Τύποι της Ροδόχρου Νόσου

 

Τι είναι η Ροδόχρους Νόσος

Η ροδόχρους ακμή αποτελεί μία χρόνια πάθηση του δέρματος. Συγκαταλέγεται στις αυτοάνοσες νόσους, ενώ υπάρχει μία πιθανή συσχέτιση της νόσου με τα ακάρεα Demodex, που παρασιτούν στο δέρμα του προσώπου, χωρίς βέβαια να έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η παραπάνω συσχέτιση.

Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Προσβάλλει βέβαια συχνότερα άτομα ηλικίας άνω των 30 ατών που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή εμφανίζουν θετικό οικογενειακό ιστορικό. Πολλές φορές, μπορεί να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.

Η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές και ορισμένα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της νόσου. Επίσης, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία επιδεινώνει την πορεία της νόσου. Γι’ αυτό το λόγο, οι ασθενείς χρειάζεται να προσέχουν να μην εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο και να χρησιμοποιούν πάντοτε αντηλιακό, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες στη θάλασσα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Ροδόχρους νόσος διαφέρει από τη Ροδόχρου πιτυρίαση, η οποία ορίζεται ως ένα μη μεταδοτικό εξάνθημα, αγνώστου ιογενούς αιτιολογίας.


typoi-rodoxrous

Τα συμπτώματα της Ροδόχρου Νόσου

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η Ροδόχρους Νόσος ποικίλλουν μεταξύ των ασθενών. Αυτό απορρέει από το γεγονός ότι η παθογένεση της νόσου, σε ορισμένες περιπτώσεις, συγχέεται με άλλες παθήσεις του δέρματος. Λόγου χάρη, ο Ερυθηματώδης Λύκος αποτελεί ένα νόσημα, τα συμπτώματα του οποίου προσιδιάζουν σε αυτά της Ροδόχρου Νόσου.

Συνήθως, οι ασθενείς με Ροδόχρου Νόσο εμφανίζουν σπυράκια ή ένα γενικευμένο ερεθισμό στο δέρμα. Τα σημεία του προσώπου που κατεξοχήν προσβάλλονται είναι η μύτη και τα μάγουλα, ενώ δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν συμπτώματα και στο στήθος.

Τα είδη και στάδια της Ροδόχρου Ακμής

Η Ροδόχρους Ακμή αποτελείται από πέντε κλινικούς τύπους, οι οποίοι αποτελούν και τα στάδια με τα οποία μπορεί να εξελιχθεί. Αυτοί είναι οι εξής: ο «ερυθηματοτελαγγειεκτατικός», η «βλατιδοφλυκταινώδης» Ροδόχρους Ακμή και τέλος, το «ρινόφυμα», που θεωρείται πιο σπάνιας και σοβαρής μορφής.

Ερυθηματοτελαγγειεκτατικός τύπος

Ο Ερυθηματοτελαγγειεκτατικός τύπος της Νόσου συνοδεύεται κατά βάση από έντονες εξάψεις, οι οποίες πυροδοτούνται από συναισθηματικά αίτια. Λόγου χάρη, το έντονο στρες ενοχοποιείται σημαντικά για την εμφάνιση εξάρσεων του συγκεκριμένου τύπου Ροδόχρου νόσου. Η διατροφή, επίσης, αποτελεί ένα εξωγενές αίτιο στο οποίο μπορεί να οφείλεται η ανάπτυξη του Ερυθηματοτελαγγειεκτατικού τύπου της Νόσου.

Ειδικότερα η κατανάλωση αλκοόλ, καυτερών φαγητών ή ροφημάτων, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και το πολύ ζεστό νερό στο ντους αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες που μπορεί να συντείνουν στην έξαρση της νόσου.

Στον Ερυθηματοτελαγγειεκτατικό τύπο της Νόσου, παρ’όλο που η επιδερμίδα είναι σε γενικές γραμμές λεπτή, στις περιοχές όπου παρατηρούνται τα ακνεϊκά συμπτώματα, το δέρμα μπορεί να εμφανίζει στοιχεία ευερεθιστότητας, απολέπισης και έντονης τραχύτητας.

Επίσης, εκτός από την έξαψη, το άτομο ενδέχεται να παρουσιάσει ως συνοδά συμπτώματα αίσθημα ταχυπαλμίας και καύσου, τσούξιμο και ζαλάδες. Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα αυτά δεν αποκλείεται να εξελιχθούν, προκαλώντας ακόμη πιο κόκκινα συμπτώματα στο πρόσωπο και ακόμη μεγαλύτερη διόγκωση των αγγείων (τελαγγειεκτασία).

Βλατιδοφλυκταινώδης Ροδόχρους Ακμή

Στη Βλατιδοφλυκταινώδη Ροδόχρου Ακμή, οι ασθενείς παρουσιάζουν έντονα σημάδια ερυθρότητας στην περιοχή του προσώπου και ερυθηματώδεις βλατίδες (φαγέσωρες κόκκινους ή ροζ), που μπορεί μάλιστα να συνοδεύονται από φλύκταινες (φλεγμονώδη, κόκκινα εξογκώματα).

Σε γενικές γραμμές η υφή του δέρματος είναι φυσιολογική. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο ασθενής παρουσιάζει σμηγματογόνα στοιχεία (λόγω της Φλεγμονής) και οίδημα (ιδίως στις παρειές, το μέτωπο και τα βλέφαρα). Αυτού του τύπου η Ακμή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους κοκκιώδεις και βλατιδοφλυκταινώδεις τύπους Ακμής κι έχει χαρακτηριστεί ως «Νόσος Morbihan».

Κοκκιωματώδης Ροδόχρους Νόσος

Περιστατικά κοκκιωματώδους Ροδόχρου Νόσου παρατηρούνται κυρίως στους άνδρες και λιγότερο σε γυναίκες, ενώ παράλληλα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τα κλινικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα, όπως οιδηματώδεις βλατίδες και μικρές ή μεγαλύτερες φλύκταινες ( 0,5-1 cm) στο πηγούνι.

Στους άνδρες, παρουσιάζονται τα παραπάνω συμπτώματα στο κέντρο του προσώπου. Αν το Οίδημα επιμείνει, υπάρχει πιθανότητα τα συμπτώματα αυτά να εξελιχθούν σε τελαγγειεκτασία και σε εξάψεις, κάτι όμως που δε συνηθίζεται ιδιαίτερα. Γενικά, όσοι πάσχουν από Βλατιδοφλυκταινώδη Νόσο είναι πολύ πιθανό να είχαν παρουσιάσει Ακμή κατά την εφηβική ηλικία.

Επίσης, μια έντονη και επιμένουσα ερυθρότητα στην περιοχή του προσώπου, με την παρουσία βλατίδων, μπορεί να σημαίνει την πιθανή κοκκιωματώδη αντίδραση, που εκδηλώνεται σαν νεκρωτικό κοκκίωμα ή σαρκοείδωση. Σε περίπτωση δε που συνυπάρχουν συμπτώματα, όπως εξάψεις, ερυθρότητα και τελαγγειεκτασία στα βλέφαρα και στο άνω χείλος, η πάθηση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «κοκκιωματώδης δερματίτιδα».

Ρινόφυμα

Το ρινόφυμα αποτελεί τον τρίτο και πιο σπάνιο τύπο της Ροδόχρου Ακμής, που προσβάλλει κατά βάση τους άνδρες. Σε αυτήν την περίπτωση, το δέρμα παρουσιάζει σκλήρυνση στην περιοχή της μύτης, καθώς στην περιοχή εμφανίζονται μεγάλα Οζίδια, που συγκεντρώνουν ποσότητα αίματος.

Επίσης, παρουσιάζονται συμπτώματα, όπως υπερπλασία στους σμηγματογόνους αδένες, φλεγμονή, τελαγγειεκτασία και ίνωση.

Οφθαλμική Ροδόχρους Νόσος

Η Οφθαλμική Ροδόχρους Νόσος περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως Οζίδια, Φλύκταινες και έντονη ερυθρότητα στην περιοχή των ματιών (στο πάνω ή και στο κάτω μέρος).

Φαίνεται πως επηρεάζει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες, ενώ μπορεί να επιφέρει ως συνοδά συμπτώματα βλεφαρίτιδα, υποτροπιάζον χαλάζιο και επιπεφυκίτιδα. Με τη σειρά τους, αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν στο ίδιο μάτι κερατίτιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς) , ιρίτιδα (λοίμωξη της ίριδος, δηλαδή το χρωματιστό μέρος του ματιού) ή και επισκληρίτιδα (οξεία φλεγμονή του επισκληρίου).

Οι περισσότεροι ασθενείς που εκδηλώνουν τέτοιου είδους συμπτώματα παραπονιούνται από πριν για το αίσθημα φαγούρας, καύσου, τσουξίματος, φωτοευαισθησίας και αμμώδους αίσθησης ή ξένου σώματος στα μάτια, ενώ έχει παρατηρηθεί από σχετικές εξετάσεις ότι πολλοί εξ αυτών δεν παράγουν τη φυσιολογική ποσότητα δακρύων.

 

Παραλλαγές

 

Περιστοματική Δερματίτιδα

Μια από τις παραλλαγές της Ροδόχρου Νόσου είναι η “Περιστοματική Δερματίτιδα”, η οποία εντοπίζεται γύρω από στόμα ως εκζεματικός τύπος Ακμής. Μπορεί να συνοδεύεται από ερύθημα και απολέπιση, μαζί με συμπτώματα κνησμού ή αίσθημα καύσου. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στον εν λόγω τύπο της Νόσου δεν αποκλείεται να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό.

Η σπουδαιότητα της άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης της Ροδόχρου νόσου με φυσικό τρόπο

Η ορθή διάγνωση και έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση της Ροδόχρου νόσου από εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο Δερματολόγο είναι μείζονος σημασίας. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η εξατομικευμένη αντιμετώπιση της Ροδόχρου νόσου, μέσω θεραπευτικών αγωγών που συντείνουν στην αποκατάσταση της κυτταρικής και ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού, χωρίς χημικά έκδοχα και κατάλοιπα.
Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε Επίσης


Τι είναι η Ροδόχρους Ακμή

Αίτια

Διάγνωση

Θεραπεία

 

Πηγές


  1. Tüzün Y, Wolf R, Kutlubay Z, Karakuş O, Engin B (February 2014). “Rosacea and rhinophyma”. Clinics in Dermatology. 32 (1): 35–46. doi:10.1016/j.clindermatol.2013.05.024. PMID 24314376.
  2. Elizabeth Lazaridou; Christina Giannopoulou; Christina Fotiadou; Eustratios Vakirlis; Anastasia Trigoni; Demetris Ioannides (November 2010). “The potential role of microorganisms in the development of rosacea”. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft. 9 (1): 21–25. doi:10.1111/j.1610-0387.2010.07513.x. PMID 21059171. S2CID 23494211.
  3. Celiker, Hande; Toker, Ebru; Ergun, Tulin; Cinel, Leyla (2017). “An unusual presentation of ocular rosacea”. Arquivos Brasileiros de Oftalmologia. 80 (6): 396–398. doi:10.5935/0004-2749.20170097. ISSN 0004-2749. PMID 29267579.
  4. “What Rosacea Looks Like”. Archived from the original on 4 February 2013. Retrieved 30 January 2013.
  5. van Zuuren, EJ; Fedorowicz, Z; Tan, J; van der Linden, MMD; Arents, BWM; Carter, B; Charland, L (July 2019). “Interventions for rosacea based on the phenotype approach: an updated systematic review including GRADE assessments”. The British Journal of Dermatology. 181 (1): 65–79. doi:10.1111/bjd.17590. PMC 6850438. PMID 30585305.
  6. van Zuuren, EJ; Fedorowicz, Z; Carter, B; van der Linden, MM; Charland, L (28 April 2015). “Interventions for rosacea”. The Cochrane Database of Systematic Reviews (4): CD003262. doi:10.1002/14651858.CD003262.pub5. PMC 6481562. PMID 25919144.
  7. “Understanding Rosacea”. Rosacea.org. 21 August 2012.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ