεις και επιμολύνσεις, οι Ορμονικές ανισορροπίες, οι Μεταβολικές δυσλειτουργίες, η κληρονομική προδιάθεση και η παθολογική κερατινοποίηση, ενώ μπορεί να σχετίζεται και με άλλους, εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι αφορούν στη συχνή χρήση καλλυντικών, στο στρες και στην κακή διατροφή του ατόμου.

 

Είδη Ακμής

Γενικότερα, η Ακμή εκδηλώνεται με Φαγέσωρες, Βλατιδοφλύκταινες, Οζίδια και κύστεις, συμπτώματα που μπορεί να εξελιχθούν ακόμη και σε σχηματισμό Ουλών, κυρίως αν το άτομο πάσχει από Συρρέουσα ή Κυστική Ακμή. Παρά το γεγονός ότι η Ακμή εμφανίζεται κατά βάση στο πρόσωπο (παρειές, μέτωπο, πιγούνι), συμπτώματα εκδηλώνονται επίσης και στην ευρύτερη περιοχή των αυτιών, με τη μορφή φαγεσώρων και κύστεων, οι οποίες με τη σειρά τους εμφανίζονται και στον αυχένα, στο στήθος και στην πλάτη. Με λίγα λόγια, η ανάπτυξη συμπτωμάτων Ακμής γίνεται σε όλες τις περιοχές του δέρματος, οι οποίες είναι πιο πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες και η οξύτητά τους εξαρτάται από το είδος της.

Οι διάφορες μορφές Ακμής κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την παθογένεια και τη βαρύτητα. Σε ό,τι αφορά στην παθογένεια, οι τύποι Ακμής είναι Φαγεσωρική, Βλατιδοφλυκταινώδης, Οζώδης, Κυστική, Συραγγώδης και Ουλωτική Ακμή. Σε ό, τι αφορά στη βαρύτητα, οι βλάβες ταξινομούνται σε Φλεγμονώδεις και σε μη Φλεγμονώδεις. Οι μη Φλεγμονώδεις μορφές Ακμής θεωρούνται ήπια περιστατικά και εκδηλώνονται με την παρουσία Φαγεσώρων, ανοιχτών ή κλειστών, οι οποίοι δεν εξελίσσονται σε Φλεγμονή. Από την άλλη, η Φλεγμονώδης Ακμή διαβαθμίζεται σε πιο ήπια, σε μέτρια και σε οξεία περιστατικά, τα οποία εκδηλώνονται με την ύπαρξη μικρών φλυκταινών (σπυράκια με πύον) και βλατίδων (μικρά, κόκκινα σπυράκια) ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις με οζίδια και κύστεις, οι οποίες είναι πιθανό να αφήσουν σημάδια, τις λεγόμενες δηλαδή ουλές Ακμής. Οι Φλεγμονώδεις αυτές περιπτώσεις Ακμής μπορεί να παραμείνουν στο δέρμα για αρκετό χρονικό διάστημα.

 

Αντιμετώπιση Ακμής

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ένα περίπλοκο και πολυεπίπεδο Νόσημα, που αντιμετωπίζεται ανάλογα με τον τύπο του και τη φάση στην οποία βρίσκεται. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή θεραπευτική αγωγή προκύπτει από τη σωστή διάγνωση και σταδιοποίηση της εν λόγω Νόσου, την πειθαρχία που θα επιδείξουν οι ασθενείς και τέλος την ανακάλυψη των πραγματικών αιτίων που συντείνουν στην ύπαρξή της. Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης ότι ένα Ακνεϊκής φύσης δέρμα θα έχει πάντοτε την τάση να εμφανίζει συμπτώματα Ακμής και να υποτροπιάζει ξανά και ξανά.

Κάθε Μεταβολικό Νόσημα, έτσι και η Ακμή, οφείλει την ύπαρξή της σε διαταραχές που συμβαίνουν σε κυτταρικό επίπεδο και επηρεάζουν τα μεταβολικά μας μονοπάτια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία κατά την οποία οι τροφές που λαμβάνουμε διασπώνται σε διάφορα τμήματα (για παράδειγμα οι πρωτεΐνες σε αμινοξέα), εκλύοντας με αυτόν τον τρόπο ενέργεια ή η διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός συνθέτει ουσίες, δεσμεύοντας ενέργεια, διαταράσσεται. Έτσι, ο Οργανισμός αρχίζει να δυσλειτουργεί και το άτομο αναπτύσσει διάφορες Χρόνιες, Αυτοάνοσες και Μεταβολικές Νόσους, μία εκ των οποίων είναι κι η Ακμή.

Τέλος, ο εντοπισμός των πραγματικών αιτίων της Ακμής, μετά από ειδικές μεταβολικές αναλύσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη ύφεση των συμπτωμάτων και να εξαφανίσει τις πιθανές υποτροπές για όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ενήλικης ζωής του ατόμου.

 

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε Επίσης


Τύποι Ακμής

Αίτια της Ακμής

Ακμή και Μικρόβια

Ορμόνες & Ακμή

Μεταβολικό Σύνδρομο και Ακμή

Θεραπεία της Ακμής

Πειθαρχία Ασθενών

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ