Ακμή στους Άνδρες

 

Η εμφάνιση ακνεϊκών στοιχείων στους ενήλικες είναι ένα φαινόμενο, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερες αυξητικές τάσεις. Παρά το γεγονός ότι συνηθίζεται περισσότερο στις γυναίκες, παρόλ’ αυτά υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις ανδρών, οι οποίοι εμφανίζουν Ακμή μετά την ηλικία των 25 ετών.


akmi-antres

Ακμή στην πλάτη και στο πρόσωπο

Σύμφωνα με έρευνες, η Ακμή των ανδρών αφορά περίπου στο 3% του γενικού πληθυσμού των δυτικών χωρών. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται κυρίως στην περιοχή του κορμού (στο στέρνο και στην πλάτη), αντίθετα από τις γυναίκες, οι οποίες εμφανίζουν ακνεϊκά στοιχεία κατά βάση στο πρόσωπο. Τα αίτια για τα οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, διαφέρουν για τα δύο φύλα, καθώς η Ακμή των γυναικών οφείλεται κατά βάση σε Ορμονικούς παράγοντες, την ίδια στιγμή που η ανδρική Ακμή προκύπτει συνήθως από Μεταβολικές δυσλειτουργίες.

Πρακτικά, το Μεταβολικό Σύνδρομο συνεπάγεται την κυτταρική δυσλειτουργία που βιώνει το άτομο, η οποία εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, μεταξύ άλλων και με την εμφάνιση ακνεϊκών στοιχείων. Όταν το άτομο πάσχει από Μεταβολικό Σύνδρομο, αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που διενεργούνται στον Οργανισμό του, παύουν να λειτουργούν σωστά. Έτσι, διαδικασίες, όπως η διάσπαση των θρεπτικών στοιχείων σε μικρότερα τμήματα ή η σύνθεση ουσιών, οι οποίες γίνονται με σκοπό τη δέσμευση ενέργειας από το σώμα, διαταράσσονται κι έτσι εκδηλώνονται διάφορα Χρόνια και Αυτοάνοσα Νοσήματα. Ένα από αυτά είναι η Ακμή.

 

Ακμή και Ορμόνες

Η Ακμή που οφείλει την ύπαρξή της σε Ορμονικές διαταραχές, προκύπτει είτε από τα αυξημένα Ανδρογόνα, είτε από την αύξηση της Κορτιζόλης, που παράγει ο Οργανισμός. Με δεδομένο ότι η αυξημένη Ανδρογοναιμία, δημιουργεί αύξηση της παραγωγής του σμήγματος στην τριχοσμηγματογόνο μονάδα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των Μικροβίων που βρίσκονται στο δέρμα. Έτσι, στην περιοχή παρατηρείται αυξημένη τοξικότητα, που οδηγεί σε Φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της εκδηλώνεται ως Ακμή. Σε περιπτώσεις δε, όπου κάποιος ξυρίζεται καθημερινά, χωρίς να προσέχει ιδιαιτέρως την υγιεινή του στα ξυριστικά εργαλεία και στην περιοχή του προσώπου, τα ακνεϊκά φαινόμενα πιθανολογείται να παρουσιάσουν σημαντική έξαρση.

Η Κορτιζόλη, από την άλλη, είναι η Ορμόνη που εκκρίνουν τα επινεφρίδιά μας, βοηθώντας μας σε διάφορες λειτουργίες που καθορίζουν την εγρήγορση και την ενεργητικότητά μας. Για παράδειγμα, η Κορτιζόλη εκκρίνεται τις πρωινές ώρες, με σκοπό να μας βοηθήσει να σηκωθούμε από τον βραδινό μας ύπνο ή και σε καταστάσεις έντονου στρες, όπου εκκρίνεται με σκοπό να συμβάλλει στην προσπάθειά μας να αντεπεξέλθουμε. Σε περίπτωση όμως, που τα επίπεδα στρες είναι διαρκώς αυξημένα και μάλιστα για μια μακρά περίοδο, τότε ο Οργανισμός αρχίζει να κουράζεται και να εμφανίζει συμπτώματα κόπωσης και διαταραχές συναισθήματος, μπορεί να εκδηλωθούν ως Ακμή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί επίσης και σε περιπτώσεις, όπου το άτομο παρουσιάζει πρόβλημα στα Επινεφρίδια από άλλες παθογενείς καταστάσεις, όπως είναι για παράδειγμα το Σύνδρομο Cushing ή οι ενδεχόμενοι όγκοι.

 

Ακμή και Θεραπεία

Προτού, λοιπόν, να λάβει κανείς ένα θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση των ακνεϊκών συμπτωμάτων, χρειάζεται πρώτα να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια που τα γεννούν, καθώς η αιτιοπαθογένεια της ακνεϊκής Νόσου είναι πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική. Εξάλλου, η Ακμή Ενηλίκων διαφέρει σε πολύ σημαντικό βαθμό από την Εφηβική Ακμή, καθώς η δεύτερη οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε Ορμονικά αίτια, τη στιγμή που η πρώτη είναι μια σύνθετη Νόσος. Επομένως, το πρώτο και βασικότερο κλειδί για την αντιμετώπισή της είναι η σωστή διάγνωση. Ως εκ τούτου, στο άτομο προτείνονται τόσο οι εξετάσεις γενικού τύπου, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν υποβόσκουν τυχόν Φλεγμονές που εκδηλώνονται με τη μορφή Ακμής, ενώ μπορεί να ζητηθούν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που να αφορούν σε Ορμονικού και Μεταβολικού τύπου ελέγχους.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

Διαβάστε Επίσης


Τύποι και Κλινική Ακμή

Ακμή στις Γυναίκες

Ακμή & Μεταβολικό Σύνδρομο

Εξετάσεις

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ