Αίτια της Ακμής
Οι βασικότερες αιτίες για τις οποίες το άτομο νοσεί από Ακμή, αποτελούν οι Ορμονικές ανισορροπίες, οι πιθανές βακτηριακές Λοιμώξεις και επιμολύνσεις, η παθολογική κερατινοποίηση του δέρματος και οι Μεταβολικές δυσλειτουργίες. Η Ακμή αποτελεί μια ιδιαιτέρως περίπλοκη και πολυπαραγοντική Νόσο, στην οποία συντελούν και άλλες παράμετροι, όπως είναι η κληρονομική προδιάθεση, η συχνή χρήση καλλυντικών, η κακή διατροφή και το στρες.
Ορμονικής αιτιολογίας Ακμή
Οι Ορμόνες μας κατά την περίοδο της εφηβείας υφίστανται μεγάλες αλλαγές. Μεταξύ άλλων, τα ανδρογόνα που βρίσκονται στο αίμα αυξάνονται και μαζί με αυτά αυξάνεται η ανδρογόνος διυδροτεστοστερόνη (DHT). Οι αυξητικές αλλαγές των ανδρογόνων είναι αλληλένδετες με τους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι αρχίζουν να λειτουργούν επίσης πιο έντονα κι επομένως, να παράγουν περισσότερο σμήγμα, στο οποίο όμως εμπεριέχονται και βακτήρια, τα οποία πολλαπλασιάζονται, εξίσου. Έτσι, το σμήγμα παράγεται με την ίδια συχνότητα που παράγονται και οι Ορμόνες μας, δηλαδή πολλαπλασιαστικά, ενώ στο δέρμα μας οι ήδη υπάρχοντες Φαγέσωρες αρχίσουν να γίνονται πιο έντονοι, καθώς συγκεντρώνουν περισσότερο σμήγμα.
Με δεδομένο όμως ότι η Ορμονική ανισορροπία, είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, μοιραία δημιουργούνται και φαινόμενα, όπως είναι η Ακμή.
Βακτηριακές Λοιμώξεις
Τα Βακτήρια που δημιουργούν ή επιδεινώνουν την Ακμή, είναι τα γνωστά ως «δυνητικά παθογόνα», δηλαδή τα P. Acnes. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται στο δέρμα μας και βοηθούν σε διάφορες λειτουργίες τον Οργανισμό, αλλά σε ορισμένες συνθήκες, αυτά κατορθώνουν να πολλαπλασιαστούν σε τέτοιο βαθμό, που να γίνουν «παθογόνα», δηλαδή διασπούν ουσίες, οι οποίες εμπεριέχονται στο σμήγμα και με αυτόν τον τρόπο, στην περιοχή καταστρέφεται το θυλάκιο της τρίχας του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η τοξικότητα και αναπτύσσεται Φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται ως Ακμή.
Παθολογική Κερατινοποίηση
Είτε λόγω κακών πρακτικών υγιεινής, είτε εξαιτίας κληρονομικής προδιάθεσης, στον εκφορητικό πόρο του δέρματος, πολλαπλασιάζεται η κερατίνη. Τότε στο σμήγμα, πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια κι έτσι αυξάνεται η οξύτητα στην περιοχή και προκαλείται Φαγέσωρας, ο οποίος μπορεί να εξελίσσεται σε Ακμή.
Ακμή ως αποτέλεσμα Μεταβολικών δυσλειτουργιών
Όταν οι λειτουργίες του κυττάρου, υφίστανται αλλοιώσεις εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως είναι η κακή διατροφή, οι Ορμονικές ανισορροπίες, το έντονο οξειδωτικό στρες, η συσσώρευση βαρέων μετάλλων ή χημικών και τοξικών ουσιών, τότε επηρεάζονται μοιραία και όλες οι μεταβολικές λειτουργίες του ατόμου.
Τύποι Ακμής (Άλλες μορφές)
Επαγγελματική Ακμή – Chloracne
Ο συγκεκριμένος τύπος Ακμής προκαλείται από τους χλωριωμένους αρωματικούς υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία. Επίσης, άλλες ενώσεις που προκαλούν απόφραξη των πόρων κι έχουν ως επακόλουθο την εκδήλωση ακνεϊκών στοιχείων είναι τα παράγωγα της πίσσας, άλλα έλαια και το πετρέλαιο.
Conglobata- Συρρέουσα Ακμή
Πρόκειται για μια μορφή Ακμής με πολλές κύστεις που συρρέουν και σχηματίζουν αποστήματα, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους. Στην αποδρομή τους τα εν λόγω ακνεϊκά στοιχεία αφήνουν συνήθως μεγάλες ουλές.
Drug-induced- Φαρμακογενής Ακμή
Η Ακμή αυτού του τύπου προκαλείται ως παρενέργεια από την χρήση κυρίως φαρμάκων συστηματικών φαρμάκων, τοπικών κορτικοειδών, καθώς επίσης και αναβολικών, βρωμιούχων, ιωδιούχων, λιθίου, ισονιαζίδης, φενυτοΐνης. Τέλος, λιγότερο μπορεί να ευθύνεται η αζαθειοπρίνη, η κυκλοσπορίνη.
Physical acne or acne mechanica – Ακμή από φυσικά αίτια
Αυτού του τύπου η Ακμή οφείλεται κυρίως από την απόφραξη των πόρων και την τριβή στην ράχη. Μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί από περιλαίμια ή κράνη, καθώς επίσης και σε ανθρώπους που έρχονται σε σωματική τριβή με αντικείμενα (για παράδειγμα οι βιολιστές εμφανίζουν ακνεϊκά στοιχεία στο πιγούνι).
Τροπική Ακμή
Πρόκειται για ένα ακμοειδές θυλακικό εξάνθημα που προκύπτει από την έκθεση σε αυξημένη θερμοκρασία. Παρατηρείται σε τροπικά κλίματα ή σε ορισμένα επαγγέλματα, των οποίων οι άνθρωποι που τα διατελούν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες (εργάτες υψικαμίνων, φούρνων κλπ).
Ακμή από ακτινοβολία
Εμφανίζεται στις περιοχές του δέρματος οι οποίες ακτινοβολούνται στο πλαίσιο συνήθως ακτινοθεραπείας για διάφορες μορφές κακοηθειών (καρκίνων). Σε αυτήν την περίπτωση, παρατηρείται σχηματισμός βλατίδων τύπου φαγεσώρων στην διάρκεια αποδρομής της οξείας ακτινοδερματίτιδας, στο πλαίσιο συνήθως ακτινοθεραπείας με ιονίζουσα μορφή.
Άλλοι Παράγοντες που οδηγούν σε Ακμή
Πολλές φορές, σε γυναίκες κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας των 20 ετών εμφανίζονται συμπτώματα Ακμής, τα οποία προκύπτουν από τη συχνή ή έντονη χρήση καλλυντικών και χαρακτηρίζονται κατά βάση από μικρούς Φαγέσωρες, που εκτείνονται σε όλο το πρόσωπο. Επίσης, μια ακόμη μορφή της εν λόγω Ακμής είναι τα βαθιά Οζίδια και οι κλειστοί Φαγέσωρες, που δημιουργούν υπερμελάγχρωση και χρειάζεται αρκετά μεγάλο διάστημα θεραπείας. Η Ακμή που προκύπτει από τα Καλλυντικά, αφορά σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν έχουν ιστορικό Ακμής. Παρόλ’ αυτά, για γυναίκες με ιστορικό ακνεϊκού πρόσωπου, η πιθανότητα να εμφανιστούν συμπτώματα Ακμής από τη συχνή χρήση καλλυντικών είναι ακόμη πιο έντονη.
Παρόμοιας αιτιολογίας Ακμή δημιουργείται από Κρέμες, βαριά Καλλυντικά και άλλα κοσμητικά σκευάσματα, που εμφανίζονται κατά βάση σε άτομα με ακνεϊκό πρόσωπο. Η συγκεκριμένου τύπου Ακμή φράσσει τους πόρους της επιδερμίδας και ως εκ τούτου, εμφανίζονται κλειστοί Φαγέσωρες, συνήθως στην περιοχή των κροτάφων και στο μέτωπο ή λιγότερο συχνά στις περιοχές, όπως είναι τα μάγουλα και το πηγούνι.
Επίσης, η Ακμή μπορεί να προκύψει ως προϊόν μιας Χρόνιας Φλεγμονής και Οιδήματος του δέρματος, που διενεργείται σε ορισμένες περιοχές του προσώπου και πιο συγκεκριμένα, σε τμήματα όπως το μέτωπο, τα μάγουλα, οι περιοφθαλμικές περιοχές και η μύτη.
Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις Ακμής, όπως η Τραυματική Ακμή, που δημιουργούνται από γυναίκες, που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία και παρουσιάζουν τάσεις δερματικού αυτοτραυματισμού. Οι γυναίκες αυτές συνήθως παρουσιάζουν ψυχικές δυσλειτουργίες, όπως ο Ψυχαναγκασμός, με αποτέλεσμα να πιέζουν το ήδη πάσχον ακνεϊκό τους δέρμα, με σκοπό να αφαιρέσουν το εσωτερικό περιεχόμενο των πόρων, με αποτέλεσμα να επεκτείνουν τη μόλυνση στην ευρύτερη περιοχή.
Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε Επίσης