Ακμή και Μικρόβια

 

Το δέρμα λειτουργεί ως ένας μηχανισμός, ο οποίος προστατεύει τον Οργανισμό από την εισροή παθογόνων μικροοργανισμών. Επομένως, λειτουργεί ως ανάχωμα. Η λειτουργία αυτή επιτυγχάνεται με την παρουσία πολλών βακτηρίων και μικροβίων στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος.

 


 

Βακτήρια & μικρόβια

Ακμή στο πρόσωπο

Μια κατηγορία Βακτηρίων, η οποία ενοχοποιείται πολύ συχνά για την ύπαρξη Ακμής είναι τα λεγόμενα P.Acnes. Τα Βακτήρια αυτά ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που βρίσκονται στο δέρμα μας, επιτελώντας συγκεκριμένες ενέργειες στον Οργανισμό. Ωστόσο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα εν λόγω Μικρόβια διασπούν κάποιες ουσίες, οι οποίες εμπεριέχονται στο σμήγμα και με αυτόν τον τρόπο, στην περιοχή καταστρέφεται το θυλάκιο της τρίχας του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η τοξικότητα και αναπτύσσεται Φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται ως Ακμή. Σημαντική Ακμή από τα Βακτήρια P.Acnes, υπάρχει επίσης όταν ο Οργανισμός έχει υποστεί Λοίμωξη από τα Demodex Folliculorum, τα γνωστά ως «Ακάρεα», περίπτωση όμως που χαρακτηρίζεται σπάνια και μη επιστημονικά αποδεδειγμένη.

Άλλο ένα πολύ σύνηθες μικρόβιο, που προκαλεί Ακμή και συμβάλλει σε άλλου τύπου Λοιμώξεις είναι ο Σταφυλόκοκκος, γνωστός στην ιατρική κοινότητα με την ονομασία «Staphylococcus aureus». Ο Σταφυλόκοκκος ανήκει επίσης στην κατηγορία των δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών, τα οποία όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μετατρέπονται σε παθογόνους. Πιο συγκεκριμένα, αν και βρίσκεται στο δέρμα μας, πολλές φορές πολλαπλασιάζεται σε τέτοιο βαθμό, που επηρεάζει σημαντικά στη δημιουργία της Ακμής. Παράλληλα, θεωρείται ως ένας εξαιρετικά ανθεκτικός μικροοργανισμός σε διάφορα αντιβιοτικά σχήματα, γεγονός που οδηγεί σε ιδιαίτερες ανησυχίες τους γιατρούς.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε Επίσης


Ακμή- Τι είναι

Τύποι Ακμής

Αίτια της Ακμής

Ορμόνες & Ακμή

Μεταβολικό Σύνδρομο και Ακμή

Θεραπεία της Ακμής

Πειθαρχία Ασθενών

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ