Εφηβική Ακμή

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων κατά την εφηβεία, της τάξεως του 70- 90% αναπτύσσει συμπτώματα Ακμής κατά την εφηβική ηλικία, τα οποία, με τη σειρά τους, συνδέονται με τις ορμονικές μεταβολές του σώματος, που λαμβάνουν χώρα σε αυτή την ηλικία.


akmi-efivon

 

Αυτό όμως δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι μόλις το άτομο μεταβεί στην ενήλικη ζωή του, θα σταματήσει να αναπτύσσει συμπτώματα Ακμής. Ιδιαιτέρως μάλιστα, αν το άτομο παρουσιάζει Ορμονική ανισορροπία ή Μεταβολικές δυσλειτουργίες, οι οποίες δεν ανευρέθηκαν και άρα, δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

 

Τύποι Ακμής

Τα περιστατικά της Ακμής διαχωρίζονται σε ήπιας και σε οξείας μορφής. Τα ήπιας μορφής περιστατικά εκδηλώνονται με την ύπαρξη φαγεσώρων (άσπρα και μαύρα στίγματα), καθώς επίσης και με τις ελεγχόμενες βλατίδες (σαφώς περιγεγραμμένα εξογκώματα, χωρίς υγρό) ή τις φλύκταινες (έχουν σχήμα φυσαλίδας, με φλεγμονώδη περιφέρεια και περιέχουν πύον), που μπορεί να εμφανιστούν σε ηλικίες μέχρι 12 ετών. Ακόμη κι αυτά όμως, μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρότερης μορφής Ακμή, καθώς το άτομο μεγαλώνει και βρίσκεται στην εφηβική ηλικία. Τα συμπτώματα που προκύπτουν, αποτελούν φλεγμονώδεις φλύκταινες και οζίδια, τα οποία εξελίσσονται και παρουσιάζονται τόσο στο πρόσωπο (παρειές, μέτωπο, πιγούνι, μύτη), όσο και σε άλλες περιοχές του σώματος (πλάτη, στήθος, ώμοι).

 

Συμπτώματα Ακμής

Η εμφάνιση της εφηβικής Ακμής αφορά και στα δύο φύλα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η φύση του δέρματος των ανδρών είναι συνήθως πιο λιπαρή, είναι πιο πιθανό για εκείνους να παρουσιάσουν ακνεϊκά στοιχεία και μάλιστα πιο βαριάς μορφής. Στις νεαρές γυναίκες, αντίστοιχα, παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων, περίπου μία εβδομάδα πριν από την περίοδό τους, τη στιγμή δηλαδή που τα Οιστρογόνα τους αρχίζουν να πέφτουν. Ενώ όμως στις γυναίκες παρατηρείται πιο ήπιας μορφής Ακμή κατά την εφηβεία, τα συμπτώματά τους, που περιλαμβάνουν την ύπαρξη φαγεσώρων, ξεκινούν νωρίτερα από των αγοριών, καθώς η σωματική ωρίμαση των κοριτσιών επιτελείται γρηγορότερα.

 

Ακμή Εφήβων- Αίτια

Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται αμέσως κατανοητή η μεγάλη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην Ορμονική αλλαγή που συντελείται στους εφήβους και στην εμφάνιση των συμπτωμάτων Ακμής. Γι’ αυτό, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία βιώνουν Ορμονική ανισορροπία, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα Ακμής. Σε περίπτωση δε, που η Ορμονική ανισορροπία συνοδεύεται από ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, η πιθανότητα το άτομο να νοσήσει από Ακμή διαρκώς αυξάνεται.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε Επίσης


Παιδική Ακμή

Τύποι και Κλινική Εικόνα

Ακμή στις Έφηβες

Ακμή στους Εφήβους

Εξετάσεις

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ