Τύποι της Ροδόχρου Νόσου

 

Η Ροδόχρους Ακμή αποτελείται από πέντε κλινικούς τύπους, που είναι οι εξής: ο «ερυθηματοτελαγγειεκτατικός», η «βλατιδοφλυκταινώδης» Ροδόχρους Ακμή και τέλος, το «ρινόφυμα», που θεωρείται πιο σπάνιας και σοβαρής μορφής.


typoi-rodoxrous

 

Ερυθηματοτελαγγειεκτατικός τύπος

Ο Ερυθηματοτελαγγειεκτατικός τύπος της Νόσου συνοδεύεται κατά βάση από έντονες εξάψεις, που πυροδοτούνται από συναισθηματικά (έντονο στρες) ή άλλα, εξωγενή αίτια (αλκοόλ, καυτερά φαγητά, έντονα καιρικά φαινόμενα, πολύ ζεστό νερό στο ντους, καυτά ροφήματα). Ενώ η επιδερμίδα είναι σε γενικές γραμμές λεπτή, στις περιοχές όπου υπάρχουν τα ακνεϊκά συμπτώματα, το δέρμα μπορεί να εμφανίζει στοιχεία ευερεθιστότητας, απολέπισης και έντονης τραχύτητας. Επίσης, εκτός από την έξαψη, το άτομο μπορεί να εμφανίσει ως συνοδά συμπτώματα αίσθημα ταχυπαλμίας, τσούξιμο, ζαλάδες και αίσθημα καύσου. Τέλος, με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εξελιχθούν, προκαλώντας ακόμη πιο κόκκινα συμπτώματα στο πρόσωπο και ακόμη μεγαλύτερη διόγκωση των αγγείων (τελαγγειεκτασία).

 

Βλατιδοφλυκταινώδης Ροδόχρους Ακμή

Στη Βλατιδοφλυκταινώδη Ροδόχρου Ακμή, οι ασθενείς παρουσιάζουν έντονα σημάδια ερυθρότητας στην περιοχή του προσώπου και ερυθηματώδεις βλατίδες (φαγέσωρες κόκκινους ή ροζ), που μπορεί μάλιστα να συνοδεύονται από φλύκταινες (φλεγμονώδη, κόκκινα εξογκώματα).Σε γενικές γραμμές η υφή του δέρματος είναι φυσιολογική. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο ασθενής παρουσιάζει σμηγματογόνα στοιχεία (λόγω της Φλεγμονής) και οίδημα (ιδίως στις παρειές, το μέτωπο και τα βλέφαρα). Αυτού του τύπου η Ακμή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους κοκκιώδεις και βλατιδοφλυκταινώδεις τύπους Ακμής κι έχει χαρακτηριστεί ως «Νόσος Morbihan».

Κοκκιωματώδης Ροδόχρους Νόσος

Περιστατικά κοκκιωματώδους Ροδόχρου Νόσου συναντάμε, κυρίως στους άνδρες και λιγότερο σε γυναίκες, ενώ παράλληλα διαφέρουν και τα μεταξύ τους κλινικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα όπως οιδηματώδεις βλατίδες και μικρές ή μεγαλύτερες φλύκταινες (0,5-1 cm)στο πηγούνι. Την ίδια στιγμή, οι άντρες συγκεντρώνουν τα ίδια χαρακτηριστικά στο κέντρο του προσώπου. Αν το Οίδημα επιμείνει, υπάρχει πιθανότητα, τα συμπτώματα αυτά να εξελιχθούν σε τελαγγειεκτασία και σε εξάψεις, κάτι όμως που δε συνηθίζεται ιδιαίτερα. Γενικά, τα άτομα που νοσούν από Βλατιδοφλυκταινώδη Νόσο είναι πολύ πιθανό να είχαν παρουσιάσει Ακμή κατή την εφηβική ηλικία.

Επίσης, μια έντονη και επιμένουσα ερυθρότητα στην περιοχή του προσώπου, με την παρουσία βλατίδων, μπορεί να σημαίνει την πιθανή κοκκιωματώδη αντίδραση, που εκδηλώνεται σαν νεκρωτικό κοκκίωμα ή σαρκοείδωση. Σε περίπτωση δε, που συνυπάρχουν συμπτώματα όπως εξάψεις, ερυθρότητα και τελαγγειεκτασία στα βλέφαρα και στο άνω χείλος, η πάθηση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «κοκκιωματώδης δερματίτιδα».

 

Ρινόφυμα

Το ρινόφυμα αποτελεί τον τρίτο και πιο σπάνιο τύπο της Ροδόχρου Ακμής, που προσβάλλει κατά βάση τους άνδρες. Σε αυτήν την περίπτωση, το δέρμα παρουσιάζει σκλήρυνση στην περιοχή της μύτης, καθώς στην περιοχή εμφανίζονται μεγάλα Οζίδια, που συγκεντρώνουν ποσότητα αίματος. Επίσης, το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα όπως υπερπλασία στους σμηγματογόνους αδένες, φλεγμονή, τελαγγειεκτασία και ίνωση.

 

Οφθαλμική Ροδόχρους Νόσος

Η Οφθαλμική Ροδόχρους Νόσος περιλαμβάνει συμπτώματα όπως Οζίδια, Φλύκταινες και έντονη ερυθρότητα στην περιοχή των ματιών (στο πάνω ή και στο κάτω μέρος).

Φαίνεται πως επηρεάζει τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες, ενώ μπορεί να επιφέρει ως συνοδά συμπτώματα βλεφαρίτιδα, υποτροπιάζον χαλάζιο και επιπεφυκίτιδα. Με τη σειρά τους, αυτά μπορεί να δημιουργήσουν στο ίδιο μάτι κερατίτιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς) , ιρίτιδα (λοίμωξη της ίριδος, δηλαδή το χρωματιστό μέρος του ματιού) ή και επισκληρίτιδα (οξεία φλεγμονή του επισκληρίου). Οι περισσότεροι ασθενείς, στους οποίους εμφανίζονται τέτοιου είδους συμπτώματα παραπονιούνται από πριν για το αίσθημα φαγούρας, καύσου, τσουξίματος, φωτοευαισθησίας και αμμώδους αίσθησης ή ξένου σώματος στα μάτια, ενώ έχει παρατηρηθεί από σχετικές εξετάσεις, ότι πολλοί από αυτούς δεν παράγουν τη φυσιολογική ποσότητα δακρύων.

Παραλλαγές

Περιστοματική Δερματίτιδα

Μια από τις παραλλαγές της Ροδόχρου Νόσου είναι η “Περιστοματική Δερματίτιδα”, η οποία εντοπίζεται γύρω από στόμα ως εκζεματικός τύπος Ακμής. Μπορεί να συνοδεύεται από ερύθημα και απολέπιση, μαζί με συμπτώματα κνησμού ή αίσθημα καύσου. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στον εν λόγω τύπο της Νόσου, μπορεί να διαφέρουν αρκετά.

 

Dr Νικολέτα Κοΐνη MD

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine)

 

Διαβάστε Επίσης


Τι είναι η Ροδόχρους Ακμή

Αίτια

Διάγνωση

Θεραπεία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ