Ακμή και Μεταβολικό Σύνδρομο
Ο Μεταβολισμός και οι διαδικασίες που περιλαμβάνει
Τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνουμε, μέσω της τροφής, χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό μας ως η βασική πηγή παραγωγής ενέργειας. Ολόκληρη η διαδικασία αυτή ονομάζεται Μεταβολισμός και στην ουσία πρόκειται για το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων, που πραγματοποιούνται στα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος.
Ο Μεταβολισμός αποτελείται από δύο διαδικασίες, αυτήν του καταβολισμού και του αναβολισμού. Ο καταβολισμός αποτελεί τη διαδικασία κατά την οποία τα θρεπτικά στοιχεία διασπώνται σε μικρότερα τμήματα (για παράδειγμα οι πρωτεΐνες μετατρέπονται σε αμινοξέα), ενώ στον αναβολισμό το κύτταρο συνθέτει ουσίες (παραδείγματος χάριν οι υδατάνθρακες συνθέτουν οξυγόνο) και με αυτόν τον τρόπο δεσμεύεται ενέργεια στον Οργανισμό.
Μεταβολική δυσλειτουργία Ακμής
Είτε εξαιτίας τροφών χαμηλής θρεπτικής αξίας, είτε εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως είναι το οξειδωτικό στρες, η διαδικασία του Μεταβολισμού σταματά να λειτουργεί σωστά. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο Οργανισμός δεν λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χρειάζεται, προκειμένου να διενεργηθούν σωστά οι διαδικασίες του αναβολισμού και του καταβολισμού.
Σε κάθε περίπτωση, όπου κι αν οφείλεται η δυσλειτουργία του Μεταβολισμού, το αποτέλεσμα είναι ότι σε κυτταρικό επίπεδο δημιουργείται έλλειψη ή κακή λειτουργία ορισμένων ενζύμων. Η έλλειψη ενζύμων επιδρά αρνητικά στον Οργανισμό, καθώς εξαιτίας αυτής δε γίνονται ορισμένες χημικές αντιδράσεις. Έτσι οι ουσίες, που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν υποστεί διάσπαση, τώρα συσσωρεύονται στον Οργανισμό και πολλές φορές μετατρέπονται σε τοξικές.
Ως αποτέλεσμα, το σώμα μας αντιδρά. Το κύτταρο αρχίζει να υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα το άτομο να είναι πιο ευάλωτο σε Λοιμώξεις και Νοσήματα. Η διατήρηση της καλής υγείας του Οργανισμού όμως δεν έχει να κάνει μόνο με διατροφικές και άλλες επιλογές και συνήθειες του ατόμου, καθώς οι πιθανές δυσλειτουργίες έχουν άμεση σχέση και με τη Γενετική του προδιάθεση.
Μεταβολική αντιμετώπιση της Ακμής
Ειδικές εξετάσεις, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο της διερεύνησης των βαθύτερων οργανικών αιτίων που οδηγούν σε Ακμή, δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας Ιατρικού Πρωτοκόλλου, που στοχεύει στη γενικότερη αποκατάσταση της καλής υγείας του ατόμου. Αντιμετωπίζοντας δηλαδή τις πιθανές παρεκκλίσεις στις διαδικασίες του αναβολισμού και καταβολισμού, ο Οργανισμός αρχίζει σταδιακά να κάνει σωστές καύσεις, με αποτέλεσμα όλες οι χρόνια παθογόνες καταστάσεις να αντιμετωπίζονται.
Η Ακμή που προκύπτει από Μεταβολικούς παράγοντες, επομένως, έχει πολύ βαθύτερα αίτια ύπαρξης, καλά κρυμμένα στους κυτταρικούς μηχανισμούς. Έτσι, όταν αντιμετωπίζεται με πρόσκαιρα σχήματα ιατρικών αγωγών, η Ακμή μεταβολικής προέλευσης θα επιστρέψει, τη στιγμή που δεν έχει δοθεί σαφής και οριστική λύση στο πρόβλημα της Μεταβολικής δυσλειτουργίας.
Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε Επίσης