Τύποι Ακμής και Κλινική Εικόνα

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα περιστατικά ατόμων, τα οποία εμφανίζουν Ακμή κατά την ενήλικη ζωή τους.

akmi-typoi-enilikes


Η Ακμή είναι μία Νόσος, που εμφανίζεται τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια, κυρίως στην περίοδο της εφηβείας. Η Εφηβική Ακμή οφείλεται κατά βάση στην Ορμονική ανισορροπία που συντελείται στο ανθρώπινο σώμα στην εφηβική ηλικία, δηλαδή περίπου από τα 15 μέχρι τα 18 έτη του ατόμου, όπου σταδιακά είθισται να υποχωρεί. Παρόλ’ αυτά, τα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα περιστατικά ατόμων, τα οποία εμφανίζουν Ακμή κατά την ενήλικη ζωή τους.

 

Τύποι Ακμής

Οι Τύποι Ακμής των Ενηλίκων κατηγοριοποιούνται στην Ακμή που δεν υποχωρεί μετά την πάροδο της εφηβικής ηλικίας και σε εκείνη που εκδηλώνεται στο άτομο κατά την ενήλικη ζωή του. Η πρώτη ονομάζεται «Επίμονη Ακμή», ενώ η δεύτερη «Ακμή Όψιμης Έναρξης».

 

Ακμή Όψιμης Έναρξης

Η Όψιμης Έναρξης Ακμή μπορεί να εκδηλωθεί είτε στην ηλικία των 25- 30 ετών ή, σπανιότερα, μετά την ηλικία των 40 χρόνων. Παρατηρείται δε, ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτού του είδους την Ακμή από τους άντρες, γεγονός που εξηγείται από τις μεγάλες Ορμονικές μεταβολές που υφίσταται το γυναικείο σώμα, τόσο μετά τα 25 χρόνια, όπου ξεκινά η Ορμονική πτώση, όσο και μετά τα 40 έτη, όπου η γυναίκα αρχίζει να μπαίνει στη φάση της Προ- Εμμηνόπαυσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Ακμή Ενηλίκων εκδηλώνεται είτε ως Βλατιδοφλυκταινώδης, είτε ως Φαγεσωρική. Στην πρώτη περίπτωση, τα συμπτώματα που εκδηλώνει το άτομο είναι βαθιές, φλεγμονώδεις βλατίδες (σαφώς περιγραμμένα εξογκώματα, χωρίς υγρό), κύστεις και μικρός αριθμός φαγεσώρων που εμφανίζονται κατά βάση στις παρειές του προσώπου.

 

Μετεφηβική- Επίμονη Ακμή

Η Φαγεσωρική Ακμή από την άλλη, είναι η γνωστή «Μετεφηβική Ακμή» και αφορά περίπου στο 85% των ακνεϊκών περιστατικών. Σε αυτήν την περίπτωση, το άτομο συνεχίζει να εμφανίζει συμπτώματα Ακμής και μετά την πάροδο της εφηβείας. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν την ύπαρξη φαγεσώρων (κλειστά στίγματα) σε όλο το πρόσωπο, καθώς και μικρών φλεγμονωδών βλαβών, οι οποίες προκύπτουν με τη σειρά τους, από τη Φλεγμονή των υπαρχόντων φαγεσώρων.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά το γεγονός ότι η Ακμή που εκδηλώνεται στους ενήλικες είναι ήπιας έως μέτριας μορφής, είναι πιο ανθεκτική. Η Ακμή των Ενηλίκων περιλαμβάνει βλάβες, όπως Βλατίδες, Φλύκταινες και Οζίδια, οι οποίες εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή του προσώπου και πιο συγκεκριμένα, στο πηγούνι, στο σαγόνι και στον λαιμό, ενώ οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν και κύστεις, οι οποίες με τη σειρά τους προκύπτουν από κλειστούς, φλεγμαίνοντες Φαγέσωρες.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

Διαβάστε Επίσης


Ακμή στις Γυναίκες 

Ακμή στους Άνδρες 

Ακμή & Μεταβολικό Σύνδρομο

Εξετάσεις

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ