Επεμβατικές Θεραπείες
Οι Επεμβατικές θεραπείες προτείνονται ως στοχευμένη λύση για την αντιμετώπιση ορισμένων περιστατικών Ακμής, που περιλαμβάνουν κλειστούς φαγέσωρες, καθώς επίσης και κύστεις κλειστού τύπου. Επίσης, ορισμένοι τύποι Επεμβατικών θεραπειών διενεργούνται με σκοπό την αφαίρεση (αποφλοίωση) των επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος, προκειμένου να διορθωθούν τυχόν ακνεϊκές βλάβες, όπως είναι οι ουλές. Τέτοιου είδους θεραπευτικές αγωγές θεωρούνται η Δερμοαπόξεση (Μικροδερμοαπόξεση), οι Διανοίξεις και οι Χειρουργικές αφαιρέσεις κύστεων.
Τοπικές επεμβατικές θεραπείες
Οι τοπικές επεμβατικές θεραπείες έχουν θέση μόνο σε περίπτωση που χρειάζεται να αφαιρεθούν φαγέσωρες, που επιμένουν παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή στίγματα που προκύπτουν σε ασθενείς ύστερα από τη λήψη ισοτρετινοΐνης ή λοιπών ρετινοειδών. Γίνονται συνήθως από δερματολόγους – χειρουργούς με τη χρήση ειδικών, κατάλληλων εργαλείων, που ονομάζονται «φαγεσωροεξολκείς». Τα εν λόγω εργαλεία στοχεύουν στην ομαλή παροχέτευση του πάσχοντος θυλάκου από το περιεχόμενό του, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ανάπτυξης ουλών. Έτσι, αποσυμφορίζεται η πάσχουσα περιοχή και η Φλεγμονή υφίεται.
Τοπικές χειρουργικές θεραπείες – Διανοίξεις
Σε εξαιρετικά ιδιαίτερες και επώδυνες περιπτώσεις φλεγμαίνουσας Ακμής, διενεργούνται χειρουργικές διανοίξεις κύστεων, οι οποίες όμως ενέχουν τα εξής αρνητικά:
- Είναι εξαιρετικά επώδυνες
- Ενέχεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μετεγχειρητικών ουλών στην περιοχή
- Υπάρχει η πιθανότητα ελλιπούς εξαίρεσης των τοιχωμάτων της κύστεως, με αποτέλεσμα την υποτροπή της
- Ενδέχεται να δημιουργηθούν βλάβες στους περιρρέοντες υγιείς ιστούς
- Υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης
Ως εκ τούτου, οι επεμβατικές θεραπείες πρέπει να λαμβάνουν χώρα μόνο αν κρίνεται απολύτως απαραίτητο και μόνο από ειδικό δερματολόγο.
Μικροδερμοαπόξεση (Microvibration)
Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας αποτελεί η αφαίρεση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, που γίνεται με τη χρήση ενός μηχανήματος το οποίο διαθέτει κεφαλή διαμαντιού ή εξαπολύοντας μικροκρυστάλλους αργιλίου. Με αυτήν τη μηχανική μέθοδο, αποσύρονται οι κατεστραμμένες, από ακνεϊκές βλάβες, στοιβάδες του δέρματος κι έτσι, ο Οργανισμός αρχίζει να αναπλάθει το δέρμα, κινητοποιώντας τους μηχανισμούς αναγέννησης νέων και υγειών κυττάρων. Ταυτόχρονα, διά της παράλληλης αναρροφητικής αντλίας του μηχανήματος αποσύρονται εκτός των νεκρών κυττάρων, όλοι οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το σμήγμα, εξωτερικοί φαγέσωρες, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η συνοδός ακνεϊκή λιπαρότητα, δίνοντας έτσι στο δέρμα μία πιο λαμπερή και υγιή υφή. Η συγκεκριμένη Ιατρική μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά πριν την εφαρμογή της Φωτοθεραπείας (LLLT Laser).
Τριχλωροξικό Οξύ (TCA)
Τα πίλινγκ με διάλυμα τριχλωροξικού οξέος (TCA) χρησιμοποιούνται κατά βάση για την αντιμετώπιση των ουλών του προσώπου, που αναπτύσσονται κατά την Ακμή. Η δράση της εν λόγω ουσίας γίνεται προκαλώντας έντονη και σε βάθος απολέπιση στις ανώτερες στιβάδες του δέρματος. Χρησιμοποιούνται διαλύματα συγκέντρωσης από 10% έως 50%, με στόχο την αντίστοιχη επιθυμητή διεισδυτικότητα, ανάλογα με τη βλάβη που καλείται ο γιατρός να αντιμετωπίσει. Εκτός από τις ουλές ακμής, μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ρυτίδες, υπερμελαγχρωματικές βλάβες, μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις και μελάσματα. Μετά την εφαρμογή τριχλωροξικού οξέος, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα καύσου, ερυθήματος και ήπιας ενόχλησης, τα οποία όμως συνήθως σταματούν ύστερα από την εναπόθεση πάγου και κρύας κομπρέσας.
Σαλικυλικό Οξύ
Το Σαλικυλικό αποτελεί ένα ήπιο Οξύ, που δρα κερατολυτικά στο δέρμα, δηλαδή καταφέρνει να απομακρύνει ταχύτερα τα νεκρά κύτταρα των επιφανειακών στοιβάδων. Όταν η χορήγησή του γίνεται σε μορφή διαλύματος υψηλής συγκέντρωσης, τότε θεωρείται επεμβατική θεραπεία και μπορεί να διενεργείται μόνο υπό την επίβλεψη του γιατρού.
AHA (Α- Υδροξυοξέα) – Οξέα Φρούτων
Τα ΑΗΑ (Α- Υδροξυοξέα) ή Οξέα Φρούτων αποτελούν μια κατηγορία οργανικών, χημικών, μη τοξικών ουσιών, στην οποία περιλαμβάνονται ήπια οξέα, που βρίσκει κανείς στη φύση. Οι συγκεκριμένες ουσίες χορηγούμενες σε υψηλές συγκεντρώσεις (50%-70%), ανάλογα με τον τύπο δέρματος και την ακνεϊκή βλάβη του εκάστοτε ασθενούς, δρουν επεμβατικά, με την καθοδήγηση πάντοτε των ειδικών γιατρών.
Μεσοθεραπείες για Ακμή
Η μεσοθεραπεία αποτελεί μια μη χειρουργική τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται ως θεραπευτική αγωγή σε διάφορα θέματα υγείας και διαφορετικών τύπων δερματολογικά προβλήματα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση ουσιών (ιχνοστοιχεία, πολυβιταμινούχα σκευάσματα, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες A, C, E, πολυπεπτίδια, αμινοξέα κ.α.) με ενέσιμο τρόπο, αποσκοπώντας, αφενός στην ενυδάτωση του προσώπου και αφετέρου, στην περαιτέρω έκκριση κολλαγόνου, που επιτυγχάνεται από την εν λόγω διαδικασία. Οι μικροενέσεις προσθέτουν ειδικά φάρμακα που δημιουργούν αντιοξείδωση στο δέρμα και μειώνουν την παραγωγή σμήγματος. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η ρύθμιση και αποκατάσταση της ισορροπίας του δέρματος. Εκτός αυτού, οι μεσοθεραπευτικές ενέσεις μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων, αντικαθιστώντας έτσι τα νεκρά κύτταρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν λάμψη στις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας. Τα αποτελέσματα της μεσοθεραπείας, συνοπτικά είναι τα εξής:
- Μείωση της φλεγμονής και του κνησμού
- Μείωση του βακτηριακού αποικισμού
- Ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος
- Ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των διευρυμένων πόρων
- Αποκατάσταση της ισορροπίας του δέρματος
Καθεμιά από τις παρούσες θεραπείες γίνεται μόνο από ειδικό γιατρό και απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη προσοχή. Σε περίπτωση μάλιστα που ο ασθενής, έχει ιστορικό ανάπτυξης υπερτροφικών ουλών (χηλοειδών), τότε θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τον γιατρό, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ασθενής να αναπτύξει πάλι τέτοιου είδους βλάβη.
Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε Επίσης