Εξετάσεις
Η Νόσος της Ακμής μπορεί να προκύπτει από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, που συνδέονται με την ηλικία, τη γενετική προδιάθεση, τις διατροφικές συνήθειες, ενώ μπορεί να προκύπτουν από πιθανές οργανικές δυσλειτουργίες σε ιστούς και όργανα, που έχουν να κάνουν με Ορμονικές και Μεταβολικές ανισορροπίες. Επομένως, κάθε περίπτωση είναι τόσο ξεχωριστή, όσο και η μοναδικότητα κάθε Οργανισμού και ως τέτοια, πρέπει να εξετάζεται.
Γενικές Εξετάσεις
Μέσα από τις εξετάσεις που προτείνονται στους ασθενείς, στόχος είναι να ανευρεθεί η ρίζα του προβλήματος και στη συνέχεια αυτό να λυθεί μέσα από σωστό θεραπευτικό σχήμα και την κατάλληλη συνεργασία ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή. Έτσι, το άτομο καλείται αρχικά να κάνει γενικές εξετάσεις, προκειμένου να φανεί αν το Ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί σωστά. Με αυτές διαπιστώνεται επίσης η πιθανότητα Φλεγμονής, που μπορεί να πυροδοτεί ή να υποτροπιάζει τα συμπτώματα Ακμής, που σε άλλη περίπτωση θα είχαν γίνει παρελθόν μαζί με την εφηβική ηλικία.
Εξειδικευμένες Εξετάσεις
Συνδυαστικά, μπορεί να προταθεί ένας Ορμονικός έλεγχος, με σκοπό να διερευνηθούν τα επίπεδα των Ορμονών του ατόμου. Πολύ συχνά και ειδικά για το γυναικείο φύλο, η Ορμονική ανισορροπία αποτελεί από τους πιο βασικούς λόγους, για τους οποίους το άτομο μπορεί να εκδηλώσει Ακμή κατά την ενήλικη ζωή του. Τέτοιου τύπου Ορμονικές εξετάσεις, επιτρέπουν στον γιατρό να παρέμβει εξατομικευμένα και να ρυθμίσει τις πιθανές ανισορροπίες και τις ανεπάρκειες που βιώνει το άτομο. Με αυτόν τον τρόπο, πέραν από την εξάλειψη της Ακμής, το άτομο θα λάβει πολλαπλά οφέλη για την καλή υγεία του, καθώς οι Ορμόνες καθορίζουν σημαντικά τόσο τη σωματική, όσο και τη συναισθηματική του ευμάρεια. Στο πλαίσιο της εξατομικευμένης διερεύνησης των παθολογικών αιτίων που γεννούν Νόσους όπως αυτή της Ακμής, γίνεται επίσης η λήψη του πλήρους ιστορικού των ασθενών. Οι στοχευμένες εξετάσεις του Μεταβολικού, Βιοχημικού, Μοριακού και Ορμονικού ελέγχου ανευρίσκουν όλες τις πιθανές ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες του Οργανισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την καλή εξέλιξη της θεραπείας.
Οι πιθανές παρεκτροπές των Μεταβολικών μονοπατιών και η πιθανότητα συνύπαρξης άλλων διαταραχών, όπως είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, το Σύνδρομο Cushing (Σύνδρομο Επινεφριδιακής Ανεπάρκειας), ο Σακχαρώδης Διαβήτης και οι Θυρεοειδοπάθειες συνήθως συνυπάρχουν και επιδεινώνουν τα περιστατικά Ακμής. Εξετάζοντας το άτομο στο σύνολό του (Head to Toe), αποκαλύπτονται όλες οι πιθανές αιτίες της Ακμής, ομοίως και η πιθανή συνύπαρξη ή τάση στη δημιουργία Χρόνιων και Αυτοάνοσων Νοσημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, που οδηγεί στη διόρθωση ή στην αποτροπή εγκατάστασης ανεπιθύμητων παθολογικών καταστάσεων, όπως είναι η Νόσος της Ακμής.
Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε Επίσης