Υποθυρεοειδισμός & Ακμή + 6 βήματα για να καθαρίσετε το δέρμα σας

Υποθυρεοειδισμός & Ακμή + 6 βήματα για να καθαρίσετε το δέρμα σας

- January 25, 2018

Η ακμή μπορεί δύσκολα να θεραπευτεί εκτός αν ξέρετε ακριβώς τι την προκαλεί.

Η ακμή είναι μια κατάσταση που συνήθως αντικατοπτρίζει ένα πρόβλημα που συμβαίνει μέσα από το σώμα σας, όχι αυτό που συμβαίνει στο δέρμα σας άμεσα.
Έτσι, αν προσπαθήσετε να επιλύσετε το πρόβλημα με τοπικές κρέμες, ίσως ποτέ δεν αντιμετωπίσετε πραγματικά τη βασική αιτία της ακμής σας.

Στην πραγματικότητα, ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους ακμής που έχω δει οφείλεται σε ανωμαλίες της ορμόνης του θυρεοειδούς αδένα.

Βεβαίως και άλλες ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν ακμή (θα μιλήσουμε και για αυτές), αλλά τα προβλήματα του θυρεοειδούς τείνουν να είναι πιο δύσκολα για να διαγνώσθουν και να θεραπευτούν. Έτσι οι ασθενείς με αυτό το είδος ακμής ταλαιπωρούνται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σε αυτό το άρθρο θα γίνει αναφορά στις καλύτερες θεραπείες που προτείνονται για τη θεραπεία της ακμής, από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Μπορεί να είναι ορμονολογικής φύσεως η ακμή;

Εάν υποφέρετε από ακμή, σίγουρα θα έχετε ψάξει τρόπους για να την αντιμετωπίσετε.
Έχετε δοκιμάσει πιθανώς πολλά προϊόντα του δέρματος, όπως λοσιόν, κρέμες, τζελ κ.λπ.
Αυτό που ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει είναι ότι εάν η ακμή σας οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία, τότε η τοποθέτηση τοπικών κρέμες και πηκτωμάτων στο δέρμα σας πιθανότατα ΔΕΝ θα μειώσει την ακμή σας.

Έτσι λοιπόν η ερώτηση γίνεται, τι προκαλεί πραγματικά την ακμή σας;

Όταν πρόκειται για ορμόνες, όλοι γνωρίζουν την «παραδοσιακή» ορμονική ακμή: ξεσπάσματα στη γραμμή των σαγονιών ή στη γραμμή των μαλλιών και πολύ λιπαρό δέρμα (συνήθως συνοδεύεται από περίσσεια τριχών).

Αυτός ο τύπος ακμής συνήθως αποδίδεται στις ανισορροπίες οιστρογόνου / προγεστερόνης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα αντισυλληπτικά χάπια ως πιθανή θεραπεία για την ακμή.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μερικές φορές δουλεύουν, αλλά συνήθως σταματούν να έχουν αποτέλεσμα κάποια στιγμή (και αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι ασθενείς έρχονται να με δουν).
Θα ήθελα να τονίσω ότι ενώ ναι, οι ανισορροπίες οιστρογόνου / προγεστερόνης μπορεί σίγουρα να οδηγήσουν σε ακμή και εξάρσεις – νομίζω, όμως ότι η ακμή που οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό είναι ΠΟΛΥ πιο συχνή.
Και αυτό γίνεται ένα πρόβλημα επειδή ο υποθυρεοειδισμός είναι δύσκολο να γίνει σωστή αντιμετώπιση.
Έτσι, εάν η ακμή σας οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό και παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια για να προσπαθήσετε να το διορθώσετε, δεν θα υπάρξει οριστική λύση.
Όχι μόνο αυτό, αλλά να θυμάστε ότι ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε μια σειρά από ορμονικές ανισορροπίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν η κάθε μια από αυτές στην ακμή.

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί:

• Χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης που οδηγούν σε οιστρογονοκυριαρχία και επομένως υψηλά επίπεδα οιστρογόνων
• Επιδρά στα επίπεδα ινσουλίνης που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης που οδηγούν στην ακμή και έκκριση λιπαρότητας
Το κύριο ζήτημα στις συνθήκες αυτές είναι η υποκείμενη αιτία που είναι συνήθως ο υποθυρεοειδισμός.
Αυτό σημαίνει ότι για να αντιμετωπιστεί σωστά η ακμή εάν οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό είναι να ενισχυθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς είτε φυσικά είτε με την προσθήκη θυρεοειδικής ορμόνης.

 

Υποθυρεοειδισμός και ακμή

Πώς ξέρετε τι προκαλεί την ακμή σας;
Λοιπόν, αυτό μπορεί να γίνει δύσκολο και απαιτεί κάποια έρευνα.
Συνήθως το κύριο παράπονο δεν είναι η ακμή από τη στιγμή που κάποιος έρχεται να με δει, αλλά είναι συνήθως αρκετά ψηλά στη λίστα με τα σημαντικά πράγματα που θέλουν να βελτιώσουν.
Έχω παρατηρήσει ότι η ακμή από τον υποθυρεοειδισμό έχει μερικά χαρακτηριστικά:
• Συνήθως επιλύεται ή βελτιώνεται με την προσθήκη θυρεοειδικής ορμόνης
• Είναι συνήθως κυστικής προέλευσης (ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί κυστική ακμή)
• Συνήθως δεν είναι κυκλική – είναι παρούσα όλη την ώρα (αλλά μπορεί να χειροτερεύσει λόγω στρες)
• Γενικά δεν σχετίζεται με τον εμμηνορυσιακό κύκλο
• Γενικά συνοδεύεται από πολλαπλά άλλα συμπτώματα: κόπωση, αύξηση σωματικού βάρους ή απώλεια βάρους, αλλαγές στα νύχια και τα μαλλιά (εύθραυστα / ξηρά / κλπ.)
• Η ακμή μπορεί να διανεμηθεί σε ολόκληρο το σώμα (όχι μόνο εντοπισμένο στο πρόσωπο)
Αν η ακμή σας ακολουθεί αυτό το μοτίβο τότε μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό και όχι σε ανισορροπία ορμονών.
Αν και αξίζει να επισημανθεί ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να κάνει την ορμονική ακμή χειρότερη, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

 

Η ακμή και το έντερο

Μια άλλη τεράστια και παραβλέπουσα αιτία της ακμής οφείλεται σε διαταραχές του εντέρου ή ζητήματα στην οδό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Αποδεικνύεται ότι οι αλλαγές στο έντερο σας μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στο δέρμα σας, συμπεριλαμβανομένης της ακμής (αλλά και πολλών άλλων δερματικών παθήσεων).
Και εδώ τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα:
Ο υποθυρεοειδισμός συχνά οδηγεί σε μια κατάσταση γνωστή ως SIBO.
Το 50% των ασθενών με υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχουν αυτή την κατάσταση (χωρίς να το γνωρίζουν).
• Ο ίδιος ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει την ακμή από μόνος του.
• Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή.
• Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο γαστρεντερικό σωλήνα ή στο έντερο που οδηγούν στην ακμή.
Βλέπετε τον κοινό παρονομαστή εδώ;
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στο δέρμα σας και να οδηγήσει σε ακμή.
Το επόμενο βήμα είναι προφανώς πώς να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα .

5 βήματα για τη θεραπεία της ακμής

Η θεραπεία της ακμής σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που την προκαλεί.
Ας υποθέσουμε ότι το πρόβλημά σας είναι ο υποθυρεοειδισμός, αλλά έχετε επίσης γαστρεντερικά προβλήματα που συμβάλλουν στην ακμή σας.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τον υποθυρεοειδισμό και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του εντέρου επίσης.
Γενικά η αντιμετώπιση του θυρεοειδούς από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή αν συμβάλλουν πολλαπλές ανισορροπίες.
Επιτρέψτε μου να επισημάνω από το πώς μπορεί να θεραπευτεί η ακμή, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων που πρέπει να κάνετε έπειτα, αν δεν είστε σίγουροι από πού προέρχεται η ακμή σας:

1. Αντιμετωπίστε τον υποθυρεοειδισμό εάν είναι παρών

Πώς ξέρετε εάν η ακμή σας προκαλείται από υποθυρεοειδισμό;
Ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες:
Γενικά αυτός ο τύπος ακμής ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο και σχετίζεται με άλλα συστηματικά συμπτώματα (που αναφέρονται παραπάνω).
Το πρόβλημα είναι πώς ξέρετε αν συμβαίνει αυτό;
Έχει ήδη αναφερθεί εκτενώς για το πώς να γίνει διάγνωση του υποθυρεοειδισμού μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.
Αλλά ως μια υπενθύμιση παρακάτω είναι η λίστα με τους τρόπους που μπορείτε να αξιολογήσετε σωστά το θυρεοειδή σας:

• TSH – Η TSH σας θα πρέπει να είναι <2 (οτιδήποτε υψηλότερο είναι πρόβλημα και οτιδήποτε χαμηλότερο δεν είναι απαραίτητα φυσιολογικό).
• Ελεύθερη T3 – Αν δεν είναι σε φαρμακευτική αγωγή, αυτό θα πρέπει να βρίσκεται στο άνω του 50% της περιοχής αναφοράς.
• Ελεύθερο T4 – Αν δεν είναι σε φαρμακευτική αγωγή, αυτό πρέπει να είναι στο άνω του 50% της περιοχής αναφοράς.
• Αάστροφη T3 – Πρέπει να είναι <15.
• Η σφαιρίνη που δεσμεύει τη σεξουαλική ορμόνη – Εάν δεν λαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια, θα πρέπει να είναι στην περιοχή των 70-80.
• Τα αντισώματα στο θυρεοειδή (ιδιαίτερα σημαντικά για την διάγνωση του Hashimoto) – Αυτά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν.

Εάν οι τιμές σας είναι έξω από αυτές τις περιοχές και είστε συμπτωματικοί τότε η ακμή σας μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό.
Εάν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση τότε η θεραπεία θα περιλαμβάνει φυσικά αύξηση των επιπέδων Τ3 και των ορμονών σας ή λήψη θυρεοειδούς ορμόνης.
Για πολλούς από εσάς, θα χρειαστεί πιθανώς φάρμακο θυρεοειδούς για να διορθώσετε την ακμή σας.
Αν έχετε μια διάγνωση υποθυρεοειδισμού και τώρα λαμβάνετε θεραπεία με λεβοθυροξίνη, τότε μπορεί τελικά να επωφεληθείτε από τη μετάβαση σε φάρμακο που περιέχει Τ3.

Συχνά οι ασθενείς δεν μετατρέπουν πολύ καλά την Τ4 σε Τ3 και παρά το γεγονός ότι «θεραπεύονται» μόνο με Τ4 φάρμακα (όπως η λεβοθυροξίνη και το Synthroid), οι ιστοί στόχοι τους μπορεί να μην λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα θυρεοειδούς ορμόνης.
Αν συμβαίνει αυτό τότε η μετάβαση σε φάρμακα όπως το Naturethroid, το θυρεοειδές Armour ή το WP του θυρεοειδούς μπορεί να είναι καλύτερο.

2. Ισορροπία των επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνων

Η δεύτερη αιτία που θέλετε να διερευνήσετε είναι στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης.
Συγκεκριμένα αναφέρομαι για το λόγο οιστρογόνου / προγεστερόνης .
Γενικά, όσο υψηλότερο είναι τα επίπεδα οιστρογόνων (είτε στον ορό είτε στο επίπεδο του υποδοχέα), τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε ακμή.
Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό (ειδικά εάν έχετε ορμονικά προβλήματα όπως PMS / PMDD), τότε ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας των επιπέδων οιστρογόνων / προγεστερόνης σας θα θεραπεύσει σωστά τον θυρεοειδή σας.

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν αν η ακμή τους οφείλεται σε ορμονικά προβλήματα επειδή τείνει να έρχεται και να φεύγει με τον κύκλο τους, τη διάθεσή τους και είναι σε εντοπίζεται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα.

Στη συνέχεια, η κύρια προτεραιότητα γίνεται η θεραπεία:
Αν τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων χειροτερεύουν την ακμή σας τότε θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην εξισορρόπηση των επιπέδων προγεστερόνης σας και στην αύξηση του μεταβολισμού των οιστρογόνων στο σώμα σας.
Αυτό θα σας επιτρέψει να ταυτόχρονα μειώσετε τα επίπεδα των οιστρογόνων σας ενώ ανεβάζετε τα επίπεδα της προγεστερόνης σας.

Πώς θα γίνει αυτό;

  • Κατανάλωση τροφίμων που βοηθούν το μεταβολισμό των οιστρογόνων. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με την κατανάλωση σταυροειδών λαχανικών υψηλών σε ινδόλες που βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από οιστρογόνα
  • Εξετάστε τη συμπλήρωση με DIM για να βελτιωθεί ο μεταβολισμός των οιστρογόνων.
  • Υποστήριξη της λειτουργίας του ήπατος και του μεταβολισμού.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε προβλήματα μεθυλίωσης και αν έχετε στη συνέχεια στραφείτε σε συμπληρώματα (απαιτείται μεθυλίωση για τον κατάλληλο μεταβολισμό των οιστρογόνων).
  • Εξετάστε την προσθήκη βιομιμητικής προγεστερόνης στο σχήμα σας (μην πάρετε αν παίρνετε επί του παρόντος αντισυλληπτικά χάπια).

3. Ισορροπία Ανδρογόνων (τεστοστερόνη και DHEA)
Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα οποιουδήποτε από αυτά μπορεί να παρουσιάζουν ακμή, λιπαρό δέρμα και αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά.
Αυτό που ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει είναι πώς να αντιμετωπίσετε σωστά τα θέματα τεστοστερόνης.
Τις περισσότερες φορές η υψηλή τεστοστερόνη σε μια γυναίκα οφείλεται σε αλλαγές στα επίπεδα ινσουλίνης.
Υψηλή ινσουλίνη = υψηλή τεστοστερόνη = ακμή

Έτσι η θεραπεία της ακμής λόγω της υψηλής τεστοστερόνης συνήθως κατευθύνεται στην υποκείμενη αιτία – σε αυτή την περίπτωση τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης.
Οι γυναίκες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία γνωρίζουν συνήθως επειδή έχουν σημεία και συμπτώματα PCOS εκτός από την ακμή:

Υπερτρίχωση στο πρόσωπο, αποχρωματισμός του δέρματος, αλλαγές στη διάθεση, αύξηση σωματικού βάρους ή απώλεια βάρους και ακμή.
Μπορείτε να ελέγξετε εάν η ινσουλίνη σας παίζει κάποιο ρόλο στα επίπεδα της τεστοστερόνης σας απλά ελέγχοντας τον ορό του αίματος:
Ολική τεστοστερόνη – Θα πρέπει να βρίσκεται στη μέση της περιοχής αναφοράς εάν έχετε ακμή
Ελεύθερη τεστοστερόνη – Θα πρέπει να είναι στη μέση της περιοχής αναφοράς εάν έχετε ακμή
Ινσουλίνη νηστείας – Πρέπει να είναι <5 (υψηλότερα επίπεδα υποδεικνύουν προβλήματα με τη ρύθμιση της ινσουλίνης)
Η θεραπεία που ακολουθείται έπειτα είναι η αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη και η βελτίωση του μεταβολισμού της τεστοστερόνης.

Η θεραπεία που συστήνεται για την ακμή λόγω της υψηλής τεστοστερόνης είναι η εξής:
Τα συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί για να μεταβολίζουν την τεστοστερόνη μακριά από την DHT: Ψευδάργυρος + Saw palmetto.
Τα συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη: Αλφα λιποϊκό οξύ, Βερβερίνη και Χρώμιο.
Αντιμετωπίστε υψηλή ινσουλίνη με διαλείπουσα νηστεία και δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων (υψηλή σε υγιή λίπη).

4. Εξετάστε συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να θρέψετε το δέρμα σας.

Ενώ υπάρχουν πολλά αίτια που οδηγούν στην ακμή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί άνθρωποι έχουν βασικές ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών που μπορεί να αποτρέψουν τη σωστή λειτουργία του δέρματος.
Αυτές μπορούν να προέλθουν από διάφορους λόγους (όπως δυσαπορρόφηση, ορμονικές ελλείψεις, κακή διατροφή κ.λπ.) – αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο:
Το δέρμα σας απαιτεί να λειτουργούν σωστά ορισμένα θρεπτικά συστατικά και οι ανεπάρκειες των θρεπτικών ουσιών μπορούν να οδηγήσουν σε ακμή.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να βελτιώσουν την ακμή (παρέχοντας αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά με τη μορφή τροφής).
Με αυτόν τον τρόπο επίσης εξηγείται γιατί βλέπετε ορισμένα συμπληρώματα να προσφέρονται ως το καλύτερο φυσικό συμπλήρωμα ακμής.
Ενώ δεν υπάρχει “μαγική θεραπεία ακμής” αν έχετε ακμή είναι σίγουρο ότι αξίζει να δοκιμάσετε αυτά τα συμπληρώματα για να δείτε αν βελτιώνει το δέρμα σας:
ψευδάργυρος – Ο ψευδάργυρος παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και πολλοί ασθενείς είναι επίσης ανεπαρκείς. Μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες και βοηθά επίσης τον μεταβολισμό τεστοστερόνης.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα + FCLO – Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την φλεγμονώδη ακμή σε μερικές μελέτες.
ανεπάρκεια βιταμίνης Α –Η έλλειψη της βιταμίνης Α είναι πιθανώς μία από τις πιο συνήθεις ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών που οδηγούν σε δερματικά προβλήματα και έχω χρησιμοποιήσει με επιτυχία τη βιταμίνη Α μεμονωμένα για να βοηθήσω πολλούς ασθενείς να καθαρίσει το δέρμα τους. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη δοσολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φάρμακο Accutane είναι βασικά υψηλή δόση εσωτερικής βιταμίνης Α.
Η βιταμίνη K2 – η βιταμίνη K2 και άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την επιδερμίδα, προάγουν την επούλωση των ουλών, μειώνουν το μέγεθος των πόρων και μειώνουν τη φλεγμονή. Η βιταμίνη K2 είναι μια άλλη θρεπτική ουσία που πολλοί άνθρωποι τείνουν να παρουσιάζουν ανεπάρκεια επειδή δεν τρώνε αρκετό οργανικό κρέας / γαλακτοκομικά προϊόντα.

5. Βελτιώστε τη λειτουργία του εντέρου σας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ανισορροπίες στο έντερο σας μπορούν να ι να διαιωνίσουν την ακμή, τα σπυράκια και άλλες αλλαγές στο δέρμα σας.
Αλλά πώς ξέρετε αν το έντερό σας εμπλέκεται στην ακμή σας;
Το πιο σημαντικό σχετικά με τις ανισορροπίες του εντέρου είναι ότι σχεδόν πάντα έχετε κάποιο σύμπτωμα.
Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω, το έντερο σας πιθανώς παίζει κάποιο ρόλο:
• Αέρια ή φούσκωμα
• Κοιλιακό άλγος
• Χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα
• Κακή αναπνοή
• Κοιλιακή διαταραχή
• Οξεία παλινδρόμηση, δυσπεψία ή καούρα
• Έντονη επιθυμία για ζάχαρη ή πόθο υδατανθράκων
Ο συνδυασμός των παραπάνω συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένου και της ακμής (ειδικά ένα είναι κυστική) αντικατοπτρίζει μια εικόνα που συμμετέχει και το έντερό σας.

Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για υποθυρεοειδισμό.
Η θυρεοειδική ορμόνη εμπλέκεται στην προώθηση της σταθερής κίνησης του γαστρεντερικού σωλήνα, γνωστής ως περισταλτικής.
Η χαμηλή θυρεοειδική ορμόνη προάγει τη βραδύτερη κίνηση του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία ρυθμίζει το σώμα για δυσκοιλιότητα, βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου, υπερανάπτυξη των μυκήτων του εντέρου, αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου και αλλαγές του εντερικού μικροβιώματος (βακτηριακή συγκέντρωση).
Είναι αυτές οι αλλαγές που στη συνέχεια οδηγούν σε ακμή και αλλαγές του δέρματος.

Μερικές φορές είναι αρκετό να διορθώσετε μόνο τη λειτουργία του θυρεοειδούς και αυτό συχνά θα βοηθήσει και στη σωστή λειτουργία του εντέρου που μπορεί στη συνέχεια να βελτιώσει στην ακμή.

Άλλες φορές (θα υποστήριζα τις περισσότερες φορές) απαιτείται κάποια παρέμβαση για να διορθωθεί η βλάβη που προκλήθηκε από τον υποθυρεοειδισμό.
Θυμηθείτε ότι ο θυρεοειδής εμπλέκεται σε πολλές διαφορετικές φυσιολογικές λειτουργίες στο σώμα, οπότε ο μη λειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα οργάνων.
Οι ασθενείς και οι γιατροί συνήθως (λανθασμένα) υποθέτουν ότι με την απλή προσθήκη της θυρεοειδικής ορμόνης πίσω στο σώμα όλες αυτές οι ανισορροπίες θα αποκατασταθούν.

Αυτό αποδεικνύεται ότι είναι λάθος για την πλειοψηφία των ασθενών.

Και αυτό το είδος σκέψης οδηγεί στο «θυρεοειδής ως το αίτιο όλων των προβλημάτων στο σώμα» νοοτροπία, η οποία με τη σειρά της κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται ότι περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματά τους.
Μην πέσετε σε αυτή την παγίδα.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;
Παρακάτω θα αναφερθώ σε μερικά βασικά συμπτώματα και τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στο έντερο και μερικές επιλογές για θεραπεία:
Αέριο, φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα – Αυτό μπορεί να είναι σημάδι του SIBO / SIFO, οπότε σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αντιβιοτικά φυτικά ή έναν συνδυασμό συνταγογραφούμενων αντιμυκητιασικών και αντιβιοτικών.

Κοιλιακός πόνος – Συνήθως είναι σημάδι φλεγμονής από τις αλλεργίες / ευαισθησίες των τροφίμων
Χρόνια διάρροια – Σκεφτείτε τις ευαισθησίες σε τρόφιμα , τη μείωση των καλών βακτηρίων, την υπερανάπτυξη των παρασίτων ή το πρόβλημα με ορισμένα τρόφιμα.
Αναγωγή οξέος, δυσπεψία ή καούρα – Μπορεί να έχετε πολύ λίγο οξύ στομάχου και συνεπώς προβλήματα με την πέψη, μεταβολές στις συγκεντρώσεις βακτηρίων ή μειωμένη περισταλτικότητα λόγω άλλων παραγόντων.

Έντονη επιθυμία για ζάχαρη – Τυπικά υπερανάπτυξη ζύμης.
Εάν οι βασικές παρεμβάσεις δεν λειτουργούν, μπορείτε τελικά να χρειαστεί να πραγματοποιήσετε εξειδικευμένους ελέγχους κοπράνων για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το τι συμβαίνει.
Αυτές οι εξειδικευμένες εξετάσεις κοπράνων μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα για το τι έχετε να κάνετε και να καταστεί η θεραπεία πιο εύκολη, αναλύοντας σε τι μικροοργανισμούς είστε ευαίσθητοι.

6. Βελτιώστε τον τρόπο ζωής σας (άγχος, δίαιτα, πρόσληψη νερού κ.λπ.)

Αυτό είναι αυτονόητο, αλλά θα το αναφέρω ούτως ή άλλως.
Αν δεν τρώτε ήδη βιολογικά και χορτοφαγικά φαγητά, ήρθε η ώρα να κάνετε την αλλαγή.
Αυτό περιλαμβάνει επίσης και τη διαχείριση άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής:
Άγχος – Τα υψηλά επίπεδα άγχους σχετίζονται με την ακμή. Κρατήστε το άγχος υπό έλεγχο είτε προσθέτοντας μηχανισμούς αντιμετώπισης ή εξαλείφοντας την πηγή του άγχους από τη ζωή σας (αν είναι δυνατόν).

Διατροφή – Αυτό σημαίνει βιολογικά και χορτοφαγικά τρόφιμα καθώς και είδη ελεύθερας βοσκής. Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας προκαλούν φυσιολογικά προβλήματα. Δεν μπορώ να σας πω τον αριθμό των ανθρώπων που μου λένε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δημιουργούν προβλήματα στο στομάχι τους και εξακολουθούν να τα καταναλώνουν. Γιατί; Εάν ένα συγκεκριμένο φαγητό σας προκαλεί προβλήματα, να το εξαλείψετε από τη διατροφή σας!

Νερό – Η κυτταρική ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία, γι αυτό μην χάσετε την ευκαιρία να ενυδατωθείτε και να επιτρέψετε την σωστή κυτταρική λειτουργία.
Άσκηση – Θέλω να παραμείνετε δραστήριοι επειδή θέλω να ιδρώσετε, η εφίδρωση θα βοηθήσει το σώμα σας να εξαλείψει τυχόν ανεπιθύμητους μεταβολίτες που μπορεί να έχετε έρθει σε επαφή. Συγκεκριμένα μιλάω για αλογόνα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ακμή.

7. Χρησιμοποιήστε ορούς υψηλής ποιότητας βιταμίνης C + ρετινόλης

Εκτός από όσα έχουν ήδη αναφερθεί, θα χρειαστεί επίσης να χρησιμοποιήσετε μερικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματός σας.
Οι δύο βιταμίνες που αναφέρομαι περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Α (ρετινόλη) και τη βιταμίνη C.
Δεν υπάρχει τρόπος το δέρμα σας να παράγει φυσικά βιταμίνη C εκτός αν το τοποθετήσετε στο δέρμα σας με ορισμένες ουσίες.
Ακόμα κι αν καταναλώνετε βιταμίνη C, το σώμα σας θα το διασπάσει.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε έναν ορό Βιταμίνης C για να απορροφηθεί αυτό το ζωτικό θρεπτικό συστατικό απευθείας από τα κύτταρα του δέρματός σας.
Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε απευθείας στο δέρμα σας.
Η ρετινόλη βοηθά στην ομαλοποίηση της παραγωγής σμήγματος και μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της επίδρασης των ανδρογόνων στο δέρμα σας (τις ορμόνες σας).
Για τους λόγους αυτούς σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε 2 πολύ υψηλής ποιότητας ορούς που βοηθούν στην απορρόφηση τόσο της βιταμίνης C όσο και της βιταμίνης Α απευθείας από το δέρμα σας.

Οι συστάσεις μου περιλαμβάνουν:
Ορός βιταμίνης C – Για καλύτερα αποτελέσματα, αυτό πρέπει να είναι σε μορφή L-ασκορβικού οξέος, με συγκέντρωση τουλάχιστον 15% και pH 3,5. Εφαρμόστε μερικές σταγόνες στο δέρμα σας το βράδυ.
iS Κλινικός Ενεργός Ορός -O ορός περιέχει έναν αριθμό φυσικών και δραστικών συστατικών τα οποία βελτιώνουν φυσικά την επιδερμίδα Χρησιμοποιήστε 1-2 σταγόνες στο πρόσωπό σας το πρωί (όχι συνδυαστικά με τον ορό της βιταμίνης C).

Η Ανακεφαλαίωση

Εάν παρουσιάζετε ακμή και είναι εξουθενωτικό για σας, ή απλά δεν μπορείτε να βρείτε λύση για την ακμή σας μετά την προσπάθεια να “λοσιόν και κρέμες” προσέγγιση τότε να εξετάσει αυτή την προσέγγιση:

Η ακμή είναι συνήθως μια αναπαράσταση του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα εσωτερικά στον οργανισμό μας, κάτι που συνήθως σημαίνει ότι ένα είδος ανισορροπίας διαιωνίζεται και προκαλεί ακμή.
Η θεραπεία πρέπει στη συνέχεια να επικεντρώνεται στην επίλυση του υποκείμενου προβλήματος, χωρίς να προστίθεται τοπική θεραπεία στο ίδιο το δέρμα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις ακμής που βλέπω οφείλονται είτε στον υποθυρεοειδισμό (ή σε κάποια άλλη ορμονική ανισορροπία) ή / και στον συνδυασμό των διαταραχών του εντέρου.
Ο καθορισμός της θυρεοειδούς ορμόνης μπορεί να μην διορθώσει την ανισορροπία του εντέρου σας, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη και άλλα αίτια.

 

Πηγή: Dr. Westin Childs

 

Leave a Comment