Πειθαρχία Ασθενών

 

Η Ακμή είναι ένα Χρόνιο δερματικό, Ορμονικό και Μεταβολικό Νόσημα, που εκδηλώνεται κατά βάση στην εφηβική ηλικία ενός ατόμου, αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση σε περιστατικά Ακμής ενηλίκων.


Ασθενής στη θεραπεία Ακμής

 

Η Χρόνια και Μεταβολική φύση του Νοσήματος συνεπάγεται ότι η Ακμή οφείλει, μεταξύ άλλων, την ύπαρξή της σε δυσλειτουργίες που συμβαίνουν σε κυτταρικό επίπεδο και αφορούν στα μεταβολικά μονοπάτια. Από την άλλη, η ακνεϊκή φύση ενός δέρματος αποτελεί μία πραγματικότητα, που μπορεί να σχετίζεται και με πολλούς άλλους παράγοντες, όπως επίσης και με γενετικούς. Δηλαδή, ένα δέρμα με τάση για Ακμή, θα παραμείνει ακνεϊκό και για την υπόλοιπη ζωή του ατόμου.

 

Εντοπίζοντας τα πραγματικά αίτια της Ακμής

Από τη στιγμή, λοιπόν, που αντιμετωπίζουμε τη Χρόνια Νόσο της Ακμής κι εφόσον βρεθούν με τις κατάλληλες κι εξειδικευμένες αναλύσεις τα πραγματικά της αίτια, μπορούν να χορηγηθούν τα αντίστοιχα, Ιατρικά πρωτόκολλα για την πλήρη αποκατάστασή της. Ο ασθενής οφείλει να συμμορφώνεται ακριβώς στις οδηγίες και τις αγωγές για διάστημα, πολλές φορές μεγαλύτερο των 12 μηνών. Η βαρύτητα συμμόρφωσης των ασθενών, σε σχέση με την καθημερινότητά τους, είναι εφάμιλλη με την πρόοδο που θα έχει το περιστατικό.

Το Νόσημα της Ακμής είναι πολυεπίπεδο και αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για την Ιατρική κοινότητα ως προς την αντιμετώπισή του. Η βαθύτερη κατανόηση των πραγματικών αιτίων ανά άτομο, που μπορεί να προκύψουν μέσα από ορμονικές ή μεταβολικές εξετάσεις, φωτογραφίζουν τα βαθύτερα αίτια. Πολύ σημαντική είναι και η σταδιοποίηση της θεραπείας, η οποία έχει ως στόχο ακόμη και την πλήρη ίαση της Νόσου.

 

Ακμή και θεραπεία

Πέραν της οξείας φάσης, στην οποία ο ασθενής προσέρχεται στο Ιατρείο σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά την υπόλοιπη φάση της θεραπείας, η παρακολούθηση περιορίζεται σε μία φορά τον μήνα και μπορεί να γίνει ακόμη κι εξ αποστάσεως.

Συνοψίζοντας, οι δύο πιο βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα στη θεραπευτική αγωγή του ασθενούς είναι να εντοπιστούν τα πραγματικά αίτια, που έχουν δημιουργήσει την Ακμή και φυσικά η συμμόρφωση του ασθενούς ως προς τη θεραπεία. Ανευρίσκοντας τους ακριβείς λόγους για τους οποίους το άτομο εκδηλώνει συμπτώματα Ακμής, ο Γιατρός προτείνει τις αντίστοιχες αγωγές, που μπορούν να δοθούν στο άτομο. Ως εκ τούτου, σταδιοποιείται η θεραπεία, αποσκοπώντας αρχικά στην αντιμετώπιση της οξείας  φάσης κι ύστερα στοχεύοντας στη διακοπή της χρονιότητας της Νόσου. Στη συνέχεια, το άτομο λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο, ο οποίος απαιτείται για την ολοκλήρωση κάθε αγωγής, τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν, καθώς επίσης και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί.

Οι λόγοι, επομένως, για τους οποίους μπορεί η θεραπεία να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μπορεί  να προκύπτουν από το γεγονός ότι:

Δεν έχει γίνει σωστή διάγνωση των αιτίων της Ακμής.

Αν για παράδειγμα η Ακμή αποδίδεται σε Βακτήρια, τη στιγμή που οφείλεται σε Ορμονικές ανισορροπίες, η θεραπευτική αγωγή που θα δοθεί θα είναι άλλη από αυτήν που θα έπρεπε.

Λάθος θεραπευτικό σχήμα.

Η σωστή αγωγή προκύπτει τόσο από τη σωστή διάγνωση, όσο και από τη σωστή εξατομίκευση της θεραπείας, η οποία με τη σειρά της προκύπτει από το σύνολο των ευρημάτων από τις ειδικές εξετάσεις που διενεργούνται στους ασθενείς.

Οργανική αντίδραση του ασθενούς σε κάποιο θεραπευτικό σχήμα.

Για ορισμένες ιατρικές αγωγές, υπάρχουν αντενδείξεις. Συνεπώς, μπορεί να υπάρξει κάποια αντίδραση σε ένα σχήμα και να χρειαστεί αλλαγή.

Απείθαρχη στάση από την πλευρά του ασθενούς.

Ο ασθενής καλείται να υπακούσει στις υποδείξεις του γιατρού και να προσέξει όλες τις πιθανές παραμέτρους, που πιθανώς να παρεμποδίσουν την αποτελεσματικότητα της αγωγής.

Η μοναδικότητα κάθε Οργανισμού και οι διαφορετικές παράμετροι, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, το μέγεθος του προβλήματος της Ακμής, οι διατροφικές συνήθειες και η αιτιολογική βάση από την οποία προκύπτει ως σύμπτωμα η Ακμή, συνδιαμορφώνουν το αποτέλεσμα και τον χρόνο που χρειάζεται για τη θεραπεία του ασθενούς.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε Επίσης


Ακμή- Τι είναι

Τύποι Ακμής

Αίτια της Ακμής

Ακμή και Μικρόβια

Ορμόνες & Ακμή

Μεταβολικό Σύνδρομο και Ακμή

Θεραπεία της Ακμής

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ