Ποιος ο συσχετισμός ανάμεσα στις Ορμόνες και την εμφάνιση συμπτωμάτων Ακμής;

Ποιος ο συσχετισμός ανάμεσα στις Ορμόνες και την εμφάνιση συμπτωμάτων Ακμής;

, - January 25, 2018

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ακμή και γι ‘αυτό μία από τις πιο κοινές συμβατικές θεραπείες για την ακμή είναι τα αντισυλληπτικά χάπια. Οι κύριοι συντελεστές της παθογένεσης της ακμής είναι οι εξής:

Τα ανδρογόνα (τεστοστερόνη και DHEA)διεγείρουν την αυξημένη παραγωγή σμήγματος στο δέρμα, οδηγώντας σε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης φραγμένων πόρων. Συχνά κατά την εφηβεία και τις προεμμηνορρυσιακές καταστάσεις οι άνθρωποι παρατηρούν μια έξαρση της ακμής και οι οποίες είναι συμπτωματικά περίοδοι υψηλής ανδρογονικής δραστηριότητας.

Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης έχουν συνδεθεί με την ακμή, καθώς η ίδια η ορμόνη, όπως και τα ανδρογόνα, μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος. Εντούτοις, φυσιολογικά επίπεδα προγεστερόνης μπορούν επίσης να σταματήσουν τη δραστηριότητα των ανδρογόνων παρεμποδίζοντας τους υποδοχείς ανδρογόνων, και έτσι τα χαμηλά επίπεδα μπορούν έμμεσα να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος που προκαλείται από τα ανδρογόνα.
Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν θετικό ρόλο στην ακμή συνολικά – μειώνουν τα επίπεδα ανδρογόνων, βελτιώνει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού και αυξάνουν την ενυδάτωση στο πρόσωπο. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε σχετική ανεπάρκεια της προγεστερόνης, που είναι μια κοινή αιτία για την προεμμηνορρυσιακή ακμή.

Οι ορμόνες του άγχους και του στρες, όπως η ορμόνη απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης (CRH) και η αδρεναλίνη (ή επινεφρίνη), είναι γνωστό ότι προκαλούν διέγερση και επιδείνωση της ακμής. Γνωρίζατε ότι τα κύτταρα του δέρματος παράγουν τις ίδιες ορμόνες στρες που παράγει ο εγκέφαλός σας σε απόκριση στο στρες; Γνωρίζατε ότι οι ορμόνες του στρες μπορούν να δεσμεύσουν τα κύτταρα που παράγουν σμήγμα στο δέρμα και να ενεργοποιήσουν αυτή την παραγωγή; Αυτές οι ορμόνες του στρες διεγείρουν επίσης τα κύτταρα του δέρματος να παράγουν φλεγμονώδη μόρια, τα οποία διαιωνίζουν την έξαρση της ακμής. Όχι μόνο το δέρμα σας ανταποκρίνεται άμεσα στο αυξημένο άγχος, αλλά η συνολική επίδραση που το άγχος έχει στο σώμα μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ακμή. Σε απόκριση στο στρες, παρατηρείται μείωση της παροχής αίματος στο δέρμα, αύξηση της συστεμικής φλεγμονής και αλλαγές στα ορμονικά πρότυπα, όπως είναι η αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων. Το άγχος είναι επίσης γνωστό ότι μεταβάλλει την προβιοτική χλωρίδα, η οποία, όπως γνωρίζουμε από πριν, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διέγερση της ακμής.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι ορμόνες είναι περίπλοκες, αλλά κάθε μία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην ακμή. Η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού για τη θεραπεία της ακμής είναι μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις, ανακάμπτει μετά την διακοπή της αγωγής. Με συνεχή προσπάθεια με ειδικευμένο ιατρό, μπορείτε να ρυθμίσετε τις ορμόνες σας μέσω φυσικών και ολοκληρωμένων θεραπειών και ως εκ τούτου να επιλύσετε το πρόβλημα της ορμονικής ακμής οριστικά.

 

Πηγή: Dr. Tanya Lee

 

Leave a Comment