Τι πραγματικά είναι η Ακμή;
Η Ακμή είναι ένα από τα πιο συνήθη δερματικά Νοσήματα, που οφείλεται σε Ορμονικές αιτιολογίες και εκδηλώνεται ως Φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου (παρειές, μέτωπο, πιγούνι), του κορμού (αυχένας, στήθος, πλάτη), αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των αυτιών. Συνδέεται με ποικίλους παράγοντες, που σχετίζονται με βακτηριακές λοιμώξεις κι επιμολύνσεις, την παθολογική κερατινοποίηση του δέρματος και με άλλες παραμέτρους που περιλαμβάνουν την κληρονομική προδιάθεση, τη συχνή χρήση καλλυντικών, την κακή διατροφή και το έντονο στρες. Πέραν όμως από τους εξωγενείς παράγοντες, η ανάπτυξη ακνεϊκών συμπτωμάτων επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από βαθύτερες κυτταρικές και οργανικές λειτουργίες, που αφορούν στο Ορμονικό και στο Μεταβολικό μας σύστημα.
Η Νόσος της Ακμής ταλαιπωρεί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, το οποίο τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται. Έχει έντονες κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις, καθώς η χρονιότητά της μπορεί να οδηγήσει το άτομο ακόμη και σε κατάθλιψη. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες από τις αγωγές που χορηγούνται στους ασθενείς αντιμετωπίζουν το Νόσημα μόνο συμπτωματικά, η Ακμή συνήθως επιστρέφει και μάλιστα με χειρότερα συμπτώματα.
Πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της εφηβικής περιόδου, αλλά πολύ συχνά και κατά την ενήλικη ζωή του ατόμου, παρατηρείται Ορμονική ανισορροπία στον οργανισμό μας. Οι Ορμόνες είναι υπεύθυνες για πλήθος λειτουργιών που αφορούν στη μεταφορά μηνυμάτων, πληροφοριών και εντολών ανάμεσα σε όργανα, ιστών και οργάνων. Όταν, λοιπόν, η Ορμονική ισορροπία διαταράσσεται, αυτό συνεπάγεται συχνά την ανάπτυξη Νοσημάτων, όπως είναι η Ακμή, καθώς επίσης και πολλαπλών άλλων συμπτωμάτων, που αφορούν στη γενικότερη οργανική λειτουργία.
Στην ανάπτυξη των ακνεϊκών συμπτωμάτων, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η ενδεχόμενη Μεταβολική δυσλειτουργία. Αυτή μεταφράζεται σε διαταραχές που διενεργούνται σε κυτταρικό επίπεδο, επηρεάζοντας τα μεταβολικά μας μονοπάτια, δηλαδή τη διάσπαση των τροφών σε χρήσιμες ουσίες για τη λειτουργία του κυττάρου. Σταδιακά, λοιπόν, όταν η Μεταβολική ισορροπία διαταράσσεται, τότε το άτομο αρχίζει να εκδηλώνει διάφορες Νόσους, Χρόνιες, Αυτοάνοσες και Μεταβολικές, μεταξύ άλλων και αυτήν της Ακμής.