Ροδόχρους Νόσος και Θεραπεία

 

Η Ροδόχρους Νόσος αποτελεί ένα Αυτοάνοσο και πολυπαραγοντικό Νόσημα, με διαφορετική εκδήλωση συμπτωμάτων ανά ασθενή. Ως εκ τούτου, η θεραπευτική αντιμετώπισή της είναι επίσης πολυεπίπεδη σε ό, τι αφορά τα αίτια, τα συμπτώματα και τα στάδια της Νόσου.


Ροδόχρους Νόσος - Θεραπεία

 

Ροδόχρους Νόσος και θεραπεία με κρέμες

Ο Βλατιδοφλυκταινώδης (συνοδεύεται από βλατίδες, δηλαδή από στίγματα με κόκκινο χρώμα και από φλύκταινες, δηλαδή από κόκκινα σπυράκια με περιεχόμενο) κι ο Ερυθηματοτελαγγειεκτατικός τύπος της Ροδόχρου Νόσου (συνοδεύεται από παρατεταμένη έξαψη, διάρκειας άνω των 10 λεπτών), αντιμετωπίζονται κατά βάση με τη χορήγηση «μετρονιδαζόλης», «αζελαϊκού οξέος», «νατριούχου σουφλακεταμιδούς», καθώς επίσης και καθαριστικών που περιέχουν «θείο». Σε ασθενείς με Κοκκιώδη Νόσο, από την άλλη, προτείνονται τοπικές θεραπείες (θεραπεία με κρέμες) με τη χορήγηση «υπεροξειδίου του βενζολίου» και τοπικής «κλινδαμυκίνης».

Επίσης, οι ασθενείς, που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως σκλήρυνση και απολέπιση στο δέρμα ή πάσχουν από τον Ερυθηματοτελαγγειεκτατικό ή τον Βλατιδοφλυκταινώδη τύπο, λαμβάνουν συνήθως ως θεραπεία τις ουσίες «πιμεκρόλιμους» και «τακρόλιμους». Αντίθετα, αυτές οι δύο ουσίες, δεν ενδείκνυνται στην περίπτωση της Κοκκιώδους Νόσου, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα.

Τέλος, σε ασθενείς των οποίων το δέρμα έχει υποστεί φθορές από τις ηλιακές ακτίνες, προτείνονται τα ρετινοειδή. Οι παραπάνω τοπικές θεραπείες χορηγούνται σε άτομα που πάσχουν από τη Ροδόχρου Νόσο, καθώς καταπραΰνουν τη φλεγμονή, μειώνοντας παράλληλα τα συμπτώματα. Επιπλέον δίνονται ως θεραπεία συντήρησης, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες υποτροπές.

Σε ασθενείς που εμφανίζουν προσωρινά συμπτώματα Ροδόχρου Ακμής, όπως τελαγγειεκτασία και ερύθημα, χορηγούνται τοπικά α-αδρενεργικοί αποκλειστές, οι οποίοι μπλοκάρουν τους α1- μετασυναπτικούς υποδοχείς, κατορθώνοντας έτσι την αναστολή της  αγγειοσύσπασης, που προκαλεί η νοραδρεναλίνη. Έτσι, ελαττώνεται η αγγειοδιαστολή κι ως εκ τούτου, αναστέλλεται το ερύθημα.

Από την άλλη, σε ασθενείς με συμπτώματα μόνιμου ερυθήματος, ενδείκνυται η χορήγηση «βριμονιδίνης», η οποία αποτελεί αγωνιστή των α-2 αδρεγενικών υποδοχέων. Με απλά λόγια, η εν λόγω ουσία αναστέλλει τη διαστολή των μικρών αγγείων και την αγγειοσύσπαση. Τέλος, άλλη μια τοπική αγωγή που προτείνεται σε περιστατικά, τα οποία εκδηλώνουν βλατίδες και φλύκταινες (ήπιας, μέτριας και βαριάς μορφής) είναι η «ιβερμεκτίνη».

 

Ροδόχρους Νόσος – Παρενέργειες από Θεραπεία με Κρέμες

Έχουν παρατηρηθεί περιστατικά, όπου ο ασθενής παρουσιάζει υπερευαισθησία στη Μετρονιδαζόλη. Η χορήγηση της εν λόγω ουσίας ευθύνεται επίσης για γαστρεντερικές διαταραχές, αναστρέψιμη παγκρεατίτιδα και λευκοπενία, καθώς επίσης και για περιφερική νευροπάθεια. Σπανιότερα, η Μετρονιδαζόλη έχει κατηγορηθεί για λήθαργο, παραισθησίες, κνησμό, ίλιγγο κ.α. Τέλος, η χορήγησή της αντενδείκνυται σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, από υπερευαισθησία στα ιμιδαζόλια και από πορφυρία.

Όσον αφορά στη χορήγηση του αζελαϊκού οξέος, οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί περιλαμβάνουν τον τοπικό ερεθισμό, την εκδήλωση ερυθήματος, ξηρότητας, απολέπισης και τέλος, το αίσθημα καύσου και κνησμού. Η Σουφλακεταμίδη Νατριούχος από την άλλη, αντενδείκνυται σε περιστατικά ασθενών, που παρουσιάζουν νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, σε νεογνά κ.α.

 

Ροδόχρους Νόσος και Αντιβίωση

Όταν οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα βλατίδων και φλυκταινών, στις περισσότερες περιπτώσεις χορηγούνται ουσίες, όπως «τετρακυκλίνη», «δοξυκυκλίνη» ή και «μινοκυκλίνη» (αντιβίωση δηλαδή) για ένα διάστημα 2 έως 3 μηνών. Το ίδιο και στην περίπτωση, όπου ο ασθενής πάσχει από την Οφθαλμική Ροδόχρου Νόσο. Σε καταστάσεις, όπου τα συμπτώματα της Νόσου επιμένουν έντονα και εκδηλώνονται σε μορφή φύματος, τότε προτείνεται η χορήγηση «ισοτρετινοΐνης», σε χαμηλότερες όμως δόσεις από αυτές που προτείνονται σε άτομα που πάσχουν από Ακμή. Το ίδιο και ουσίες όπως «προπανολόνη» και «κλονιδίνη», οι οποίες μειώνουν τις συμπτωματικές εξάρσεις.

Επίσης, σε περίπτωση προσωρινού ερυθήματος, οι ασθενείς μπορεί να λάβουν από στόματος αγωγή β- αδρενεργικών αποκλειστών, οι οποίοι χορηγούνται ως από του στόματος αγωγή για την αντιμετώπιση των εν λόγω συμπτωμάτων.

 

Αντενδείξεις και παρενέργειες των θεραπειών με Αντιβιώσεις

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι οι εν λόγω αγωγές αποτελούν φαρμακευτικές θεραπείες. Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος για πλήθος αντενδείξεων και παρενεργειών, οι οποίες παρουσιάζονται σε πολλές περιπτώσεις σε ασθενείς.

Οι τετρακυκλίνες αντενδείκνυνται σε περιπτώσεις, όπου υπάρχει υπόβαθρο σοβαρής νεφρικής και ηπατικής ανεπάρκειας. Σε περιόδους ανάπτυξης των οστών και των δοντιών μπορεί να προκαλέσει μονιμότητα στον αποχρωματισμό και σε περιπτώσεις, υποπλασία της αδαμαντίνης (ουσία των δοντιών). Επίσης, αντενδείκνυνται τόσο κατά την κύηση, καθώς φαίνεται να έχει τοξικές επιδράσεις στο έμβρυο, όσο και κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, μιας και αποβάλλονται από τον οργανισμό με το μητρικό γάλα.

Να σημειωθεί επίσης ότι η κατηγορία των τετρακυκλινών δημιουργεί παρενέργειες, που εκδηλώνονται ως διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος (διάρροια, έμετος, ναυτία κ.α.), ενώ ενοχοποιείται επίσης για την επιβάρυνση του ήπατος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερευαισθησίες (κνίδωση, αγγειοοίδημα, πυρετός, αρθραλγίες κτλ), ανάπτυξη μυκήτων γύρω από τον πρωκτό και τη γεννητική περιοχή, ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού), ιλίγγους (που προκαλούνται κατά βάση από τη μινοκυκλίνη).

Τα ρετινοειδή από την άλλη, ενοχοποιούνται για τερατογενέσεις, μυαλγίες, κατάθλιψη, φωτοευαισθησία, μεταβολή των οστών, δερματοβλεννογόνες αλλοιώσεις και υπερλιπίδια, εφόσον υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

 

Ροδόχρους Νόσος και Φωτοθεραπεία – Laser

Η μέθοδος της φωτοθεραπείας χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του μόνιμου ερυθήματος και διενεργείται με τα Lasers IPL (intense pulsed light) και PDL (pulsed-dye Laser). Την ίδια στιγμή, η τελαγγειεκτασία μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με τη χρήση LPL Lasers, με ηλεκτροκαυτηριασμό και λοιπών Lasers Nd: Yag (1064 nm).

Σε ορισμένους ασθενείς, οι οποίοι εκδηλώνουν μη φλεγμονώδες φύμα, χορηγούνται αγωγές στον χώρο του δερματολογικού ιατρείου, οι οποίες περιλαμβάνουν μεθόδους φυσικές, με τοπικά σκευάσματα, χωρίς δηλαδή τη χρήση φωτοθεραπείας ή και Laser.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι καθένα από τα περιστατικά της Ροδόχρους Νόσου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ιδιαίτερες, ξεχωριστές περιπτώσεις και να αξιολογούνται αναλόγως, τόσο από τις κλινικές, όσο και από τις εργαστηριακές ενδείξεις. Με δεδομένο επίσης ότι η Ροδόχρους Νόσος αποτελεί ένα Αυτοάνοσο και πολυπαραγοντικό Νόσημα, η τελική θεραπευτική προσέγγιση οφείλει να είναι συνδυαστική. Πέραν της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, το άτομο πρέπει να λάβει αγωγή τέτοια που να επιλύει τις βαθύτερες αιτίες εκδήλωσης της Νόσου.

 

Laser για τη Ροδόχρους Νόσο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις παρενέργειες

Η εφαρμογή Laser για την αντιμετώπιση της Ροδόχρους Νόσου έχει χαμηλό ποσοστό επιτυχίας και αντενδείκνυται στην περίπτωση, που ο ασθενής πάσχει από κάποια Αυτοάνοση φωτοευαίσθητη Νόσο (SLE, LE και Ψωρίαση), μυρμηκίες, έρπητα (επιχείλιο ή ζωστήρος) και Λοιμώδη Νόσο. Επίσης, αντενδείκνυται όταν ο ασθενής λαμβάνει τετρακυκλίνες και ρετινοειδή, όταν υπάρχει Ιστορικό χηλοειδών, πολύμορφο ερύθημα εκ φωτός και εγκυμοσύνη.

Πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν ύστερα από την εφαρμογή Laser είναι η πιθανή έντονη ερυθρότητα, το αίσθημα καύσου και το έγκαυμα.

 

Λειτουργική θεραπεία της Ροδόχρους Νόσου- Φυσική αντιμετώπιση

Η Ροδόχρους Νόσος αποτελεί ένα Αυτοάνοσο, πολυπαραγοντικό Νόσημα. Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα αφορούν σε ασθένειες, οι οποίες δημιουργούνται, όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο οργανισμός μας παύει να αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα ως τέτοια, αλλά τα θεωρεί ξένα.

Η κυτταρική αλλοίωση προκύπτει από διάφορους επιγενετικούς παράγοντες, στους οποίους έχει εκτεθεί ο ασθενής κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Έτσι, τα μορφολογικά, βιοχημικά και δομικά αλλοιωμένα κύτταρα, που παρουσιάζουν πλέον αλλαγές στην ταυτότητά τους, λόγω των τροποποιήσεων που έχουν συμβεί και στην εξωτερική πλευρά της κυτταρικής τους μεμβράνης, ανιχνεύονται από το Ανοσοποιητικό ως ξένα και ξεκινούν οι διαδικασίες απομόνωσης και καταστροφής τους.

Η Λειτουργική κι Αιτιολογική θεραπεία της Ροδόχρους Νόσου, στοχεύει στην αποκατάσταση κάθε βιοχημικής και κυτταρικής εκτροπής, που οδηγεί στην ανάπτυξη του εν λόγω Αυτοάνοσου Νοσήματος. Το κύτταρο σταδιακά, αρχίζει να επανέρχεται στην πρότερη, υγιή του μορφή, με αποτέλεσμα το Αυτοάνοσο Νόσημα να υποχωρεί ήδη από τους πρώτους μήνες της θεραπείας, η οποία συνολικά ανέρχεται από έξι έως δώδεκα μήνες.

Τα συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα προκύπτουν κατόπιν ενός ειδικού Ιατρικού ιστορικού, που εξετάζει το σύνολο των επιγενετικών παραγόντων, στους οποίους έχουν εκτεθεί οι ασθενείς.

Τέλος, σημαντικό ρόλο για την εκπόνηση των Λειτουργικών θεραπειών, παίζουν η συνεκτίμηση των εργαστηριακών τιμών των εξειδικευμένων εξετάσεων του ασθενούς, με βάση τις βέλτιστες επιθυμητές τιμές.

Οι εξατομικευμένες αυτές Λειτουργικές θεραπευτικές αγωγές εφαρμόζονται επιτυχώς τα τελευταία 20 χρόνια, με ασθενείς να φτάνουν στην απόλυτη ίαση.

 

 

Dr Νικολέτα Κοΐνη MD

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine)

 

Διαβάστε Επίσης


Τι είναι η Ροδόχρους Ακμή

Τύποι

Αίτια

Διάγνωση

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ