Ανακαλύψτε τι προκαλεί ορμονική ακμή και πώς μπορείτε να το αποτρέψετε φυσικά

Ανακαλύψτε τι προκαλεί ορμονική ακμή και πώς μπορείτε να το αποτρέψετε φυσικά

- January 25, 2018

Η ακμή δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που αφορά τους έφηβους.

Επηρεάζει περισσότερα από 40 εκατομμύρια άτομα – πάνω από τα μισά από τα οποία είναι γυναίκες ηλικίας άνω των 25 ετών. Περισσότερο από 4 στους 5 ανθρώπους μεταξύ 12 και 24 ετών παρουσιάζουν ακμή τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Παρόλο που η ακμή αντιμετωπίζεται μερικές φορές ως ένα επιφανειακό πρόβλημα υγείας, η ακμή μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες – φυσικές και συναισθηματικές – για να μην αναφέρουμε τις ουλές και τον αποχρωματισμό του δέρματος.

Η ακμή είναι γνωστή ως φλεγμονώδης νόσος των σμηγματογόνων αδένων και φυλάκων της τρίχας του δέρματος και χαρακτηρίζεται από την έξαρση σπυριών που μπορούν να εμφανιστούν στην πλάτη, στο στήθος, στους βραχίονες και συνήθως στο πρόσωπο.

Μια αύξηση στις εκκρίσεις σμήγματος μπορεί να συσσωρευτεί κάτω από έναν φραγμένο πόρο, επιτρέποντας στα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της ακμής της Propionibacterium (P. Acne), να πολλαπλασιαστούν. Οι συμβατικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της ακμής είναι πολλές φορές ανεπαρκείς, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη ότι πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν κοινές φαρμακευτικές αγωγές νιώθουν απελπισμένοι αφού έχουν δοκιμάσει αυτές τις αγωγές και δεν έχουν δει αποτελέσματα.

Ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν την ακμή είναι οι ορμόνες και γι ‘αυτό βλέπουμε συχνά εξάρσεις ακμής κατά την εφηβεία, ξεκινώντας / σταματώντας τα αντισυλληπτικά χάπια αλλά και κατά την εμμηνόπαυση.

Όμως, έχετε παρατηρήσει έξαρση της ακμής όταν έχετε στρες ή όταν τρώτε λάθος τρόφιμα; Γνωρίζατε ότι η ακμή μπορεί να σχετίζεται και με ορμονικά θέματα;

Παρακάτω είναι οι 3 ορμόνες που συνδέονται περισσότερο με την έξαρση της ακμής.

 

1. Ανδρογόνα

Τα ανδρογόνα προκαλούν αύξηση του σμήγματος που προκαλεί έξαρση της ακμής. Τα ανδρογόνα παράγονται στις γονάδες και τα επινεφρίδια (τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες) και μπορούν επίσης να παραχθούν τοπικά στους σμηγματογόνους αδένες. Το σώμα σας μπορεί να κάνει τα παραπάνω και να οδηγηθείτε σε ακμή.

Η λήψη / χρήση τεστοστερόνης και DHEA αυξάνει το μέγεθος και την έκκριση των σμηγματογόνων αδένων, οπότε εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει αυτά για εσάς και έχετε ακμή, βεβαιωθείτε ότι με τον ίδιο ότι θα ακολουθήσετε το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

 

2. Κορτιζόλη

Η υψηλή κορτιζόλη οδηγεί σε περισσότερη παραγωγή σμήγματος και φλεγμονή, η οποία, πάλι, προκαλεί ακμή. Όταν είμαστε σε κατάσταση στρες, η κορτιζόλη ανεβαίνει και αυτό οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα. Η κορτιζόλη είναι σημαντική προκειμένου να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε σε αγχωτικές καταστάσεις ή να μας ξυπνάμε το πρωί με ενέργεια, αλλά τα επίπεδα κορτιζόλης θα πρέπει να μειώνονται καθώς η ημέρα προχωράει, ώστε να μπορούμε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε πριν τον ύπνο.

Εάν συνεχίσουμε να νιώθουμε στρες χωρίς ανακούφιση, τότε τα επινεφρίδια μας που απελευθερώνουν κορτιζόλη συγχέονται και δεν λειτουργούν κανονικά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που καταλήγουμε με υψηλή κορτιζόλη. Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε την τάση να έχουμε και υψηλότερη κορτιζόλη.

 

3. Ινσουλίνη

Η υψηλή ινσουλίνη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την παραγωγή σμήγματος και την δραστηριότητα των ανδρογόνων. Οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή μας ή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε εξάρσεις ακμής.

Η ζάχαρη, σε οποιαδήποτε μορφή, θα αλλάξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Κάθε φορά που τρώτε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το σάκχαρο του αίματός σας αυξάνεται γρήγορα και στη συνέχεια πέφτει λίγο μετά την απελευθέρωση της ινσουλίνης στα κύτταρα σας. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια πτώση στο σάκχαρο του αίματος που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πεινασμένοι. Οποτεδήποτε συμβεί αυτό, το σώμα σας δημιουργεί εσωτερική πίεση, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακμή.

 

Τι κάνουμε για την ορμονική ακμή; Θεραπεύστε την ακμή από μέσα και έξω …

 

1. Θεραπεύστε το έντερο

Μπορεί να φαίνεται περίεργο να μιλάμε για την πεπτική οδό όταν συζητάμε για ορμόνες, αλλά το μικροβίωμα του εντέρου (η ισορροπία μικροοργανισμών όπως τα καλά βακτηρίδια που βρίσκονται στο γιαουρτι) παίζει ρόλο στην εξισορρόπηση των ορμονών.

Η έρευνα δείχνει ότι η διαχείριση του μικροβιώματος του εντέρου είναι σημαντική στην αντιμετώπιση της ακμής και τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μιας υγιούς χλωρίδας του εντέρου και στην ισορροπία των ορμονών. Συνήθως συστήνω το Probiophage DF στους ασθενείς μου.

 

2. Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος, ειδικά σε συνδυασμό με πεπτικές και εντερικές μικροβιακές ανισορροπίες και κακή διατροφή, προκαλεί φλεγμονή, οξειδωτική βλάβη και υψηλή κορτιζόλη. Κανένα από τα παραπάνω δεν είναι ωφέλιμο για το δέρμα. Είτε πρόκειται για ένα ζεστό μπάνιο με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, μαθήματα γιόγκα, χαλαρωτική μουσική, μια βόλτα μέσα στη φύση ή κάποιο άλλο τρόπο για να ηρεμήσει το μυαλό και την ψυχή σας, επιλέξτε ένα από αυτά για να το κάνετε κάθε μέρα.

 

3. Αποτοξινωθείτε

Μία από τις δουλειές του ήπατος μας είναι ο μεταβολισμός των ορμονών και όταν οι οδοί αποτοξίνωσης μας δεν είναι βέλτιστες, μπορούμε να καταλήξουμε σε ορμονικές ανισορροπίες . Ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης μπορεί να ενισχύσει την αποτοξίνωση του ήπατος.

Το αμινοξύ γλουταθειόνη (επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό) είναι σε χαμηλότερα επίπεδα στο δέρμα των ασθενών με ακμή σε σύγκριση με άτομα χωρίς ακμή. Ορισμένες θρεπτικές ουσίες όπως η Ν-ακετυλοκυστεΐνη και η βιταμίνη C μπορούν να ενισχύσουν τη γλουταθειόνη και να στηρίξουν την αποτοξίνωση.

 

4. Εξισορροπήστε φυσικά τις ορμόνες

Το Chasteberry ή το vitex μπορεί να είναι χρήσιμα για τις γυναίκες όταν η ορμονική ανισορροπία είναι η υποκείμενη αιτία για τα δερματικά προβλήματα. Αναφέρεται ότι έχει ορμονικές επιδράσεις παρόμοιες με την προγεστερόνη στο σώμα, και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ακμής.

Για τους άνδρες ή τις γυναίκες με υπερβολική τεστοστερόνη, το συμπλήρωμα Saw Palmetto μπορεί να συμβάλει στη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, οπότε αν οι δικές σας είναι εκτός ισορροπίας, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν γιατρό της λειτουργικής ιατρικής που πραγματικά ξέρει πώς να εξισορροπήσει φυσικά τις ορμόνες.

 

5. Μειώστε τη ζάχαρη

Όταν μειώνετε την πρόσληψη ζάχαρης, είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σας. Η ζάχαρη είναι κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα, έτσι ώστε εκτός από την αποφυγή γλυκών και σόδας, να διαβάζετε τις ετικέτες των συστατικών σε δημοφιλή συσκευασμένα τρόφιμα για την περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως ψωμιά, κράκερ , χυμούς, smoothies , σάλτσες και καρυκεύματα. Και, θυμηθείτε, πολλά άλλα τρόφιμα μετατρέπονται σε ζάχαρη στο σώμα μας όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Εκτός από τη μείωση της ζάχαρης, σιγουρευτείτε ότι τρώτε πολλές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά στα γεύματά σας, για να αποφύγετε την ακμή. Εάν η γλυκόζη του αίματός σας είναι υψηλή ή δεν είστε σίγουροι, μιλήστε με το γιατρό σας για να ελέγξετε τα επίπεδα στο αίμα.

 

6. Βελτιώστε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

Εξωτερικά, μπορούμε να αποτρέψουμε και να θεραπεύσουμε την ακμή εξασφαλίζοντας μια τακτική ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας με ελαφρώς όξινα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας και δημιουργώντας ένα υγιές μικροβίωμα για το δέρμα με το σωστό σχήμα για να αποτρέψουμε την υπερανάπτυξη των βακτηρίων της P. Acne.

 

Πηγή: Dr. Trevor Cates

 

Leave a Comment