Παιδική Ακμή

 

Η παιδική Ακμή είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων, γι’ αυτό οι γονείς οφείλουν πάντοτε να κάνουν ενδοκρινολογικούς ελέγχους στο παιδί, με σκοπό να αποκλείουν την υπόνοια υπερανδρογονισμού.


Ακμή σε παιδιά

Νεογνική Ακμή

Η νεογνική Ακμή προσβάλλει το 20% περίπου των νεογνών, ξεκινώντας από τις δύο πρώτες εβδομάδες και υποχωρεί από μόνη της μέχρι τον τρίτο μήνα της ζωής του παιδιού. Παρά το γεγονός ότι η παθογένειά της αποτελεί πεδίο διαμάχης, σήμερα γίνεται παραδεκτό ότι οφείλεται σε λοίμωξη που προκαλείται από είδη του σαπροφυτικού μύκητα Malassezia (και μάλιστα της M. Sympodalis αλλά και της fur-fur). Επίσης, παρατηρείται ότι τα υψηλά επίπεδα παραγωγής σμήγματος στα νεογνά αυτά, είναι ενδεικτικά των ορμονικών αλλαγών που διενεργούνται στο σώμα της μητέρας κατά την περίοδο της κύησης.

 

Παιδική Ακμή

Η παιδική Ακμή (Ακμή Μέσης Παιδικής Ηλικίας) είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων. Τα συμπτώματά της συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους μετά το δεύτερο έτος της ηλικίας του παιδιού με την ύπαρξη φαγεσώρων, βλατίδων, φλυκταίνων και οζιδίων στην περιοχή του προσώπου, κατά βάση. Παρά το γεγονός ότι προσβάλλει συνήθως τα αγόρια, παρατηρούνται περιστατικά και στο άλλο φύλο.

Η παιδική Ακμή έχει συνήθως τη διάρκεια μερικών εβδομάδων, αλλά μπορεί να διαρκέσει ακόμη και αρκετά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ένα παιδί που πάσχει από Ακμή σημαίνει ότι έχει την κληρονομική προδιάθεση να νοσήσει με μέτριας ή σοβαρής μορφής Ακμή στη μετέπειτα εφηβική ή και την ενήλικη ζωή του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί παρουσιάζει πρόωρη Ορμονική ωρίμαση και περίσσεια σε Ανδρογόνα, γι’ αυτό μάλιστα αυτού του τύπου η Ακμή εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά αγόρια.

Επειδή αυτού του τύπου η Ακμή είναι πολύ σπάνια, οι γονείς οφείλουν πάντοτε να κάνουν ενδοκρινολογικούς ελέγχους στο παιδί, με σκοπό να αποκλείουν την υπόνοια υπερανδρογονισμού.

 

Προεφηβική Ακμή

Ένα άλλο είδος παιδικής Ακμής είναι αυτό που αφορά σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό κοριτσιών (60 – 70%) ηλικίας από 7 έως 12 ετών, τα οποία βρίσκονται στην προεφηβική φάση της ζωής τους. Η προεφηβική Ακμή εκδηλώνεται με την ύπαρξη, φλεγμονωδών ή μη, φαγεσώρων στην περιοχή του προσώπου και του κεφαλιού (μέτωπο, πιγούνι, μύτη και έξω ακουστικό πόρο).

Τα συμπτώματα της Προεφηβικής Ακμής συμπίπτουν με την αδρεναρχή του ατόμου, δηλαδή την έναρξη της έκκρισης Ανδρογόνων από τα επινεφρίδια και άρα με τις Ορμονικές αλλαγές που υφίσταται το άτομο. Επομένως, συστήνεται διερεύνηση για πιθανές ενδοκρινικές διαταραχές, όπως είναι το Σύνδρομο Cushing, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, η πρώιμη αδρεναρχή ή η πρώιμη ήβη κτλ.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε Επίσης


Εφηβική Ακμή

Τύποι και Κλινική Εικόνα

Ακμή στις Έφηβες

Ακμή στους Εφήβους

Εξετάσεις

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ