Τύποι και Κλινική Εικόνα

 

Η εφηβική Ακμή, γνωστή και ως acne vulgaris, είναι μία πολύ συχνή πάθηση που αφορά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων, της τάξεως του 90%, που βρίσκονται στην εφηβεία, δηλαδή ηλικίας 12- 18 ετών.


tipoi-akmis-kliniki-eikona

 

Με δεδομένο όμως ότι κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, ο τύπος της Ακμής που θα εκδηλωθεί ανά άτομο μπορεί να διαφέρει σε σημαντικό βαθμό τόσο σε σχέση με τη διάρκεια που θα έχει, όσο και με την έντασή της.

Η Ακμή αναπτύσσεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες, εξαιτίας διάφορων παραγόντων, όπως η κληρονομική προδιάθεση, η Ορμονική ανισορροπία, η κακή διατροφή, το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα κ.α., παράγουν υπερβολικό σμήγμα.

Γενικά, υπάρχουν τρεις τύποι Ακμής, οι οποίοι περιλαμβάνουν την φαγεσωρική, την κυστική και τη βλατιδοφλυκταινώδη. Ωστόσο, μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα και στοιχεία και από τις τρεις σε ένα άτομο, το οποίο πάσχει από Ακμή.

 

Φαγεσωρική Ακμή

Η φαγεσωρική υπάγεται στις πιο ήπιες μορφές Ακμής, που δε συνοδεύεται από φλεγμονή και χαρακτηρίζεται από την παρουσία φαγεσώρων, δηλαδή ανοιχτού ή κλειστού τύπου στίγματα. Οι ανοιχτοί φαγέσωρες είναι τα γνωστά και ως «μαύρα στίγματα», ενώ ως κλειστού τύπου χαρακτηρίζονται τα άσπρα στίγματα, πολύ μικρού μεγέθους, οι οποίοι φαίνονται καθώς τεντώνεται το δέρμα. Ο σχηματισμός φαγεσώρων δε συνοδεύεται από φαγούρα ή πόνο. Παρόλ’ αυτά, οι φαγέσωρες μπορεί να γίνουν πιο επώδυνοι κατά την εξέλιξή τους.

 

Βλατιδοφλυκταινώδης Ακμή

Η Βλατιδοφλυκταινώδης θεωρείται μέτριας μορφής Ακμή και χαρακτηρίζεται από την παρουσία φλυκταίνων, δηλαδή μικρών σπυριών που περιέχουν πύον, καθώς και από την ύπαρξη οζιδίων, μικρών δηλαδή φλεγμονωδών εξογκωμάτων. Οι φλύκταινες και οι βλατίδες έχουν μέγεθος 1- 5 χιλιοστά και εμφανίζονται λόγω της Φλεγμονής, προκαλώντας ερυθρότητα και οίδημα. Πολλές φορές όμως αυτές αυξάνουν το μέγεθός τους, με αποτέλεσμα να γίνουν περισσότερο οζώδεις ή συνενώνονται σε πλάκες αρκετών εκατοστών, οι οποίες περιέχουν ένα μίγμα από πύον, αίμα και ορό, γεγονός που τις κάνει να παρουσιάζουν σκλήρυνση και κλυδασμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Φλεγμονή διευρύνεται κι ο τύπος Ακμής μεταλλάσσεται σε πιο σοβαρό.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι μία ήπιας ή μέτριας μορφής Ακμή, μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρής μορφής Ακμή ή να το άτομο να συνεμφανίζει συμπτώματα φαγεσωρικής, βλατιδοφλυκταινώδους και κυστικής Ακμής.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε Επίσης


Παιδική Ακμή

Εφηβική Ακμή

Ακμή στις Έφηβες

Ακμή στους Εφήβους

Εξετάσεις

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ