Ακμή στους Εφήβους

 

Η κοινή Ακμή είναι ένα πολύ συχνό Δερματικό Νόσημα, που εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους στην ηλικία των 15 έως τα 18, δηλαδή στην εφηβεία.


akmi-agoria

 

Παρά το γεγονός ότι αυτή είναι μία κοινή πραγματικότητα και για τα δύο φύλα, συνήθως η Ακμή των αγοριών που βρίσκονται στη φάση της εφηβείας είναι πιο έντονη από αυτήν των κοριτσιών, καθώς το δέρμα τους γίνεται πιο λιπαρό και άρα πιο επιρρεπές στο να εκδηλώσει ακνεϊκά συμπτώματα. Ωστόσο, μετά την πάροδο της ηλικιακής αυτής περιόδου, μόνο το 3% των αντρών συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα Ακμής κατά την ενήλικη ζωή τους, τα οποία κατά βάση οφείλουν την ύπαρξή τους σε Ορμονικές ή Μεταβολικές δυσλειτουργίες.

 

Ορμόνες κι Εφηβική Ακμή

Η ανάπτυξη των ακνεϊκών συμπτωμάτων σχετίζεται κατά βάση με τις Ορμονικές μεταβολές του σώματος και πιο συγκεκριμένα, στη δράση που έχουν τα Ανδρογόνα σε αυτό. Τα Ανδρογόνα αποτελούν τις αρσενικές Ορμόνες, οι οποίες όμως παράγονται, τόσο στο ανδρικό, όσο και στο γυναικείο σώμα και βοηθούν τον Οργανισμό μας στην επιτέλεση διαφόρων λειτουργιών όπως είναι η καλή υγεία, η σεξουαλική συμπεριφορά, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας κ.α. . Η παραγωγή αυτή γίνεται κατά βάση στις γονάδες (όρχεις και ωοθήκες), λιγότερο από τα επινεφρίδια και ακόμη πιο λίγο από τους σμηγματογόνους αδένες. Μέσω του αίματος, τα Ανδρογόνα κυκλοφορούν στο εσωτερικό του σώματός μας και δεσμεύονται από τους υποδοχείς, που βρίσκονται στα αντίστοιχα όργανα. Με δεδομένο όμως ότι η περίοδος της εφηβείας είναι η χρονική φάση κατά την οποία οι Ορμονικές αλλαγές είναι συνεχείς και μεγάλες, τα Ανδρογόνα που παράγονται είναι παραπάνω από εκείνα που μπορούν να δεσμεύσουν τα όργανα. Έτσι, τα περίσσεια Ανδρογόνα, γνωστά και ως «ελεύθερα» μεταφέρονται μέσω του αίματος και εγκαθίστανται στις περιοχές του προσώπου και του κορμού, δημιουργώντας συμπτώματα Ακμής.

Αναλυτικότερα, τα ελεύθερα Ανδρογόνα μεταφέρονται μέσω του αίματος στους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι διεγείρουν τα τριχοθυλάκια, τη βάση δηλαδή των τριχών, με αποτέλεσμα στην περιοχή να παράγεται περισσότερο σμήγμα. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόροι φράσσονται κι η περιοχή γίνεται εστία για την υπερβολική ανάπτυξη των βακτηριδίων. Έτσι, οι ήδη υπάρχοντες φαγέσωρες (τα λευκά και τα μαύρα στίγματα) εξελίσσονται σε Φλεγμονές και τα συμπτώματα Ακμής εξαίρονται και εξαπλώνονται.

 

Ερεθισμός από ξύρισμα στο πρόσωπο

Ένα ακόμη παράγοντας που επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα της Ακμής στα αγόρια είναι η διαδικασία του ξυρίσματος. Όταν το ξυράφι που χρησιμοποιείται δεν είναι ιδιαιτέρως κοφτερό, τότε το άτομο αναγκάζεται να κάνει την ίδια κίνηση πολλές φορές. Αυτό όμως έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό και την εισχώρηση μικροβίων μέσα στις αμυχές. Στη συνέχεια τα μικρόβια αυτά πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν τοξικότητα, η οποία μεταφράζεται σε Φλεγμονή και εκδηλώνεται ως Ακμή. Από την άλλη, το βαθύτερο και πιο άμεσο ξύρισμα δεν είναι πάντοτε η λύση, ειδικά σε άτομα με σκληρά ή σγουρά γένια. Ο λόγος είναι ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν οι τρίχες κάτω από το δέρμα και να συνεχίσουν να μεγαλώνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, δημιουργώντας Φλεγμονή και επιτείνοντας τα συμπτώματα Ακμής, διαδικασία που ονομάζεται «pseudofolliculitis barbae». Φυσικά, όλα τα παραπάνω επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο όταν ο έφηβος δεν προσέχει την υγιεινή του προσώπου του και δε διενεργεί συχνή και σχολαστική καθαριότητα των ξυριστικών εργαλείων που χρησιμοποιεί.

Συνολικότερα, η Ακμή είναι το επακόλουθο της Ορμονικής ανισορροπίας που βιώνει ο ανθρώπινος Οργανισμός στην εφηβεία. Αν και πρόκειται για μία Νόσο, η οποία σταδιακά υποχωρεί με την πάροδο της εφηβικής ηλικίας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διαρκέσει αρκετό καιρό και να αφήσει ουλές, αποτελέσματα δηλαδή πολύ δυσάρεστα για το άτομο. Από την άλλη, για την εξακολουθητική Ακμή ή τα ακνεϊκά στοιχεία που εμφανίζονται κατά την ενήλικη ζωή του ατόμου, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο η κληρονομική προδιάθεση του ατόμου (ένα ακνεϊκό δέρμα θα έχει πάντοτε την τάση να εμφανίζει Ακμή), καθώς επίσης και οι πιθανές Ορμονικές και Μεταβολικές δυσλειτουργίες που υφίστανται σε έναν Οργανισμό.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε Επίσης


Παιδική Ακμή

Εφηβική Ακμή

Τύποι και Κλινική Εικόνα

Ακμή στις Έφηβες

Εξετάσεις

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ