Εξετάσεις Ακμής
Οι εξετάσεις Ακμής που συστήνονται σε ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από το εν λόγω Νόσημα, έχουν άμεση σχέση με την ηλικία του ατόμου και τη βαρύτητα της Νόσου.
Αυτές οι δύο παράμετροι καθορίζουν τη διαγνωστική προσπέλαση και το είδος των συστηνόμενων εξετάσεων ώστε να ανευρεθούν επακριβώς τα αληθινά αίτια που γεννούν ή αναπυροδοτούν τα συμπτώματα Ακμής.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η εφηβική Ακμή είναι κατά βάση αποτέλεσμα της Ορμονικής ανισορροπίας, που βιώνει το άτομο καθόλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πρώτο πράγμα που προτείνεται στους ασθενείς είναι γενικές εξετάσεις. Μέσα από αυτές γίνεται ένας πρώτος έλεγχος, σχετικά με την καλή υγεία του ατόμου, οι οποίες μπορεί να δείξουν αν το Ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί σωστά ή υποβόσκει κάποια Φλεγμονή, η οποία ενδεχομένως να επιδεινώνει ή να πυροδοτεί την εμφάνιση της Ακμής.
Ορμονικές εξετάσεις και Ακμή
Στη συνέχεια ή από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, συνδυαστικά με τις πρώτες εξετάσεις, δίνεται η οδηγία διερεύνησης των Ορμονών του ατόμου. Ο στοχευμένος Ορμονικός έλεγχος αποσκοπεί στην ανεύρεση των ενδεχόμενων Ορμονικών ανισορροπιών ή ανεπαρκειών, που είναι πολύ πιθανό να υφίστανται σε αυτή την ηλικιακή φάση του ατόμου. Ελέγχοντας, λοιπόν, το Ορμονικό κομμάτι, ο γιατρός μπορεί να παρέμβει εξατομικευμένα και να ρυθμίσει τις ανισορροπίες, που προκαλούν εμμηνορυσιακή αστάθεια (για τις κοπέλες), μεταβολές στο συναίσθημα και λιγότερο ή περισσότερο έντονα συμπτώματα Ακμής.
Κατά την εξατομικευμένη αυτή προσέγγιση των ασθενών, με τη λήψη του πλήρους και ενδελεχούς ιστορικού τους (head to toe) όλων των συστημάτων του Οργανισμού τους, ανευρίσκονται δυνητικά συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις και σύνδρομα. Με αυτόν τον τρόπο, συστήνονται και στη συνέχεια διενεργούνται περαιτέρω στοχευμένες εξετάσεις Μοριακού, Βιοχημικού, Μεταβολικού και Ορμονικού ελέγχου, καθεμιά από τις οποίες αποκαλύπτουν πιθανές ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες σε Μεταβολικά μονοπάτια του Οργανισμού. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν μεγάλη σημασία και ιδιαίτερα για τους εφήβους, καθώς όσο νωρίτερα ανευρίσκεται στη ζωή των νέων οποιαδήποτε παρεκτροπή από το φυσιολογικό, τόσο ευκολότερη μπορεί να είναι η αποκατάσταση κι επαναφορά του Οργανισμού στα βέλτιστα, επιθυμητά επίπεδα λειτουργίας.
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και Ακμή
Συνυπάρχοντα Σύνδρομα, όπως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (P.C.O.) ή το Σύνδρομο Επινεφριδιακής Ανεπάρκειας (Σύνδρομο Cushing), καθώς επίσης και πολλαπλές ενδοκρινικές διαταραχές, όπως Θυρεοειδοπάθειες, Υποκλινικός Σακχαρώδης Διαβήτης ή άλλου τύπου Μεταβολικές διαταραχές επιδεινώνουν και συνυπάρχουν με καταστάσεις έντονης Ακμής. Γι’ αυτόν τον λόγο, χρήζουν παράλληλης, εξατομικευμένης και άμεσης αντιμετώπισης.
Συνοψίζοντας, οι βασικές εξετάσεις που διενεργούνται σε περιπτώσεις εφηβικής Ακμής είναι σε θέση να αποκαλύψουν τις ενδεχόμενες ανεπάρκειες, στοχεύοντας στην αποκατάστασή τους. Με αυτόν τρόπο, οι νεαροί ασθενείς είναι σε θέση να προλάβουν πιθανές μελλοντικές παθολογίες, καθώς η έγκαιρη αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτίων οδηγεί στην αποτροπή εγκατάστασης Χρόνιων Νοσημάτων και ανεπιθύμητων καταστάσεων.
Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε Επίσης