Ορμόνες και Ακμή

 

Η εφηβική ηλικία χαρακτηρίζεται για τις μεγάλες μεταβολές που συντελούνται στο σώμα μας, οι οποίες οφείλονται κατά βάση στις Ορμονικές αλλαγές.

 


Ορμόνες και ακμή

 

Οι μεταβολές αυτές εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους στο σώμα μας, όπως με την ανάπτυξη τριχοφυΐας, τις γρήγορες εναλλαγές της διάθεσης, την ενδεχόμενη και απότομη αύξηση βάρους κτλ. Μία από τις εκδηλώσεις της Ορμονικής μεταβολής αποτελεί και η ανάπτυξη της Ακμής, η οποία σύμφωνα με έρευνες απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό, ανεξαρτήτως φύλου, της τάξεως του 70-90%. Τα υψηλά αυτά ποσοστά αφορούν κατά βάση στα άτομα που βρίσκονται στην εφηβική τους ηλικία, αν και τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση συμπτωμάτων Ακμής σε άτομα που βρίσκονται στην ενήλικη ζωή τους, ολοένα και αυξάνονται. Όμως τόσο το είδος της Ακμής που εκδηλώνεται ανά άτομο, όσο και η οξύτητα της Νόσου, διαφέρουν.

Η Ορμονική παραγωγή αποτελεί μία περίπλοκη διαδικασία, η οποία για να διενεργηθεί, χρειάζεται τη βοήθεια διάφορων Οργάνων του σώματός μας. Η εύρυθμη λειτουργία, δηλαδή η ισορροπία των Ορμονών, βοηθά στη γενική καλή υγεία του ατόμου, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Αν η ισορροπία αυτή διαταραχθεί, τότε το άτομο μπορεί να εκδηλώσει διάφορα συμπτώματα ή Νοσήματα, όπως είναι για παράδειγμα και η Ακμή.

 

Ορμονική διαταραχή και Ακμή

Τα αυξημένα Ανδρογόνα και τα υψηλά επίπεδα Κορτιζόλης ή Ινσουλίνης είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το άτομο μπορεί να αναπτύξει Ακμή.

 

Ανδρογόνα

Τα Ανδρογόνα είναι Ορμόνες που παράγονται από τις γονάδες (ωοθήκες και όρχεις) και λιγότερο από τα επινεφρίδια. Κυκλοφορούν στο εσωτερικό του σώματός μας μέσω του αίματος και δεσμεύονται από όργανα,όπως οι σμηγματογόνοι αδένες, τα οποία διαθέτουν τους αντίστοιχους υποδοχείς (AR/Androgen Receptors), καθορίζοντας έτσι, σημαντικούς παράγοντες για το άτομο όπως η καλή υγεία, η σεξουαλική συμπεριφορά, τα επίπεδα ενέργειας, η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων κ.α. Ωστόσο, ορισμένα άτομα παράγουν περισσότερα Ανδρογόνα από αυτά που μπορούν τα αντίστοιχα όργανα να δεσμεύσουν. Ως αποτέλεσμα, τα περίσσεια Ανδρογόνα ή αλλιώς τα «ελεύθερα Ανδρογόνα», όπως αποκαλούνται, διοχετεύονται μέσω του αίματος σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως είναι τα χέρια ή το πρόσωπο. Τα κλινικά συμπτώματα αυτής της διαδικασίας είναι η εκδήλωση Ακμής ή η υπερβολική τριχοφυΐα.

Επομένως, στην περίοδο της εφηβείας, όπου επικρατεί ορμονική ανισορροπία, η Ακμή είναι ένα πολύ σύνηθες κλινικό φαινόμενο, που εκδηλώνεται σε διάφορες μορφές και αφορά σε ένα τεράστιο ποσοστό ατόμων, που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία. Παρόλ’ αυτά, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα περιστατικά Ακμής που εμφανίζονται και σε νεαρούς ή μεγαλύτερους ενήλικες, αποδίδονται επίσης σε Ορμονικές ανισορροπίες. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και εμμηνορρυσιακές διαταραχές είναι κάποιες από τις ομάδες ατόμων στις οποίες εκδηλώνεται Ακμή, ως ένα από τα συνοδά συμπτώματα Ορμονικής ανισορροπίας.

 

Ακμή ενηλίκων

Η Ακμή ενηλίκων είναι ένα φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζει ολοένα και πιο ανοδικές στατιστικές τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό ποικίλουν και μπορεί να οφείλονται σε Ορμονικές ή Μεταβολικές διαταραχές, καθώς επίσης και λιγότερο σε παράγοντες εξωγενείς όπως είναι η διατροφή.

Η Ορμονική ανισορροπία είναι ένας από τους πιο βασικούς λόγους, για τους οποίους το άτομο μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα Ακμής, ακόμη και σε ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών και ιδίως οι γυναίκες. Η ελάττωση των Οιστρογόνων και της Προγεστερόνης συνεπάγεται την αύξηση και επικράτηση των Ανδρογόνων στο αίμα. Ομοίως συμβαίνει και σε Εμμηνοπαυσιακές ή Προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, στις οποίες η φυσική έκπτωση των Ορμονών συνεπάγεται την επικράτηση των Ανδρογόνων. Αυτό έχει ως φυσικό επακόλουθο την εμφάνιση συμπτωμάτων Ακμής.

Από την άλλη, η Ορμονική ανισορροπία μπορεί να συνδέεται με την πτώση του Ανοσοποιητικού μας συστήματος, η οποία συνοδεύεται από τη μη εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Φαινόμενα όπως η αυξημένη τοξικότητα και διαπερατότητα ή η ευερεθιστότητα του εντέρου (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) είναι παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη συμπτωμάτων Ακμής. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Οργανισμός πασχίζει να αντιμετωπίσει πολλούς παθογόνους παράγοντες, οι οποίοι προκύπτουν από την κακή λειτουργία του εντέρου, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτος στην ανάπτυξη Λοιμώξεων. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν το άτομο παρουσιάσει Μεταβολικές δυσλειτουργίες.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κύτταρο παύει να λειτουργεί σωστά κι έτσι το άτομο είναι πιο ευάλωτο στην ανάπτυξη Χρόνιων και Μεταβολικών Νόσων. Έτσι, οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, βρίσκουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν υπέρμετρα στους πόρους και στο σμήγμα, προκαλώντας Λοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα Ακμής.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε Επίσης


Ακμή- Τι είναι

Τύποι Ακμής

Αίτια της Ακμής

Ακμή και Μικρόβια

Μεταβολικό Σύνδρομο και Ακμή

Θεραπεία της Ακμής

Πειθαρχία Ασθενών

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ