Αίτια της Ροδόχρου Νόσου

 

Όπως η Νόσος της Ακμής γενικότερα, έτσι κι ο τύπος της Ροδόχρου Νόσου, αποτελεί ένα Χρόνιο, Αυτοάνοσο και πολυπαραγοντικό Νόσημα που οφείλει την ύπαρξή του σε διάφορες αιτίες, οι οποίες όμως διαφέρουν από αυτές που γεννούν την Ακμή και δεν μπορούν να γίνουν απόλυτα κατανοητές.


rodoxrous-aitia

 

Παρόλ’ αυτά, έχει παρατηρηθεί ότι ο ασθενής που πάσχει από τη Ροδόχρου Ακμή επηρεάζεται αρκετά από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας στο σώμα (είτε αυτή γίνεται με τις τροφές, είτε με την αλλαγή περιβάλλοντος), παρουσιάζοντας τελαγγειεκτασία. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά στη δερματική αλλοίωση, αυξάνοντας τις πιθανότητες στο άτομο να νοσήσει από αυτόν τον τύπο Ακμής. Αντίθετα, τυχόν μεταβολές και εκτροπές στη σύσταση της τριχοσμηγματογόνου μονάδας δε φαίνεται να επηρεάζουν και να οδηγούν (πλην ορισμένων περιστατικών της κοκκιώδους Νόσου) στη Ροδόχρου Νόσου.

 

Ροδόχρους Ακμή και Αυτοάνοσα

Με τη Ροδόχρου Ακμή, έχει συσχετισθεί ένας υψηλότερος επιπολασμός ορισμένων γαστρεντερικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων της Κοιλιοκάκης και της Νόσου του Crohn, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της ελκώδους κολίτιδας, σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετών. Επίσης, μελέτες έδειξαν συσχέτιση της Νόσου με άλλες Νόσους, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα συμπτώματα, όπως ημικρανίες και καρκίνος θυρεοειδούς.

Την ίδια στιγμή, άλλη μελέτη έδειξε ότι οι αλλεργίες μπορεί επίσης να σχετίζονται με τη Ροδόχρου Νόσο, όπως μπορεί να είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η IBS, οι μεταβολικές διαταραχές, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι ανωμαλίες των ορμονών μεταξύ των γυναικών, η Δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Τέλος, οι ειδικοί προσθέτουν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από γαστρεντερικές διαταραχές είναι επίσης αυξημένος σε ασθενείς με Ροδόχρου Ακμή, όπως και ο κίνδυνος φλεγμονώδους Νόσου του εντέρου.

 

Ακάρεα και Ροδόχρους Νόσος

Ένας άλλος παράγοντας επίσης που σύμφωνα με έρευνες, ενδέχεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα της Ροδόχρου Ακμής είναι ένα είδος Ακάρεος, γνωστού και ως Demodex Folliculorum. Το ανθρώπινο δέρμα μπορεί να φιλοξενεί δύο ειδών Ακάρεων και μάλιστα σε αρκετά υψηλό ποσοστό, που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 80%, ποσοστό που παρουσιάζει επίσης αυξητικές τάσεις, καθώς το άτομο μεγαλώνει, κυρίως μετά τα 60 του έτη. Όταν σε ορισμένες συνθήκες, όπως γίνεται με την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, είτε γι’ άλλους λόγους, αυτά πολλαπλασιάζονται υπέρμετρα, τότε μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα Ροδόχρου Νόσου.

Από την άλλη, μας είναι γνωστό ότι τα Ακάρεα Demodex, που υπάρχουν στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος, τρέφονται από αυτό, μέσω του σμήγματος που παράγει ο Οργανισμός. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι με την πάροδο του χρόνου, η σύσταση του δέρματος αλλάζει, παράλληλα μεταβάλλεται και η παραγωγή του σμήγματος. Έτσι, τα Ακάρεα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να συντείνουν στην εμφάνιση της Ροδόχρου Ακμής.

Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει ή και να εντείνει τα ενδεχόμενα συμπτώματα της Ροδόχρου Ακμής είναι η μακρόχρονη χρήση τοπικών στεροειδών (κορτικοειδών- σκευάσματα με κορτιζόνη), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερύθημα, βλατίδες και φλύκταινες.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε Επίσης


Τι είναι η Ροδόχρους Ακμή

Τύποι

Διάγνωση

Θεραπεία

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ