Συμπτωματικές Θεραπείες

 

Η Νόσος της Ακμής συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με ενδογενείς Ορμονικούς και Μεταβολικούς παράγοντες, καθώς και με ποικίλους εξωγενείς παράγοντες, που σχετίζονται με την επώαση και τον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των μικροβίων που βρίσκονται στο δέρμα, με το σωματικό στρες, τη συχνή χρήση καλλυντικών κ.α.


Συμπτωματικές Θεραπείες Ακμής

Φαρμακευτικές αγωγές (από του στόματος και τοπικές)

Οι περισσότερες θεραπείες που προτείνονται στους ασθενείς είναι Συμπτωματικές, καθώς αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των εξωτερικών μόνο ακνεϊκών συμπτωμάτων. Ως εκ τούτου, στους ασθενείς χορηγούνται τοπικές και από στόματος θεραπείες, οι οποίες είναι περιλαμβάνουν αγωγές με Ρετινοειδή, σκευάσματα που περιέχουν Υπεροξείδιο του Βενζολίου και Αζελαϊκό Οξύ, καθώς επίσης και Αντιβιοτικά, όπως Τετρακυκλίνες, Δοξυκυκλίνη, Μινοκυκλίνη, Ερυθρομυκίνη και Κλινδαμυκίνη.

Οι αγωγές αυτές όμως προκαλούν ορισμένες παρενέργειες, που περιλαμβάνουν το αίσθημα καύσου, τοπικό ερεθισμό, ξηρότητα, απολέπιση, οίδημα στο πρόσωπο, κνησμό, ακόμη και καταστροφή του pH του δέρματος. Την ίδια στιγμή,  οι από στόματος αγωγές με Ρετινοειδή επιβάλλουν τον συνεχή επανέλεγχο του ασθενούς με εξετάσεις αίματος, καθώς οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την ηπατική λειτουργία του οργανισμού.

 

Θεραπείες που διενεργούνται στον χώρο του Ιατρείου

Οι θεραπείες που γίνονται στον χώρο του Ιατρείου είναι δύο ειδών και περιλαμβάνουν τις επεμβατικές και τις τοπικές.

Οι επεμβατικές θεραπείες αποτελούν μια στοχευμένη λύση για την άμεση αντιμετώπιση των εξωτερικών και έντονων πολύ συχνά συμπτωμάτων Ακμής, με την αφαίρεση κλειστού τύπου κύστεων και την απομάκρυνση φαγεσώρων. Αυτές οι τοπικές επεμβατικές θεραπείες, γίνονται με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων, όπως είναι οι  «φαγεσωροεξολκείς».

Άλλου τύπου επεμβατικών θεραπειών αποτελούν οι τοπικές χειρουργικές επεμβάσεις. Αν και μπορεί να αφαιρέσει άμεσα κλειστές κύστεις και εσωτερικό πύον, πρόκειται για μια επώδυνη διαδικασία, που ενδέχεται να αφήσει ουλές, μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις και σημάδια στην ευρύτερη περιοχή.

Άλλου τύπου θεραπείες που γίνονται, αποτελούν οι Μεσοθεραπείες Ακμής, τα πίλινγκ (peelings) με διάλυμα Τριχλωροξικού και Σαλικυλικού οξέως, καθώς και με Οξέα φρούτων (AHA). Αυτές οι χορηγήσεις φαρμάκων μπορεί να ελαττώσουν σημαντικά τα έντονα ακνεϊκά στοιχεία του ασθενούς. Ωστόσο, χρειάζονται μεγάλη προσοχή και ακρίβεια από τον ειδικό Ιατρό και δεν μπορούν να χορηγούνται συνεχώς, καθώς υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του pH. Επίσης, είναι προφανές ότι αγωγές τέτοιου είδους αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα κι όχι την εσωτερική πηγή του προβλήματος, που γεννά την Ακμή.

Από την άλλη, σε πολλές περιπτώσεις προτείνονται και διενεργούνται τοπικές θεραπείες, που στοχεύουν στην αποφλοίωση των εξωτερικών στοιβάδων του δέρματος, με σκοπό την απαλλαγή του ασθενούς από πιθανές, προϊούσες ακνεϊκές βλάβες. Αυτές οι θεραπείες γίνονται με τη μέθοδο της Μικροδερμοαπόξεσης.

Τέλος, μια ακόμη μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της Ακμής είναι αυτή της Φωτοθεραπείας. Ο ασθενής χρειάζεται να προσέρχεται αρκετά συχνά στον Ιατρικό χώρο, καθώς υπόκειται σε θεραπείες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση ερυθρού και μπλε μήκους κύματος φωτός. Το φως βοηθά, τόσο στη διέγερση μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση των P. Acnes, όσο και στην ταχύτερη ανάπλαση του δέρματος.

Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω θεραπεία μπορεί να γίνεται χωρίς χρονικούς περιορισμούς (ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες), είναι μια μέθοδος που μπορεί να φανεί αποτελεσματική μόνο σε ήπια και μέτρια περιστατικά Ακμής.

Στο σύνολό τους οι Συμπτωματικές θεραπείες βοηθούν στην άμεση αντιμετώπιση των ακνεϊκών στοιχείων. Πολλές φορές δε, όταν οι ασθενείς υποφέρουν από οξείας φάσης Ακμή, συστήνεται η συνδυαστική θεραπεία Συμπτωματικών και Αιτιολογικών θεραπειών.

Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι οι εν λόγω αγωγές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εξωτερικών συμπτωμάτων της Ακμής, χωρίς να παρεμβαίνουν στους βαθύτερους μηχανισμούς του Οργανισμού.

Παράλληλα, οι Συμπτωματικές θεραπείες ενοχοποιούνται για ποικίλες παρενέργειες και αντενδείξεις. Κάποιες από αυτές μάλιστα, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη υποτροπών ή άλλοτε ευθύνονται για ουλές και σημάδια. Έτσι, σε βάθος χρόνου ανοίγει ένας νέος κύκλος εξετάσεων και καινούργιων αγωγών, καθώς πολύ συχνά η Ακμή επιστρέφει.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iatormap
ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Λεωφορεία
550 – Α7 – Α8 – Χ14 Στάση Ήβη
040 δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου στάση Άγιος Ελευθέριος στα 100μ προς Κηφισίας
 
Προαστιακός
Από / Προς Αεροδρόμιο στάση Κηφισίας στα 100μ προς Κηφισιά βρίσκεται η οδός Σωρού
 
Με ιδιωτικό μέσο
Η Ιατρική μονάδα διαθέτει μεγάλο ιδιωτικό πάρκινγκ ασθενών.
 
Παρκινγκ_Ιάτωρ

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

+30 210 2204100

acnefreemed@gmail.com

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ