Θεραπεία της Ακμής

 

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η Ακμή εμφανίζεται κατά βάση στην εφηβική ηλικία, ως επακόλουθο της Ορμονικής ανισορροπίας που διενεργείται καθόλη αυτήν την περίοδο στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η Ακμή είναι ένα πολυπαραγοντικό Νόσημα, σε κάθε ασθενή πρέπει να συνεξετάζονται όλες οι πιθανές παράμετροι που συντείνουν στην εμφάνιση ακνεϊκών συμπτωμάτων και όχι μόνο η ηλικία.


 therapeia-akmi

 

Το θεραπευτικό σχήμα που προτείνεται στους εφήβους ασθενείς προκύπτει τόσο από τη μορφή της Ακμής, όσο και από τη βαρύτητά της. Ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται η Νόσος, χορηγούνται στο άτομο είτε συμπτωματικές θεραπείες, οι οποίες στόχο έχουν τη  διόρθωση και αντιμετώπιση των οξέων συμπτωμάτων, είτε αιτιολογικές θεραπείες, που με τη σειρά τους, αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος, δηλαδή στα πραγματικά αίτια της Νόσου.

 

Αγωγές με Φάρμακα

 

Τοπική Αγωγή

 

Τοπικά Ρετινοειδή

Αποτελούν σκευάσματα παράγωγα της βιταμίνης Α και λειτουργούν δραστικά στη διάλυση των μικρών κύστεων και φαγεσώρων (στίγματα), ενώ παράλληλα αναστέλλουν τον σχηματισμό καινούργιων.

Υπεροξείδιο του Βενζολίου

Χορηγείται συνδυαστικά με Αντιβιοτικά, για την αντιμετώπιση της Ακμής βακτηριακής αιτιολογίας. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, καταπολεμώντας τα συμπτώματα Ακμής, ενώ παράλληλα περιορίζει τη γενικότερη αντίσταση του Οργανισμού στα Αντιβιοτικά.

Τοπικά Αντιβιοτικά

Τα τοπικά Αντιβακτηριακά σκευάσματα εμπεριέχουν, μεταξύ άλλων, κλινδαμυκίνη και ερυθρομυκίνη, οι οποίες αναστέλλουν την πρωτεϊνική σύνθεση των βακτηρίων, σταματώντας έτσι τον πολλαπλασιασμό τους και άρα τη Φλεγμονή.

Αζελαϊκό Οξύ

Το Αζελαϊκό Οξύ χορηγείται σε καταστάσεις ήπιας ή μέτριας βαρύτητας Ακμής. Επιδρά στους δερματικούς πόρους, σκοτώνοντας τα βακτήρια και μειώνοντας την παραγωγή κερατίνης, η οποία με τη σειρά της προάγει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που γεννούν την Ακμή.

 

Από στόματος Αγωγές

 

Χορήγηση Αντιβιοτικών Χαπιών

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται σε καταστάσεις μέτριας και πιο σοβαρής Ακμής. Συνήθως δίνονται από τον γιατρό, εφόσον οι τοπικές αντιβιοτικές κρέμες και τα σχετικά σκευάσματα δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της Ακμής. Οι κατηγορίες των αντιβιοτικών που χορηγούνται κατά βάση για την αντιμετώπιση της Ακμής είναι η Τετρακυκλίνη, η Δοξυκυκλίνη, η Ερυθρομυκίνη και η Μινοκυκλίνη.

Χορήγηση Ισοτρενοΐνης

Η συγκεκριμένη ουσία είναι παράγωγη της βιταμίνης Α και ανήκει στην οικογένεια των ρετινοειδών. Χορηγείται μόνο σε σοβαρές καταστάσεις Ακμής και απαιτείται συστηματικός έλεγχος από τον γιατρό και τεράστια πειθαρχεία από την πλευρά του ασθενούς.

Ορμονική Θεραπεία

Η Ορμονική ανισορροπία των εφήβων είναι από τις πιο βασικές αιτίες που γεννούν την Ακμή. Στα κορίτσια δε, όπου η Ακμή συνοδεύεται από ασταθή έμμηνο ρύση, που οφείλεται είτε σε Ορμονική ανισορροπία ή και σε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, η κατάσταση μπορεί να είναι πολυπαραγοντική και άρα πιο περίπλοκη. Η λύση που προτείνεται κατά βάση στις έφηβες είναι η χορήγηση αντισυλληπτικών φαρμάκων, που είναι στην ουσία συνθετικές, χημικές Ορμόνες, οι οποίες όμως ενοχοποιούνται για πληθώρα σοβαρών παρενεργειών.

Πέραν από τη χορήγηση συνθετικών Ορμονών όμως, υπάρχει και η δυνατότητα χορήγησης Φυσικών Ορμονών, οι οποίες είναι παράγωγα φυτικών υλών (yam και σόγια) και έχουν την ίδια ακριβώς μοριακή σύσταση με τις Ορμόνες που παράγει ο Οργανισμός. Σταδιακά, στο σώμα αποκαθίσταται η Ορμονική ισορροπία και η Ακμή Ορμονικής αιτιολογίας εξαλείφεται.

 

Θεραπείες Χωρίς Φάρμακα (Συνδυαστικές ή Περιοδικές)

 

Επεμβατικές θεραπείες

Οι επεμβατικές θεραπείες διενεργούνται αποσκοπώντας στην αφαίρεση φαγεσώρων και συνήθως αφού η ακνεϊκή βλάβη δεν υποχωρεί, ύστερα από τις τοπικές θεραπείες. Είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία, που προϋποθέτει τον λεπτό χειρισμό του γιατρού κι αυτό γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθούν Ουλές.

Χημικά Πίλινγκ

Τα χημικά πίλινγκ διενεργούνται με σκοπό την απομάκρυνση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο, επισπεύδεται η διαδικασία υποχώρησης των φαγεσώρων, οι οποίοι ευθύνονται για την ανάπτυξη Φλεγμονής στο δέρμα και άρα, Ακμής. Το χημικό πίλινγκ γίνεται με τη χρήση είτε γλυκολικού, είτε σαλικυλικού οξέως. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνει την παραγωγή αφενός νέων κυττάρων κι αφετέρου του κολλαγόνου της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος.

LLLT Laser (Φωτοθεραπεία)

Πρόκειται για καθαρό φως (μπλε ή κόκκινο), που εστιάζει στον δερματικό ιστό, ο οποίος φλεγμαίνει. Έτσι, το προπιονοβακτηρίδιο της Ακμής υποχωρεί και η Φλεγμονή περιορίζεται. Οι μέθοδοι φωτοθεραπείας μπορεί να χρησιμοποιηθούν και συνδυαστικά με την τοπική θεραπεία PDT (Rhotodynamic Therapy), με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των ακνεϊκών βλαβών.

Συσκευές με Φως

Οι συσκευές που εκπέμπουν ερυθρό (633 nm) και μπλε φως (415 nm), έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν αισθητά τα συμπτώματα ήπιας ή μέτριας βαρύτητας Ακμής. Από τη μία, το μπλε φως έχει αντιβακτηριδιακή δράση, ενώ από την άλλη, το κόκκινο φως έχει αντιβακτηριακή, επουλωτική και καταπραϋντική δράση. Η θεραπεία με συσκευές φωτός μπορεί να γίνει και συνδυαστικά, ανάλογα με το είδος και την ένταση της ακνεϊκής Φλεγμονής.

Μικροδερμοαπόξεση

Η μέθοδος της Μικροδερμοαπόξεσης αποσκοπεί στην αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας και γίνεται συνήθως πριν την εφαρμογή της μεθόδου LLLT Laser. Η συγκεκριμένη τεχνική γίνεται με τη χρήση ενός μηχανήματος, το οποίο διαθέτει κεφαλή διαμαντιού και καθαρίζει το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα, είτε εξαπολύει μικροκρυστάλλους αργιλίου, που επίσης επιτυγχάνουν τον καθαρισμό των νεκρών κυττάρων στο δέρμα.

Ιατρικά Πρωτόκολλα για Μεταβολικής Αιτιολογίας Ακμή

Ο Μεταβολισμός είναι ένα περίπλοκο σύστημα από βιοχημικές αντιδράσεις, οι οποίες γίνονται στο εσωτερικό του κυττάρου. Πολλές φορές, για διαφορετικούς ενδεχομένως λόγους ανά περίπτωση, παρατηρούνται δυσλειτουργίες στους εσωτερικούς κυτταρικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα το άτομο να νοσεί, μεταξύ άλλων και από Ακμή. Αποκαθιστώντας τις κυτταρικές δυσλειτουργίες, αποκαθίσταται η καλή λειτουργία του Μεταβολικού συστήματος και το άτομο σταματά να νοσεί από Ακμή και άλλες Χρόνιες και Μεταβολικές Νόσους.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε Επίσης


Ακμή- Τι είναι

Τύποι Ακμής

Αίτια της Ακμής

Ακμή και Μικρόβια

Ορμόνες & Ακμή

Μεταβολικό Σύνδρομο και Ακμή

Πειθαρχία Ασθενών

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ