Τοπικές Θεραπείες
Τα χημικά πίλινγκ (peelings) είναι θεραπείες, που διενεργούνται στον χώρο του δερματολογικού ιατρείου και γίνονται με τη χρήση προϊόντων και παραγόντων, που στόχο έχουν την άμεση αντιμετώπιση ακνεϊκών βλαβών σε διάφορα στάδια. Ανάλογα με τη μορφή και την φάση της Ακμής, εφαρμόζονται διαφορετικού τύπου πρωτόκολλα που αποσκοπούν στη βελτίωση της εικόνας του ασθενούς, καταπολεμώντας παράλληλα τις ορατές, ακνεϊκές βλάβες.
Σαλικυλικό Οξύ
Το Σαλικυλικό αποτελεί ένα ήπιο Οξύ, που δρα κερατολυτικά στο δέρμα. Δηλαδή καταφέρνει να απομακρύνει ταχύτερα τα νεκρά κύτταρα των επιφανειακών στοιβάδων. Χρησιμοποιείται σε λιπαρά και μικτού τύπου δέρματα που εμφανίζουν ακνεϊκά στοιχεία, αλλαγές στην ομαλή και λεία υφή του δέρματος λόγω ήπιων ουλών. Επίσης, χορηγείται για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση σμήγματος αλλά και ρύπων, βακτηριδίων και κατεστραμμένων κυττάρων από τους πόρους του ακνεϊκού δέρματος. Η χορήγησή του πραγματοποιείται σε μορφή διαλύματος, διαφορετικής συγκέντρωσης, ανάλογα με την περίπτωση κάθε ασθενούς ή σε μορφή κρέμας.
Μετά τη χρήση του μπορεί να παρατηρηθεί προσωρινός ερεθισμός και ξηρότητα του δέρματος. Επίσης, η χρήση διαλυμάτων σαλικυλικού οξέος μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με άλλες (από του στόματος ή τοπικές) θεραπείες, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.
AHA (Α- Υδροξυοξέα) – Οξέα Φρούτων
Τα ΑΗΑ (Α- Υδροξυοξέα) ή Οξέα Φρούτων αποτελούν μια κατηγορία οργανικών, χημικών, μη τοξικών ουσιών, στην οποία περιλαμβάνονται ήπια οξέα, που βρίσκει κανείς στη φύση. Τέτοια είναι τα ακόλουθα:
- Η ουσία, που εμπεριέχεται σε όξινα φρούτα όπως είναι το λεμόνι, το πορτοκάλι, το κίτρο, το μανταρίνι και το γκρέιπ φρουτ και ονομάζεται «κιτρικό οξύ»
- Το μηλικό οξύ, που βρίσκεται στα μήλα
- Μια ουσία που αποκαλείται «λακτικό οξύ» και περιλαμβάνεται στο ξινόγαλο
- Το γλυκολικό οξύ, που παράγεται μέσα από μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο ήπαρ, αλλά περιλαμβάνεται και στα ζαχαροκάλαμα, στα άγουρα σταφύλια, στα πεπόνια και στον ανανά
- Το τρυγικό οξύ, το οποίο εμπεριέχεται στα σταφύλια
Από τα παραπάνω οξέα φρούτων, αυτό που χρησιμοποιείται κατά βάση για τις θεραπείες προσώπου είναι το γλυκολικό οξύ, το οποίο είναι άχρωμο και άοσμο. Χαρακτηρίζεται για την υψηλή διαλυτότητά του στο νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τη χρήση του σε χημικά πίλινγκ (peelings) στη δερματολογία. Ο λόγος είναι ότι δρα επουλωτικά στις ουλές, διεγείροντας παράλληλα το κολλαγόνο. Η ισχυρή ιδιότητα που έχει να διεισδύει και να απορροφάται από το δέρμα, οδήγησε στη δημιουργία πολλαπλών προϊόντων, που περιέχουν την εν λόγω ουσία σε διαφορετικές συγκεντρώσεις (8%-70%). Έτσι, χορηγούνται ανάλογα με τον τύπο δέρματος και την ακνεϊκή βλάβη του εκάστοτε ασθενούς. Η χρήση τους γίνεται από ειδικούς Γιατρούς, ξεκινώντας με διάλυμα χαμηλής συγκέντρωσης γλυκολικού οξέος, το οποίο βοηθά στην επιτάχυνση της απολέπισης, δηλαδή της απόπτωσης των νεκρών κυττάρων. Παράλληλα, το δέρμα δεν αφυδατώνεται. Αντίθετα, τα Οξέα φρούτων λειαίνουν την επιδερμίδα, χαρίζοντάς της λάμψη και κάνοντάς την πιο ανθεκτική και συμπαγή. Η αντιβακτηριδιακή τους δράση είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στη χρήση του στις ακνεϊκές βλάβες.
Τριχλωροξικό Οξύ (TCA)
Τα πίλινγκ με διάλυμα τριχλωροξικού οξέος (TCA) χρησιμοποιούνται κατά βάση για την αντιμετώπιση των ουλών του προσώπου, που αναπτύσσονται κατά την Ακμή. Η δράση της εν λόγω ουσίας γίνεται προκαλώντας έντονη και σε βάθος απολέπιση στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος. Χρησιμοποιούνται διαλύματα συγκέντρωσης από 10% έως 50%, με στόχο την αντίστοιχη επιθυμητή διεισδυτικότητα, ανάλογα με τη βλάβη που καλείται ο γιατρός να αντιμετωπίσει. Εκτός από τις ουλές Ακμής, μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ρυτίδες, υπερμελαγχρωματικές βλάβες, μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις και μελάσματα. Μετά την εφαρμογή τριχλωροξικού οξέος, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα καύσου, ερυθήματος και ήπιας ενόχλησης, τα οποία όμως συνήθως σταματούν ύστερα από την εναπόθεση πάγου και κρύας κομπρέσας.
Συνοψίζοντας, καθεμιά από τις παραπάνω θεραπείες προτείνεται για διαφορετικών τύπων και έντασης Ακμή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης, ότι τέτοιες θεραπευτικές πρακτικές καλό είναι να διενεργούνται μόνο υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση δερματολόγου.
Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε Επίσης