Τύποι Ακμής
Είτε πρόκειται για ήπιας, είτε για μέτριας ή βαριάς μορφής, η Ακμή ανάγεται σε δύο κατηγορίες, τις οποίες αποτελούν η Φλεγμονώδης και η Μη Φλεγμονώδης Ακμή. Η Φλεγμονώδης Ακμή περιλαμβάνει Φλεγμονή, η οποία εκφράζεται με πύον, υγρό, πόνο και άλλα συνοδά συμπτώματα, την ίδια στιγμή που η Μη Φλεγμονώδης Ακμή εκφράζεται μόνο με μικρά στίγματα.
Ήπιες Μορφές Ακμής
Η Ήπια Ακμή χαρακτηρίζεται από Φαγέσωρες, οι οποίοι διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους κλειστούς και στους ανοιχτούς. Ως «κλειστούς» Φαγέσωρες χαρακτηρίζουμε τα άσπρα στίγματα, των οποίων η διάμετρος μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1 έως 4 χιλιοστών, ενώ οι «ανοιχτοί» Φαγέσωρες είναι τα γνωστά μαύρα στίγματα.
Πιο συγκεκριμένα, οι μικροί φθάνουν στο 1 χιλιοστό και φαίνονται κυρίως, όταν τεντώνεται το δέρμα, ενώ οι πιο μεγάλοι, που είναι και πιο σπάνιοι, έχουν διάμετρο 3 έως 4 χιλιοστά. Οι Φαγέσωρες δε συνοδεύονται από κνησμό (φαγούρα) ή πόνο, αλλά η κατάσταση μπορεί να γίνει επώδυνη, μόνο όταν αρχίσει να εξελίσσεται.
Ήπια Ακμή παρατηρείται επίσης, όταν στο άτομο εμφανίζονται μικρές Βλατίδες ή και Φλύκταινες, οι οποίες συνοδεύονται από Φλεγμονή, γεγονός που σημαίνει ότι προκαλούν οίδημα (πρήξιμο) και ερυθρότητα (κοκκίνισμα). Οι Βλατίδες και οι Φλύκταινες έχουν διάμετρο μεταξύ 1 έως 5 χιλιοστών.
Μέτριας Μορφής Ακμή
Όσο οι Φλύκταινες και οι Βλατίδες μεγαλώνουν, τόσο επεκτείνεται και η Φλεγμονή. Οι Βλατίδες και οι Φλύκταινες, καθώς αυξάνουν το μέγεθός τους, μπορεί να εξελιχθούν σε περισσότερο οζώδεις ή να συνενωθούν σε πλάκες αρκετών εκατοστών, οι οποίες περιέχουν ορό, πύον και αίμα, ενώ παρουσιάζουν σκλήρυνση και κλυδασμό (κίνηση του υγρού, που γίνεται αντιληπτή με την ψηλάφηση).
Οξείας Μορφής Ακμή
Η βαριάς μορφής Ακμή χαρακτηρίζεται από επίμονα και υποτροπιάζοντα φλεγμονώδη Οζίδια, από σχηματισμό Ουλών και από την παρουσία Συριγγίων. Πιο συγκεκριμένα, η σοβαρή ακμή περιλαμβάνει τη Συρρέουσα Ακμή, την Κεραυνοβόλο, το Πυόδερμα προσώπου και τη Gram αρνητική θυλακίτιδα.
Η Συρρέουσα Ακμή ανήκει στην κατηγορία της κοινής, Φλεγμονώδους Ακμής, που χαρακτηρίζεται από πύον και απασχολεί συνήθως άνδρες νεαρής ηλικίας, μεταξύ 18 και 30 ετών. Είναι χρόνια και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αφήσει ουλές στο άτομο, όταν δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως. Τα βασικά κλινικά της χαρακτηριστικά είναι οι κύστεις, τα αποστήματα και οι συριγγώδεις πόροι.
Το Πυόδερμα του προσώπου αποτελεί μιας σπάνιας μορφής Ακμή, που εμφανίζει συμπτώματα, όπως συνενωμένες κύστεις, Βλατίδες και Οζίδια, τα οποία παρουσιάζονται κατά βάση στο γυναικείο πρόσωπο, μετά την περίοδο της εφηβείας. Η συγκεκριμένη πάθηση ανήκει στη ροδόχρου ακμή και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες Ουλές ή και επακόλουθες παθήσεις.
Η Gram αρνητική θυλακίτιδα αποτελεί βακτηριακή λοίμωξη, που προσβάλλει άτομα ανεξαρτήτως φύλου και της οποίας συνοδά συμπτώματα αποτελούν οι Κύστεις και οι Φλύκταινες. Το άτομο που πάσχει από Gram αρνητική θυλακίτιδα μπορεί επίσης να εμφανίσει αιφνιδίως πολλές Φλύκταινες και Οζίδια γύρω από το στόμα ή και την περιοχή της μύτης. Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί η βασική αιτία για την οποία αναπτύσσεται η εν λόγω Νόσος, εικάζεται ότι σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών, που δίνεται για την αντιμετώπιση της Ακμής.
Τέλος, η Κεραυνοβόλος Ακμή χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σπάνια και προσβάλλει σχεδόν αποκλειστικά τους άνδρες νεαρής ηλικίας. Στους ασθενείς εμφανίζονται συμπτώματα, όπως ελκώδεις (ανοιχτές) ή οζώδεις βλάβες στο πρόσωπο, στην πλάτη, στο στέρνο και στους ώμους. Μπορεί επίσης να παρουσιάζουν πυρετό, μυοσκελετικό πόνο, αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και αλλοιώσεις στα οστά (κλείδα, στέρνο, μακρά οστά). Οι βλάβες μπορεί να καταλήξουν σε μόνιμες ουλές.
Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε Επίσης